Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Предотвратиха преливане на язовир в Силистренско

Предотвратиха преливане на язовир в Силистренско

Опасност от преливане на единия от язовирите до силистренското село Искра е имало след проливния дъжд вчера. Това съобщи за Радио Шумен кметът на община Ситово Николай Неделчев. Изпратен е екип на място. „Водата от преливника е изпусната и не се е стигнало до скъсване на дигата“, допълни той. Дъждът и градушката са нанесли поражения по инфраструктурата в село Искра и от части в Слатина. Днес ще продължи почистването на калните наноси в населените места. Тепърва ще се търсят финансови средства за разрушените пътища от общинската пътна мрежа. Земеделски стопани на трайни насаждения от Босна са сигнализирали, че градушката е нанесла щети. Няма заляти къщи.
„Асфалтът на главната улица в главинишкото село Бащино е повдигнат от вчерашния дъжд“, каза за Радио Шумен кметът на общината Хюсеин Хамди. „Наводнен е приземен етаж на една къща, поражения има и по земеделските култури в селата Суходол и Бащино“, допълни Хамди.
От днес стопаните, които са пострадали от силните валежи, могат да подадат заявления, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие” в Силистра. Ще бъде назначена комисия, която да извърши оглед. „До момента са постъпили общо 8 заявления за щети от слани, дъждове и измръзване“, съобщи главният секретар Николай Чернев. 6 от тях са за трайни насаждения. „Съставени са протоколи и са придвижени по реда за обезщетяване“, каза още Николай Чернев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе