Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Правят дигитален подпис на бирата

Правят дигитален подпис на бирата

Дигитален подпис на българските бири разработва екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски", Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България. Това е нов подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). За да се установи дигиталния подпис на всяка марка бира на родния пазар се използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки.

„На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида", обясни д-р Сергей Иванов. Чрез дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможност да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира. Тези първи резултати предпоставят възможност чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Предизвикателството е още по-голямо, тъй като в пивото има над 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди и спецификите на пивоварната технология. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите на категорията.

След време ще е възможно с помощта на ЯМР технологията скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат за няколко часа и с многократно по-ниска финансова себестойност, което е от полза както за производителите, така и за консуматорите на пивото. Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш, защото за първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Какво е ЯМР

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР-спектроскопията) е научно-изследователски метод, използван широко в химията. Чрез него се изследват магнитните свойства на атомните ядра, което дава детайлна информация за структурата на съединенията. Ето защо, въпреки високите цени на оборудването, ЯМР е „златен стандарт" в аналитичната и органичната химия. През последните години ЯМР технологията се прилага в досега нетрадиционни области като например за анализ на храни, в клиничната лаборатория, токсикологията, клетъчната биология, растителните науки и др.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе