Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Правната комисия прие закона на ДПС за КТБ

Правната комисия прие закона на ДПС за КТБ

Правната комисия одобри законопроекта на ДПС срещу вторичното разграбване на КТБ. Вносители са Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид.

Лично шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е съпричастен към темата и ще подкрепи въпросните промени в закона за банковата несъстоятелност. Със 7 гласа "за" проектът мина на първо четене. Нямаше нито един депутат "против", а четирима социалисти се въздържаха. БСП се въздържаха, притеснени от обратното действие на актове, но с уговорката, че това ще е засега и държат да чуят експерти от финансовото министерство. По думите на Филип Попов те искат да чуят мнението и на БНБ, за да си зчистят притесненията.

Самият факт, че обратното действие на всяка норма се прилага по изключение, а повторното разграбване на активите на банката и масата на несъстоятелността е именно такъв изключителен случай, показва, че няма нарушение, репликира вносителят Хамид. Той уточни, че разходи по събирането заради такси няма да има, ще има само приходи и то огромни.

"Всеки е добре дошъл, който ще допринесе за по-добри текстове и обхващане на всички хипотези, стига това да не удължи до безкрайност времето. Наблюдавам близо 90 процента уважени искове, но когато няма активи, ще има едни актове, а насреща нищо. Масата се топи всеки ден", вметна Хамид по повод предложението на Данаил Кирилов законопроектът да бъде даден за преглед на Консултативния съвет по законодателството към председателя на НС, който е оглавяван от проф. Огнян Герджиков.

По време на дебатите стана ясно, че отрицателни становища до правната комисия са изпратили от партията на Христо Иванов, при което Йордан Цонев реагира: "Изобщо не ни вълнува становището на Христо Иванов и партията му!"

Точно на обратното мнение на бившия правосъден министър са синдиците на КТБ, които не скриха, че законът им е нужен, за да си свършат работата. "Всеки законопроект в тази посока, който може да ни помогне, е добър", заяви Ангел Донов.

"Законът ще ни улесни работата и ще ни помогне да възстановим сумата в масата на несъстоятелността. Ще ни помогне много в нашата работа в положителна посока", допълни той в отговор на Йордан Цонев. Синдикът разкри различни способи и схеми на измамниците, които през фиктивни сделки и цесии ограбват масата на несъстоятелността и активите на КТБ за смтка на 8000 вложители и данъкоплатеца.

"Щяхме да сме много щастливи, ако някой друг беше вносител на законопроекта през отминалите две години", обобщи след приемането на закона Йордан Цонев. Той се закани, че в пленарната зала ще направи ретроспекция кой какво е направил от политическите сили през цялото това време след обявяването на КТБ в несъстоятелност.

По адрес на реиката си за Христо Иванов депутатът от ДПС уточни, че като правосъден министър нищо не е направил по този казус, а е можел да направи. "Държа да го уточня", обърна се депутатът от ДПС към представителите на неправителствения сектор, дошли на комисията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе