Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Не пуснаха правителствения самолет на Борисов да прелети над Иран /ОБНОВЕНА/

Не пуснаха правителствения самолет на Борисов да прелети над Иран /ОБНОВЕНА/

Самолътът Еърбъс на авиоотряд 28, който превози вчера, правителствената делегация от София до Рияд, не е бил допуснат във въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак, съобщи пред журналисти министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов е на тридневно официално посещение в Саудитска Арабия.

Полетът на правителствения самолет е бил съгласуван предварително, посочи Захариева.

Българските власти вече са поискали обяснение за случая. Научихме, че иранските ВВС не са знаели, че на борда на самолета е българският министър- председател. Те са допълнили, че са отчели леко отклонение от маршрута на машината и са помолили екипажа да напусне въздушното пространство на Иран. Самолетът се е върнал във въздушното пространство на Турция и е продължил полета си през Ирак. Фактическите обстоятелства тепърва ще се изясняват. Единствената промяна за нас беше, че самолетът кацна на друго летище в Рияд, допълни Захариева.

Всякакви други спекулации по темата са неверни и показват непознаване на процедурите, каза Захариева.

По-късно стана ясно, че самолетът е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време, публикувани от "Дневник". Публикуваният скрийншот на траекторията показва, че от Турция самолетът е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе