Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Таяни: Познанията на Борисов за Балканите са много полезни

Таяни: Познанията на Борисов за Балканите са много полезни

Благодаря на Бойко и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите".
Това каза на пресконференция председателят на ЕП Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него .

Познанията на Бойко Борисов са много полезни, ако искаме да постигаме сериозни цели на Балканите като ЕС. каза още Антонио Таяни.

Мисля, че благодарение на Вашето гостоприемство днес изградихме мост за по-добро сътрудничество, което ще бъде от полза за всички европейски граждани, обърна се председателят на ЕП към премиера Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него.

„Мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята ѝ не може да бъде маргинална. Големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или Индия. През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 млн. европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията", подчерта още Таяни. По думите му Европа трябва да има своя външна политика и да говори с един глас.
„Имам предвид и Африка, не само Сирия. И там Европа трябва да направи така, че гласът ѝ да се чува не само за източните граници, но също така и за Африка.

Искам да благодаря още един път на Бойко Борисов и на неговото правителство за начина, по който ни приеха. Политическите разговори са много важни, но тъй като съм италианец, за мен гостоприемството е повод за голяма радост. Тук в София всички ние се чувстваме у дома си", допълни той и уточни, че приемът, оказан от България, се оценява от цялата делегация, защото не е бил формален, а дружески.
„Големите политически споразумения се постигат само ако има лични и близки взаимоотношения", каза още председателят на ЕП.

„Разговаряхме по най-важните теми – защитата на външните граници, проблеми с миграцията, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията и по-зелената икономика. По повечето въпроси имаше съгласие.
Готови сме да работим с Българското председателство.
Говорихме за външната политика, стабилността на Близкия Изток, на Африка, взаимоотношенията с Турция и по-конкретно ситуацията на Балканите.
Всички ние сме съгласни с това, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има държави членки и страни кандидати. Мисля, че представителите на всички групи са удовлетворени от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година", коментира Таяни и подчерта, че ситуацията на Балканите е приоритет.
„Ние сме ангажирани за укрепването на връзките, перспективата за присъединяване на някои страни. Отдавам голямо значение на икономическата дипломация.

Българското председателство и министър-председателят могат да ни бъдат много полезни за постигане на сериозните цели в рамките на тази стратегия, защото г-н Борисов, неговото правителство и България като цяло познават много добре ситуацията на Балканите. Те имат силна чувствителност и са наясно с това, че този район може да бъде полезен за целия ЕС. Познанията на г-н Борисов за много полезни. Ако искаме да постигаме сериозни цели като ЕС, трябва да използваме познанията на българите", допълни той. Според него често те са по-задълбочени от познанията на други държави членки.

„Преди да се направя посещение в Балканските страни през януари, ще се срещна с Бойко и Българското правителство, за да получа ценна информация. Убеден съм, че ще бъде много важно и участието на българските предприятия и на срещите им с търговските камари с подкрепата на сръбското правителство. Благодаря на Бойко и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите", каза още Антонио Таяни.

Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани, подчерта на пресконференция председателят на ЕП.

"Срещата беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Общата цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни.

Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни", коментира Таяни. По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването. „В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание", каза още Антонио Таяни.

Технически гаф прекъсна обръщението на председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни към българското Народно събрание.

Няколко минути след началото на речта му се оказа, че представителите от Брюксел и посланиците на страните от ЕС в София не чуват от думите на шефа на ЕП. Стана ясно, че те не чуват превода в слушалките си. Това наложи спешна намеса на парламентарните квестори. Докато траеше отстраняването на технически проблем, Антонио Таяни забавлява българските депутати и колегите си от Брюксел с шеги. След това той започна да чете предварително подготвената си реч.

Преди това Антонио Таяни, генералният секретар на европарламента Клаус Веле и представители на парламентарните групи в Брюксел се срещнаха с председателя на българския парламент. Това е първата международна изява на новоизбрания шеф на Народното събрание Цвета Караянчева.

Посещението на Антонио Таяни е свързано с проверка на готовността на България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Визитата му е дългоочаквана, тъй като именно тя стана причина за отстравянето на Димитър Главчев от председателския пост на Народното събрание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе