Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

АБВ: Да не се посяга на социалните придобивки

АБВ: Да не се посяга на социалните придобивки

Не бива да се посяга на социалните придобивки като наказание, ако не гласуваш. Румен Петков от АБВ обясни в ефира на БНТ, че партията му стои зад задължителното гласуване като необходима временна мярка, но санкциите са спорен момент. "Недопустимо е да се посяга на социалните придобивки на гражданите - това моге да стане само ако държавата е осигурила условия като гарантиран достъп до здравеопазване, висока заетост", аргументира се бившият вътрешен министър.

Петков намира позитиви в задължителното гласуване и е убеден, че то ще осигури висока представителност на политическите сили. Той обаче изтъкна, че мярката трябва да се комбинира с електронен вот, за да гарантира активност на българите зад граница и на младите у нас. АБВ предлага въвеждането на 5000 секции за машинно гласуване още за тазгодишните избори.

"Трябва да гарантираме и правото на протестен вот, правото на нашите сънародници, които не виждат своето политическо представителство в участниците в надпреварата, да могат да гласуват с бяла бюлетина. Иначе ще създадем лоша и опасна практика", обясни Петков. За него е нужно и изчистване на избирателните списъци, както и активна регистрация.

Според Румен Петков становищата, че задължителното гласуване си противоречи с Конституцията, са опит за преекспониране на темата. "Единствено Конституционният съд може да тълкува въпроса, ако бъде запитан", смята заместник-председателят на АБВ.

Петков счита за редно първо да се проведе референдумът с въпроси за изборното законодателство, който вече има събрани нужните подписи, а не депутатите да избързват със законодателни инициативи в тази сфера.

"Ако ние, като държава и като общественици, искаме да покажем воля и като вземаме решения да се съобразим със суверена, то референдумът трябва да бъде проведен максимално бързо и тогава Народното събрание да се произнесе, като в произнасянето отчете и вота на гражданите", призова Петков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе