Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Житните посеви в Силистренско са оцелели след дъждовете

Житните посеви в Силистренско са оцелели след дъждоветеВ област Силистра няма масово унищожени от дъждовете житни посеви, показва проверка на Областната дирекция по земеделие. Огледите в над 50 000 декара с пшеница и над 7 000 дка с ечемик показват, че повече от 65 на сто от житните посеви са в много добро състояние. Вследствие на обилните валежи през май и юни се наблюдава от 3 до 5 % вторично заплевяване и полягане на посевите в ниските места. Има и насаждения, унищожени напълно от обилните валежи и градушките, но според експертите те не са много. От градушката в края на май 100% са унищожени площи с кайсии, сливи, тикви и слънчоглед в селата Искра и Босна на община Ситово. 

Поражения, но от пролетните слани, има и в над 430 дка кайсиеви и черешови градини в Тутракан и Силистра. Досега са получени 18 заявления за обезщетения от собственици. В Общинските служби по земеделие продължават да се приемат документи за пропаднали площи в следствие на обилните валежи през последните седмици.

Зърнопроизводителите в Ловешка област отчитат по–добри добиви от ечемика тази година, въпреки проливните дъждове през последните два месеца.  Жътвата в областта закъснява, като до този момент са прибрани малко над 20% от реколтата. С  10% са по-високи добивите от ечемик тази година в ловешко при ожънатите досега площи. 

Жътвата в област Монтана ще закъснее с поне два седмици заради юнските дъждове. Прогнозата е на експерти от областната дирекция "Земеделие". Напълно унищожени от пороите са 50 дка пшеница, 60 дка ечемик, около 2000 дка слънчоглед и общо 800 дка царевица за зърно и за фураж. Загубена е реколтата от 2% от засетите площи. В равнинната част на региона има полегнали пшеница и ечемик, което ще затрудни прибирането им. 

Дъждовете забавиха жътвата с десетина дни и в Хасковско. Засега са ожънати само 7 хиляди от засетите с ечемик 64 хиляди декара.  Жътвата на пшеница не е започнала. От Областната дирекция "Земеделие" в Хасково съобщиха, че реколтата е в добро състояние, но ако кампанията не започне, има опасност от болести по зърното. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе