Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Почетен караул и премиерско слово за Наим

Почетен караул и премиерско слово за Наим

Почетен караул стои до ковчега на Наим Сюлейманоглу, траурната церемония в истанбулската джамия "Фатих" започна, стотици се стекоха да се простят с големия шампион.

Зелената катафалка с покрития стурския флаг ковчег премина през улиците на Истанбул с голям полицейски ескорт.

След молитвата тялото на Наим беше положено в гробището "Едирнекапъ", където са загиналите турски войници във всички войни.

На церемонията бе премиерът Бинали Йълдъръм, бившият премиер Ахмет Давутоглу, министърът на младежта и спорта Осман Ашкън Бак, управителят на Истанбул Васип Шахин и още много други. Очакван е и президентът Ердоган, поради което мерките за сигурност са драконовски.

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

"Наим е нашият национален герой в щангите, ние загубихме една легенда, той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал, днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му", каза премиерът Йълдъръм.

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, за да може всеки да го носи.

Тялото на Наим беше покрито с турския флаг. До него е златен медал, който му е присъден посмъртно от правителството -"Моето сърце" пише на него. Тялото е зад стъклена преграда, за да се избегне евентуалната проява на вандализъм.

Големият му съперник в щангите Валерий Леонов, известен още като Валериос Леонидас, целуна ковчега и се прости с големия си приятел. "Това е загуба за световния спорт", каза Леонидас.

Турската федерация по футбол заповяда всички мачове на всички нива да започнат с минута мълчание, а отборите да са с траурна лента в памет на Наим, донесъл на Турция 3 олимпийски титли.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе