Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Плащали за узитата с хероин

Плащали за узитата с хероин

Хероин срещу оръжие. Това е бил бизнесът на арестуваната семейна банда на Йордан Йорданов. Откритите 60 пистолета, 50 от които са от най-смъртоносното оръжие за близък бой "Узи", са били предназначени за международен канал за трафик на леко стрелково въоръжение срещу дрога. Това разкриха пред "Стандарт" източници от ДАНС и ГДБОП, които участват в разследването. Оръжието било транспортирано нелегално в специални тайници от Белгия и Холандия, където правели пистолетите, до България. У нас заличавали номерата на узитата, а след това организирали трафика към Турция. Оттам местни престъпни кланове продавали оръжието в горещите точки като Сирия и Ирак, където сраженията вървят с пълна сила. В обратната посока в същите тайници вървяли наркотици, най-вече хероин, доставян от Афганистан.

Според събраните данни при разследването картечните пистолети пристигали на пратки от по 10-15 бройки в София. Първо били укривани в склад, който се намира в квартал "Горубляне". След това били транспортирани до апартаменти на членове на бандата, където с помощта на фреза били заличавани идентификационните им номера. Картечните пистолети били сглобявани отново, а след това се чакал удобен момент, за да бъдат прекарани през южната ни граница за Турция.
Тарторът Йордан Йорданов работел заедно с баща си Даниел и брат си Веселин. Тримата живеели в апартамент в бл. 45 столичния квартал "Толстой". Оръжията били изкарвани от склада от друг член на бандата - Ивайло, а стругарят Тодор Йорданов и Даниел заличавали номерата. По-късно Даниел и синовете му решили, че е прекалено опасно да складират оръжие в дома си и и привлекли охранителя Георги Яначков. Той бил техен съсед в квартала - живеел заедно с баща си Архангел в блок 32 пак в "Толстой". Блоковете на Даниел и Георги били на 200 метра един от друг по протежението на булевард "Рожен". Така готовото за трансфер оръжие вече се пазело при Яначков.
Разследването започнало в началото на тази година, след като съсед на Яначков подал сигнал за странни сакове, от което се носело мирис на оръжейна смазка. Почти 9 месеца антимафиотите и агенти на ДАНС следели под прикритие дейността на бандата. За целта били инсталирани и специално замаскирани камери в близост до един от двата входа на блока 32.
Станало ясно, че бандата от общо 6-има души се занимава с оръжието от 2011 г. Предполага се, че през ръцете им са преминали най-малко около 500 различни видове въоръжение. Най-често пратките били от картечния пистолет "Узи", до който очевидно международната престъпна организация е имала най-лесен достъп.
По време на акцията в петък вечерта антимафиотите задържали и бащата на Георги Яначков - Архангел. Той бил само неволен свидетел на ставащото. След като преспал в ареста, той решил да говори и разкрил подробности около това, което е виждал. Разказал, че Йордан и Даниел носели в дома му тежки сакове и брезентови чанти, от които постоянно смърдяло на оръжейна смазка.
Веднъж дори Йордан бил в апартамента, отворил вратата на прибиращия се в жилището си Архангел и му казал да се измита оттам. Картечните пистолети били държани в отделно сухо помещение, което било винаги заключено. На месец-два в апартамента идвал Даниел, който отварял склада и броял узитата. Когато идвало време за транспортиране на пистолетите, Даниел карал Георги Яначков да свали долу чантите с оръжия. Даниел и синовете му карали дори Георги да търси клиенти, които да купят оръжието.
Част от пистолетите били складирани и в апартамента на гаджето на Йордан в столичния кв. "Обеля-2". Ефектната блондинка Маргарита Тодорова се появи на снимките още при задържането на бандата. Тя имала специален тайник в спалнята си, в който при обиска са открити 20 000 лева и 4 пистолета.
Докато била следена бандата успяла да продаде пистолет "Глок" на арменец. Бандитите били и подслушвани, а по време на преговори станало ясно, че предлагат пистолет "Макаров" със заличени номера срещу 650 лв. - почти двойно и тройно по-скъпо от оригинален "Макаров" на старо. Според прокуратурата разследването тепърва ще разшири обхвата си, за да могат да бъдат проследени международните връзки на шестимата задържани и да се съберат доказателства за контрабандата на оръжията от Европа за Турция.
Съдът остави Йордан Йорданов и компания зад решетките в понеделник късно вечерта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе