Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ПЕС с "План Станишев" за 2019-а

ПЕС с

Тази седмица ПЕС излиза с ясен знак към Европа. Левите лидери ще дадат зелена светлина на "Плана Станишев" за социална солидарност в ЕС. Точно по инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев ключови премиери се събират в Париж на 12 март. Френският президент Франсоа Оланд ще бъде своеобразен домакин, като отвори вратите на Елисейския дворец за срещата на върха. Вицеканцлерът Зигмар Габриел, премиерите на Португалия, Италия, Швеция, Малта, Австрия, Чехия ще участват в дебата. Гръцкият премиер Алексис Ципрас също ще се включи във форума, потвърдиха вчера пред "Стандарт" от централата на ПЕС в Брюксел.

По инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев левите лидери и премиери се събират в Париж на 12 март. Домакин на срещата на върха ще бъде френският президент Франсоа Оланд, а дебатите по премахването на рестрикциите и съкращенията на социалните разходи в страните членки са във фокуса на вниманието на европейските социалисти. На пръв поглед срещата в Париж би могла да мине като една от поредните лидерски форуми. Ако форматът й и времето не бе анонсиран от Станишев още при преизбирането му за президент на ПЕС миналата година на конгреса на левите в Будапеща. Няколко послания отправи соцлидерът към своите в конгресната зала в Унгария. И форумът прие Пътна карта - 2019 за прогресивна Европа. Станишев определи за политика номер 1 създаването на повече работни места като спешен приоритет за целия ЕС. Основната идея е, че "икономическите свободи не бива да имат превес над социалните права на европейския вътрешен пазар". Тогава левите отчетоха, че призивът да се увеличат публичните и частните инвестиции е чут. Още в преговорите по формирането на новата Европейска комисия през 2014 г. Станишев настоя за въвеждането на Европейския инвестиционен план, който прие след това името на президента на ЕК и стана известен като "плана Юнкер".

Пак в името на социалната справедливост на Стария континент социалистите поставиха чрез Пътната карта да се премахне неравенството в заплащането и пенсиите между половете. И жените да бъдат представени във всички сектори и на всички нива в икономиката и обществото и че се радват на същите социални права, каквито имат и мъжете.

Сред най-важните акценти от програмата на ПЕС до 2019 година е създаването на Фонд "Детска гаранция". Стратегията на европейските леви е децата в ЕС да имат равноправен достъп до образование, а страните членки да имат финансови инструменти за справяне с детската бедност. По подобие на одобрената от ЕК Младежка гаранция срещу безработицата сред младите в ЕС. Както е известно, дебатите за въвеждането й бяха поставени отново от върха на ПЕС веднага след като президент на европейските социалисти стана българинът. Още в началото на тази година Станишев анонсира срещата между министър-председателите на ЕС от лявото пространство в Париж.

"С тях ше обсъдим и новия европейски план за младежта, който ние от ПЕС предлагаме", каза още Станишев. Планът, който президентът на ПЕС предлага, е ЕС да отделя средства за борба с младежката безработица, за осигуряване на нормално отглеждане и образование на всички деца в ЕС и за развитие на културата в страните членки, което в бъдеше послужи за основа на по-единен и по-справедлив Европейски съюз. "Ако сега инвестираме в децата и младите, ние инвестираме в бъдещето", отбеляза Станишев. И още: "В момента Европа изпитва остра криза на ценностите. Тя се появи в резултат на икономическата криза. Когато човек няма работа, доходи и перспектива, най-лесно е да нарочи различния за виновен. В такава среда бързо избуяват омразата и ксенофобията. Жалкото е, че политически проекти и от ляво, и от дясно използват това, за да трупат подкрепа, използвайки чисто популистки аргументи. Силата на социалдемократите е в това, че предлагаме достоверна алтернатива на консервативната политика".

Мерките, които социалистите ще дебатират бяха с работно заглавие "нов План Маршал" и вече стават известни като "Плана Станишев". В него са стратегическите цели за налагане на Младежката гаранция до 30-годишна възраст, въвеждането на Детска гаранция, както и нови стипендии и програми за обучение на млади хора в Съюза без ограничения от това коя е тяхната родина. Сред ключовите приоритети в плана на левите е и въвеждането на нови фондове за културно сътрудничество между всичките 28 страни членки. Най-общо обхватът на мерките да е насочен към младите хора, тъй като точно те са най-уязвими и плащат по-високата цена в годините на икономически трусове и кризи. Част от фрапиращите данни са, че повече от един на всеки петима млади европейци под 25 години е извън заетостта. Мерките, които лидерите ще обсъждат тази събота, вече придобиват популярност като "План Станишев".

"Достатъчно видяхме от десния модел на управление в Европа - той води единствено до обогатяване на корпорациите. Цялата енергия на производството и развитите на икономиката в ЕС в момента е впрегната да обслужва само корпоративния капитал, а за обикновените граждани стигат само ограниченията и рестрикциите. Това трябва да се промени и промяна може да има единствено ако социалистите поемат инициативата", заяви Станишев. Като президент на ПЕС Станишев вече получи неофициалното одобрение на идеята за плана от повечето социалистически лидери през декември месец миналата година.
Има и нов, прелюбопитен детайл от срещата на върха тази събота. А той е, че за пръв път в такъв формат тя ще се проведе в Елисейския дворец. Знакът за подкрепа идва от френския президент Франсоа Оланд. Вицеканцлерът Зигмар Габриел също ще се включи активно в работата на форума. Премиерите на Португалия и Италия - Антонио Коста и Матео Ренци, шведският премиер Стефан Льовен, малтийският - Джозеф Мускат, чешкият - Бохуслав Свободка, австрийският - Вернер Файнман са сред първите, които подкрепиха новия План на ПЕС.

Социалистите с 4 ключа за Съюза

Работа, образование, култура и грижа за децата са нашите приоритети, обяви Сергей

Ние, социалистите, имаме историческата отговорност да предложим социални алтернативи и политики за работни места, социално включване и единство. Нужен е европейски План "Маршал" за младите хора на Европа, основан на четири ключови приоритета: работа, образование, култура и грижа за децата. Това обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на финалната лидерска координационна среща за миналата година в Брюксел. Още тогава премиерите на Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Словакия и Малта, еврокомисари, председателят на ЕП Мартин Шулц и председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела дадоха своето неформално "Да" за Плана.

Левите настояват за постоянна и продължителна младежка гаранция. Първоначалното му финансиране от 6 милиарда евро не е достатъчно и може да доведе до преждевременното му прекратяване. От ПЕС предлагат още осигуряване на максимално разширяване на обхвата на бенефициентите. Както и схема за разширен Еразъм за студенти от страните членки. Целта е да се насърчат образователните системи, които да достигат до всички млади хора независимо от техния произход и избор на образование. Важен е и културният ключ от Плана - Европейска младежка карта, която да улесни достъпа до културни програми за младите хора. И те да се превърнат в пазители на огромното културно наследство на Европа. Важен момент в стратегията за социална Европа е и гарантирането на правата на детето за здравословно хранене, грижите за образованието на децата и достъпното здравеопазване в ЕС.

Последните мерки са част от приоритета на левите за борба с детската бедност в Европа. 

Френският президент Франсоа Оланд предложи икономическия растеж като основната тема на срещата и възможността Европейския съюз да започне па произвежда повече, да се развива икономически и търговски и от там да дойде нов ресурс за нова по-социална политика.

Напоследък и в традиционните държави от по-бедния юг социалистите търсят начини да поемат по пътя на икономически растеж и повече социална политика. В Португалия, която има социалистическо правителство в коалиция с леви формации, водено от премиера Антонио Коста, в момента прави първи стъпки в тази посока и поиска от ЕС повече свобода в разпределението на перата в националния си бюджет. Подобна ситуация се очаква и в Испания, където социалистът Педро Санчез за малко не успя да състави широко коалиционно ляво правителство, но вероятно ще успее след следващите предсрочни избори тази година.

В Италия, където управлява демократичната партия - член на ПЕС, премиерът Матео Ренци успя да намали безработицата, да увеличи брутния продукт и да развива икономиката, без да жертва социалната си политика.

Мерките са срещу популистите

Най-високата цена на тежката икономическа и социална среда в Европа се плаща от младите хора. Безработицата сред тях достига рискови параметри, а последиците са повече от потресаващи, се казва в анализи на леви експерти. Сред най-тревожните сигнали са, че младите хора се самоизключват от политиката и политическите партии. Или влизат в другата крайност - привлечени са от популистки формации с крайно лява или крайно дясна риторика. В резултат на това идеите на Европейския съюз губят популярност сред младежите.

Страхът от бъдещето и несигурното или липсващо работно място създават маргинализирани групи от младежи дори в развитите държави. Младите хора лесно стават жертва на откровено кафява пропаганда на неофашистки партии и движения. Тези и други рискови тенденции се потвърждават от проучвания на FEPS - Фондацията за европейски и прогресивни изследвания.

Данните показват загуба на доверие сред младите европейци в политиката на ЕС и песимистични настроения за бъдещето им. На този фон популистки формации във Франция, Испания, Германия, Италия и още редица страни членки лесно успяват да привлекат младежите с тезите, че "ЕС не прави нищо за обикновените граждани" и "доверието на европейците по отношение на ЕС е крайно ниско". Стига се до послания, че Съюзът е в упадък и няма да предложи решение на проблемите на обикновените граждани. Леви експерти предупреждават, че ако институциите в ЕС не реагират адекватно на новите реалност, ако не предложат работещи мерки спрямо младежката безработица и перспектива за младите хора, то в бъдеще "Съюзът ще загуби битката за европейското единство". Затова и призивът на лидерите на ПЕС е за изпращане на ясен сигнал към младите хора, които трябва да върнат доверието си към ЕС. Социалният план, който придобива гражданственост като План Станишев, е разработен в този контекст.

И Ципрас се включва в дебата

Независимо че Партията на европейските социалисти (ПЕС) отказа да приеме СИРИЗА в своите редици в края на миналата година, тази събота в Париж ще бъде и гръцкият премиер Алексис Ципрас. Присъствието му на форума е след съгласуване с президента на ПЕС Сергей Станишев. Във фокуса на лидерския дебат очаквано ще попаднат и новите политически решения за бежанската криза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе