Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лиляна Павлова: "Европа на 2 скорости" понижава доверието в нас

Лиляна Павлова:

Поставят се условия, които изглеждат обективни, но накрая субективно се мерят - това често е един от проблемите на Европа, коментира министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова днес по време на конференцията "Бъдещето на Европа и българската перспектива".

Според нея липсата на доверие в Европа е, че тя поставя критерии, към страни като България например за Шенген, когато те са спазени от много време и въпреки това нямаме обективната безпристрастна оценка да бъдем приети.
Държави членки, които ги нарушават, не биват санкционирани, отбеляза тя. Павлова каза, че това е неравно третиране, което създава предпоставки за понижаване на доверието в Европа в единното семейство, от което искаме да бъдем част.

Павлова коментира приоритета на българското председателство за Западните Балкани и посочи, че, освен българско, искаме председателството ни да бъде балканско. За нас, живеещите в този регион, Западните Балкани са важна тема, буре с барут, което не трябва да оставим да тлее, коментира министърът. Според нея сега е моментът да обърнем специално внимание върху Западните Балкани, без да даваме фалшиви обещания. Целта е да дадем заявка, честен, обективен план за действие на всяка една от държавите спрямо нейния прогрес и проблемите, които има, обясни Павлова.

Ние искаме да работим и с всяка държава поотделно, стъпка по стъпка какво й предстои, допълни тя.
Западните Балкани са наш приоритет в три направления - ясна европейска перспектива и ясен план за действие, сигурност и миграция, свързаност - пътна, енергийна, дигитална, отбеляза министърът. Тя припомни мотото на председателството - "Съединението прави силата" и отбеляза, че това е едно послание, което е валидно повече от всякога.

Освен темата за Западните Балкани, втората основна посока, в която искаме да фокусираме усилията си, е да постигнем консенсус каква да е многогодишната финансова рамка. Започваме подготовката на поредица експертни и политически конференции, работни групи, заседания, за да може, когато излезе през май проекта на рамката,ние вече да сме направили анализа на политиките, какво предлагаме и какво искаме да защитим като национална позиия, обясни Павлова и подчерта важността на това дебатът да бъде проведен преди май 2017 г.

Марио Монти, бивш еврокомисар, заяви по време на конференцията, че е окуражен от подхода на правителството към председателството. Според него рискът от дезинтеграция в Европа е започнал да намалява. Монти смята, че референдумът за Брекзит не е имал "заразен ефект", а дори наобратно - в много от държавите настроенията в подкрепа на ЕС са се повишили, а и повече хора гласуват на избори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе