Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пътната обстановка в страната се усложнява

Пътната обстановка в страната се усложнява

Десетки сигнали за закъсали автомобили има на територията на Бургаска област. Затворени за движение са главният път Бургас-Петолъчката и участъкът Бургас-Зимница от автомагистрала „Тракия“. Непроходими са вътрешните пътища в общините Камено и Айтос.

На телефон 112 продължават да постъпват сигнали за аварирали коли по общинските пътища в областта. Техника е изпратена в района на бургаските села Маринка и Твърдица, където са закъсали над 20 автомобила. Реагира се на всички сигнали, каза областния управител Вълчо Чолаков:

Имаме множество сигнали за закъсали коли, които имат нужда от издърпване, но не са бедстващи. Към настоящия момент няма необходимост от обявяване на кризисна ситуация. Няма хора, които да се намират в бедствено положение.

Пътищата в община Айтос са затворени през целия ден, но бедстващи хора няма каза кмета Васил Едрев:

Обстановката се усложнява и за да избегнем нежелани инциденти затова спираме движението навсякъде. Към този момент нямаме бедстващи в целия район. Ако получим, имаме готовност да реагираме веднага. Техника имаме, всичко имаме.

Селища без ток има в общините Бургас, Созопол, Приморско, Камено и Средец. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите.

Сложна остава обстновката в Ямболска област, затворени са основни пътища, има и селища без ток.

Снеговалежът и силният вятър в общините Елхово и Болярово продължава повече от 7 часа. Затворени за движение, заради преспи са пътят Ямбол- Средец през Войника и Калчево- Стефан Караджово. Въпреки сигнализацията, някои от шофьорите са влезли в забранените участъци и колите им са заседнали в преспите. Изпратени са машини да ги изтеглят. За Бургас единственият надежден път е Ямбол- Елхово-Болярово-Средец. Нулева на моменти е видимостта на международния път Петолъчката -  граничен пункт Лесово. Пред самия пункт е образувана над 3 км от тирове заради проблем от страна на турските власти. Колоната допълнително затруднява разчистването на пътя.

Обилен снеговалеж и силен вятър има в Шуменска област. Общините Нови пазар и Венец остават в бедствено положение. До всички населени места на територията на област Шумен има достъп. В късния следобед бе пробит пътят до шуменското село Верино, където 47 къщи са без електричество. Все още има частични проблеми с водоснабдяването на някои села. След ден прекъсване от днес домашният социален патронаж в Шумен отново обслужва своите потребители. Приготвена е топла храна и за утрешния ден, заради усложнената зимна обстановка. Утре ще стане ясно дали в Шумен ще бъде обявена грипна епидемия. Очаква се в сряда учебните занятия да бъдат възобновени във Велики Преслав и Никола Козлево. В останалите осем общини в областта принудителната ваканция продължава.

И в Добричка област метеорологичната обстановка се влошава. Затворен за движение е пътят Добрич-Балчик-Варна. Очаква се утре общините от областта да поискат от Министерството на образованието ваканцията на учениците да продължи до края на седмицата.

Областният управител на Добрич Детелина Николова отново отправи искане до началника на отбраната на българската армия и утре да бъдат предоставени за ползване роторни снегорини от военните формирования в Шабла и Балчик по направленията Крапец-Дуранкулак-Граничар и Дропла-Змеево-Малина.

Вследствие на силния вятър, снеговалеж и на места нулева видимост затворени за движение са всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Добричка област. От община Генерал Тошево информират, че пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам засега е отворен. Оказва се помощ на закъсали шофьори между селата Спасово и Рогозина и в района на село Горица. Областният управител на Добрич заяви, че всички ще бъдат евакуирани с наличната техника. Пътуването извън населените места, особено в откритите отсечки в района, на практика е невъзможно.

Снеговалежите в Смолянска област продължиха през целия ден, но обстановката е спокойна, съобщава областният управител на Смолян Недялко Славов:

Над 110 машини почистват републиканската пътна мрежа и пътищата са проходими при зимни условия. Въведено е ограничение за товарни автомобили над 12 т на територията на цялата област, а всички останали моторни превозни средства се движат с вериги. Нямаме затворени участъци от републиканската пътна мрежа. Частично бедствено положение е обявено за община Смолян. Нямаме затруднения в обслужването на населението с медицинска помощ.

Обявено е бедствено положение на територията на Тополовград. Това съобщи кметът на града Божин Божинов. Той уточни, че бедственото положение остава в сила до утре, пътищата в общината са непроходими.

Снегопочистващите машини са малко и не смогват. За сега е затворен пътят Радовец- Студена. Към момента откъснати са селата Радовец, Планиново, Филипово, Сакарци, пътят за село Каменна река е в много тежко състояние.

Влошава се пътната обстановка в Сливенска област. Затварят се пътища от републиканската пътна мрежа. Затворен за всички автомобили е подбалканския път от Сливен до Гурково, съобщават от Областно пътно управление. Автомобилите се пренасочват към Нова Загора. Затворен е и пътя Гурково-Нова Загора. Община Сливен затвори пътя Чуката - Меча поляна- Карандила, Меча поляна - връх Българка, Даулите - Раково. Снежната покривка в планинската част е около 30-40 сантиметра, а скоростта на вятъра на пулсации е над 100 километра в час. Остават в сила въведените ограничения за забрана за преминаване на автомобили над 10 тона през проходите Твърдишки, Котленски, Вратник и пътищата Котел-Кипилово и Градец -Ичера.

Дежурните екипи от граничната полиция на пунктовете Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи предупреждават всички пътуващи към Гърция, че заради снега там са затворени основни пътища. Българските гранични власти са били предупредени , че не е желателно да пропускат  камиони, а леките коли трябва да са със вериги.  В южната ни съседка  са затворени за на тежкотоварни автомобили  магистралата от Кавала до Солун, както и  отсечката Като Неврокопи-Драма. На Кулата се очаква  да се образуват колони от камиони, тъй като  у  нас няма забрана за движението им по АМ "Струма" и главен път Е-79. Усложнена е обстановката в Сандански и Петрич заради продължаващите валежи. Там снежната покривка е почти 50 сантиметра. През прохода "Предел" не се пропускат камиони , но се е наложило изключение, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов:

Поетапно пропускаме товарните автомобили, които осигуряват отоплението на община Разлог и община Банско, за да няма прекъсване на газоподаването към двете общини. Проходът на Републиката е затворен за тази нощ заради натрупването на 80 ТИР-а в района на Гурково. От Областното пътно управление са започнали изтеглянето им в посока Николаево. Затворена за движение, заради ураганен вятър, снегонавявания и нулева видимост, е отсечката от подбалканския път между Мъглиж и Гурково, както и пътят между Гурково-Сливен и Гурково-Нова Загора.Ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички превозни средства на територията на област Варна.
Затворена е третокласната и общинската пътна мрежа в Търговищко. В общината е забранено движението на всички видове моторни превозни средства заради сняг и навявания.
Ограничава се движението по пътя Велико Търново - Търговище поради неблагоприятната метеорологичната обстановка в областите Търговище и Шумен. Ограничава се движението на всички превозни средства по третокласната пътна мрежа в област Търговище поради снеговалеж и снегонавявания. Ограничено е движението на превозни средства над 7 тона по пътя Павел баня - Зелениково, а автомобилите до 7 тона трябва задължително да са с вериги. Ограничено е движението на превозни средства над 3 тона и половина на територията на община Тополовград, леките автомобили да се движат задължително с вериги. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Княжево - Тополовград - Харманли, а всички останали превозни средства да се движат задължително с вериги. Движението по пътя Главан - Младиниво се осъществява задължително с вериги.Ограничава се движението по второкласната и третокласната пътна мрежа на територията на Шуменска област.Забранено е движението на всички превозни средства по пътищата Силистра-Шумен, Грънчарово-Нови пазар. Затваря се за движение за всички превозни средства пътят Омуртаг-Котел поради навявания в района на село Зелена Морава. Ограничава се и движението на всички превозни средства по пътя Малък Манастир-Голям Манастир поради снеговалеж.
Затворен за движение е Айтоският проход.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе