Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Панамска шапка

Панамска шапка

"Панамагейт" разтресе света през последните дни. Най-големият офшорен скандал компрометира политици, бизнесмени, спортисти, актьори и стотици известни и не толкова личности. Най-големият удар бе върху руския президент, който се наложи лично да отрича, че има нещо общо с приписваните му сметки за милиарди. Владимир Путин определи изтичането на данни от юридическата кантора "Мосак Фонсека" като "част от западните усилия за отслабване на Русия". Липсата на американски имена пък провокира Вашингтон да се оправдава, че няма общо с изтичането на досиетата. Първата жертва след свалянето на "панамската шапка" бе исландският премиер, който хвърли оставка. За няколко дни малката държава в Централна Америка засенчи дори изцепките в кампанията на Доналд Тръмп. Какво още има в Панама освен офшорки?

Екзотичната Панама не е сред най-популярните туристически дестинации. Тя е най-южната държава в Централна Америка, намира се между двата континента - Южна и Северна Америка. Столицата й Панама Сити се простира в продължение на 10 километра по Тихоокеанското крайбрежие на страната - от руините на Панама Виехо до Панамския канал. Основан е през 1519 г. като първата испанска колония на брега на Тихия океан. Ето защо в града има многосгради със стара испанска колониална архитектура, въпреки че много от тях са реконструирани.

Населението е около 3 милиона души. 70% са метиси и мулати, а мнозинството изповядва католицизма. През последните десетилетия Панама е привлекателно място за пенсиониране - на американци и европейци. Ето още любопитни факти за страната.

Разиграват на търг Панамския канал

10 интересни факта за латиноамериканската страна
Плащат до $400 000 за преминаване между двата океана

1. Най-скъпата железница в света

Железопътната линия в Панама е наистина най-скъпата на цялата планета. Необяснимо е на какво се дължи, но е факт. За нейното строителство са били необходими 5 години и са похарчени 8 милиона долара. Към днешна дата сумата не изглежда колосална. Но, всъщност, строителството на панамската железница е приключило през 1855 година и като вземем предвид инфлацията, с днешна дата цената на релсите излиза над 250 млн. щатски долара.

2. Една от най-старите зони за безмитна търговия в град Колон

Невероятно, но именно тази зона за безмитна търговия в град Колон е най-голямата на цялото западно полукълбо, и е втора по големина в света след тази в Хонг Конг. Това оживено местенце е рай за безмитната търговия, която не само че никога не спира, но се разраства и процъфтява.

3. Разделя двете Америки

Панама има стратегическо местоположение. Страната е специфична граница между Карибско море и Тихия океан. В страната има голяма сеизмична активност. Често има земетресения и вулканични изригвания. Най-високата точка на Панама е вулканът Бару, чиято височина е 3475 метра.

4. Инвестиционен рай

В страната действат над 40 закона в защита на чуждестранния бизнес. Законодателството се е погрижило бизнесмените да си оставят тук парите, като кантарът винаги клони в тяхна полза. Дори самото правителство всячески подкрепя и стимулира чуждите инвестиции, най-вече в областта на строителството.

5. Лее се бира на корем

Тази страна, в която чуждите капитали са на пиедестал, освен за инвеститорите е и рай за любителите на бирата. Пивото в Панама струва едва 0.5 долара за цяла бутилка. В тази страна много обичат бира! Въпреки безспорната любов към пивото в страната най-популярно алкохолно питие си остава традиционната индианска "ча-ча", към която панамците са доста пристрастени.

6. Каналът издържа икономиката

Въпреки огромното количество на панамски офшорки, инвестиции и чуждо строителство, основният доход страната получава от експлоатацията на Панамския канал. Ежегодно по него минават над 14 хиляди плавателни съда. Каналът е пренатоварен. Често редът за минаване се разиграва на търг. В крайна сметка таксата за заплащане на преминаването на корабите по канала може да достигне до парадоксалните 400 000 долара!

7. Средната възраст на населението е 27 г.

Средната възраст на населението е едва 27 години, а средната продължителност на живота в страната е 77 години.

8. Няма армия

Въоръжените сили на Панама са били създадени през 1903 година и са разформировани през декември 1989 година. От тогава в Панама няма армия. В страната има национална полиция, авиация, морска служба и гранична охрана.

9. Колумб основава Портобело

Портобело е един от най-старите градове в страната. Той е основан от Христофор Колумб през 1502 година и в продължение на много десетилетия градът представлява най-важното пристанище на Испания на атлантическото крайбрежие на Новия свят. Името му идва от испански език и означава "красиво пристанище".

10. Слънцето изгрява и залязва над 2 океана

Панама е единственото място на света, където може да видите слънцето да изгрява над Тихия океан и да залязва над Атлантическия.

Първа приема долара за своя валута

Панама е първата чужда страна, която приема американския долар за своя валута. Това става през 1903 г. след извоюването на независимост от Колумбия. Другата официална валута на страната е панамската балбоа, създадена през 1904 г. Тя е наречена в чест на испанския конкистадор Васко Нунес де Балбоа. Интересен факт е, че балбоата няма хартиен вариант, от нея се секат само монети. 1 балбоа се дели на 100 сентесимо. Секат се монети от 1, 5, 1?10, 1?4 и 1?2 сентесимо, както и от 1 и 2 балбои. Книжните пари в Панама са американският долар, който е вързан за балбоата при съотношение 1:1.

Страната има още една връзка със САЩ. В Панама е роден американският сенатор Джон Маккейн - на 29 август 1936 г. във военната база "Коко Соло" в зоната на Панамския канал, който по онова време е под контрола на САЩ.

Данъци криели и в Древен Рим

Решение на британски съд от началото на XX в. създава прецедент
В света днес има над 50 офшорни зони

Светът тази седмица бе разтърсен от "Панамагейт". Укриването на данъци обаче не е от днес или вчера - корените на този феномен могат да бъдат открити още в Древен Рим. Съвременните изследователи на Римската империя разглеждат стремежа на нейните граждани да трупат сребърни монети като опит да опазят парите си от облагането с данъци, когато императорите обезценявали денариите, за да финансират разходите си. Или както Цицерон казвал: "Каквото посееш, такова ще пожънеш". През средните векове пиратите пък трупали съкровищата си в пристанищни градове, които наподобявали съвременните офшорни зони. Модерните такива обаче се появяват в края на ХIX век. Професор Ронън Пейлън обяснява в книгата "История и политика", че първите данъчни оазиси не са независими държави, а американските щати Ню Джързи и Делауеър, където за първи път се прилага политиката на "лесна интеграция". Тя позволява на клиент да закупи вече създадена компания и незабавно да започне търговска дейност. В същото време двата щата започват да прилагат примамлива данъчна политика с ниски нива на корпоративния данък. Моделът се оказва толкова печеливш, че някои швейцарски кантони започват да го прилагат. Друг важен аспект на офшорните зони става феноменът на "виртуалния адрес". Той се появява през 1929 г., когато британски съд отсъжда, че египетската компания "Делта Ленд и Инвестмънт", която търгува с имоти в Египет, не е обект на британските данъчни закони. Въпреки че е регистрирана в Лондон, тя не е активна на територията на Великобритания, откъдето идва и решението на съда. Това създава прецедент за чуждите компании - да се регистрират в Англия, но да избягват плащането на някои данъци. Тъй като законът се прилага в цялата Британска империя, то той се отнася и до нейни територии, които и до днес са офшорни зони - като Хонконг, Бермудите, Бахамите и Каймановите острови. Последната "тухла" в създаването на модерните данъчни райове е въвеждането на банковата тайна в Швейцария през 1934 г. Така Швейцария се превръща в данъчен рай в Европа. Не след дълго Лихтенщайн приема швейцарския франк и практиката на банковата тайна.

Днес в света съществуват над 50 офшорни зони. Сред най-популярните са Британските Вирджински острови, Панама, Бахамите, Каймановите острови, Белиз, Барбадос, но и страни от Западна Европа като Люксембург, Малта, Ирландия, Гибралтар, островите Джърси и Гърнси, както и Делауеър в САЩ.

Британски Вирджински острови

Архипелаг в Карибско море, който се намира недалеч от Пуерто Рико. Политически стабилна страна с висок стандарт на живот, една от най-авторитетните в света класически офшорни зони. На островите са регистрирани около 41% от всички офшорни зони. За да регистрираш офшорка тук, ти е нужно един акционер и един директор, които могат да бъдат и едно и също лице. Страната разчита и на туризма, откъдето идват 45% от БВП. Островите са особено популярна дестинация за американците. Туристите се радват на пясъчните плажове, на гмурканията и на местните барове.

Белиз

Признат за световен офшорен център, отличаващ се с високото ниво на конфиденциалност. Белиз е политически стабилна държава, част от Британската империя и ООН. Страната е само на два часа полет от Маями. Да си купиш офшорка на Белиз, означава да развиваш всякаква друга дейност, но не и притежание на недвижимо имущество. Законодателството на страната е специално доразработено, така че да защитава инвеститорите.

Каймановите острови

Разположени между Куба и Ямайка, Кайманите се състоят от три острова, където по документи са регистрирани огромно количество компании. На островите няма данък върху доходите, няма прогресивен данък, няма корпоративен данък, което ги прави изключително популярни. Местните закони позволяват да бъде създадена фирма и тя да притежава активи, без да плаща данъци. На Кайманите има 285 лицензирани банки. Банковите активи на островите са равни на 1/15 от общо 30-те трилиона банкови активи в цял свят.

Остров Джърси

Разположен между Англия и Франция, островът си спечелва имидж на данъчен рай в средата на 20. век. Тогава много богати британци местят богатството си на острова. По онова време данък наследство във Великобритания за суми над 1 милион лири е 80%, докато на Джърси такъв данък изобщо няма. Днес това все още продължава да е така, а корпоративният данък е 0% - с изключение на данъците за финансови услуги и компании за недвижими имоти. Това прави Джърси популярен данъчен рай за британците.

Хонконг

Остров в Югоизточна Азия, недалеч от Тайван, Хонконг е един от най-важните световни финансови центрове. Регистрирана на острова компания, която развива дейност извън неговите предели, не се облага с данъци. Условието е фирмата да има представител, който да живее или да има бизнес дейност в Хонконг. В момента там се намират около 4% от общия брой на офшорките в света.

Кипър

Това бе може би един от най-известните офшорни центрове в Европа. От добрите условия в страната може да се възползват както компании, регистрирани в Кипър, така и такива, чиято регистрация е извън територията й. В зависимост от това има офшорки с ниско данъчно облагане и класически офшорки. И в двата случая обаче фирмата трябва да има офис в Кипър. След рухването на кипърските банки обаче, които, за да не фалират, под натиска на ЕС отнеха между 30% и 60% от големите депозити на фирми и физически лица, страната вече не е така привлекателна за чужди компании и регистрация на фирми.

Люксембург

Финансите са движещата сила на тази малка държава. Близо 12% от глобалния пазар на офшорни услуги минава през банките на страната. Това я прави сериозен играч, въпреки че банковите й закони не са прозрачни. Банките в страната твърдо се придържат към банковата тайна до степен, че ако нарушат доверието на клиента, това може да доведе до обвинения в престъпление. Люксембург предлага на компаниите ниски данъци и благоприятни условия за бизнес. В резултат на това стотици големи компании базират централите си в страната и работят на целия континент без почти никакви данъци.

Швейцария

Комбинацията от ниски данъци и банкова система, която защитава изключително много собствениците на банкови сметки, прави от страната популярна дестинация за компаниите от цял свят. Така Швейцария се превръща в известен финансов център за частни лица и корпорации. Столицата Женева е 13-ят най-голям финансов център в света. През септември 2015 г. данни на Швейцарската банкова асоциация сочат, че банките в страната държат 6,5 трилиона долара активи, от които 51% са на чужденци. Около 5,6% от световния пазар на офшорни финансови услуги е концентриран в Швейцария.

Делауер, САЩ

Макар официално да не го смятат за офшорна зона, щатът е рай за регистрация на фирми и се смята за едно от местата с най-неясни данъчни закони, което го прави привлекателен за компании от цял свят. Над 50% от публично търгуваните компании в САЩ са регистрирани тук.

ПАНАМА

Мото - "В полза на света"
Площ - 74 177,3 кв. км
Население - 3 929 141 (юли 2015)
Столица - Панама Сити
БВП (ППП) - $83,421 млрд.

БРИТАНСКИ ВИРДЖИНСКИ ОСТРОВИ

Мото - "Бъди бдителен"
Площ - 153 кв. км
Население - 28 054 (2010)
Столица - Роуд Таун
БВП (ППП) - $853,4 млн.

БЕЛИЗ

Мото - "В сянката цъвтя"
Площ - 22 966 кв. км
Население - 347 369 (2015)
Столица - Белмопан
БВП (ППП) - $3,028 млрд.

КАЙМАНОВИ ОСТРОВИ

Мото - "Основа ги върху моретата"
Площ - 264 кв. км
Население - 56 732
Столица - Джордж Таун
БВП (ППП) - $3,268 млрд.

ОСТРОВ ДЖЪРСИ

Площ - 118,2 кв. км
Население - 99 500 (2014)
Столица - Сейнт Хелиър
БВП (ППП) - $5,5 млрд.

ХОНКОНГ

Площ - 1104 кв. км
Население - 7 234 800 (2014)
БВП (ППП) - $310,074 млрд.

КИПЪР

Площ - 9 251 кв. км
Население - 1 141 166 (2013)
Столица - Никозия
БВП (ППП) - $27,516 млрд.

ЛЮКСЕМБУРГ

Мото - "Искаме да останем каквито сме"
Площ - 2586,4 кв. км
Население - 562 958 (април 2015)
Столица - Люксембург
БВП (ППП) - $56,577 млрд.

ШВЕЙЦАРИЯ

Мото - "Един за всички, всички за един"
Площ - 41 285 кв. км
Население - 8 211 700 (2014)
Столица - Берн
БВП (ППП) - $480,938 млрд.

ДЕЛАУЕЪР

Мото - "Свобода и независимост"
Площ - 6 452 кв. км
Население - 945,934 (2015)
Столица - Доувър

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе