Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

"Панамагейт" свали премиер

"Мосак Фонсека" работела с 33 компании, обект на американски санкции

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон стана една от първите жертви на аферата "Досиетата от Панама", след като бе разкрито, че той и съпругата му са притежавали офшорна компания и тайни дялове във фалирали исландски банки. Ден след оповестяването на информацията той обяви, че е поискал разпускането на парламента и предсрочни избори.

Разкритията за дейността на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" изобличиха тайните финанси на още над 10 световни лидери и хиляди бизнесмени, артисти и спортисти. Днес от документите изплуваха още имена, включително това на лидерката на френските националисти Марин льо Пен. Оказа се още, че кантората е обслужвала също компании и лица, обект на международни санкции, вкл. базирани в Северна Корея и Иран. Ден след разкритията десетки държави обявиха, че затягат законодателството, свързано с укриването на доходи и използването на офшорни компании. Франция стигна още по-далеч, като вкара Панама в черен списък.

Премиерът на Исландия е поискал от президента да разпусне парламента и да насрочи нови избори, след като бе подложен на огромен натиск от обществеността в родината си. След разкритията, че притежава офшорна компания, той обяви, че не е направил нищо незаконно, и отказа да подаде оставка.

10 000 исландци обаче излязоха на протест срещу него в неделя, а опозицията поиска вот на недоверие. Гунлаугсон обяви, че ако загуби подкрепата и на коалиционните си партньори, ще поиска разпускане на парламента. По информация на Би Би Си той вече е помолил за това президента Олаф Рагнар Гримсон, но държавният глава изчаква, за да чуе позицията на всички партии.

Междувременно се оказа, че "Мосак Фонсека" е работила с над 30 компании и лица, обект на санкции. Сред тях са и такива от Северна Корея, Зимбабве и Иран. От изтеклите документи се появява информация за 33 юридически и физически лица с наложени санкции от САЩ. Една от тях дори е имала връзка със севернокорейската ядрена програма. Някои от компаниите били регистрирани, преди да им бъдат наложени санкции, но панамската фирма е продължавала да работи с тях и месеци след това.

Ден след разкриването на документите, държави от цял свят започнаха разследвания за възможни нарушения и данъчни измами. Властите в Панама заявиха, че ще разследват "Мосак Фонсека". Германия обяви, че затяга законодателството, свързано с използването на офшорни фирми и пране на пари. Правителството ще предложи законова промяна, която да изисква от офшорните компании да разкриват реалния си собственик. "Трябва да наложим глобална забрана на офшорните компании и фондации, чиито реални собственици остават анонимни", заяви министърът на икономиката Зигмар Габриел. Френският финансов министър Мишел Сапин пък каза, че Панама ще бъде изпратена в черния списък на държавите, които не сътрудничат в борбата с укриване на данъци. Във Великобритания лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова правителството да отнеме временно автономията на някои отвъдморски територии, които се използват като данъчни оазиси.

Реакцията на Китай по отношение на аферата бе в друга посока. Властите наложиха цензура и забраниха публикуването и търсенето на думите "Досиетата от Панама" и сходни изрази, свързани с аферата. Това стана, след като високопоставени лица от комунистическата партия се оказаха между клиентите на "Мосак Фонсека".

Американците правели офшорки у дома

Сравнително малко американски граждани са ползвали офшорни компании чрез "Мосак Фонсека", става ясно от изтеклите документи. Една от причините за това е, че в САЩ на практика има същите условия за скриване на доходи и няма нужда парите да се превеждат до далечни дестинации като Панама и Сейшелите, обясняват специалисти пред онлайн изданието "Фюжън".

Американците могат да създават кухи компании на много места в страната си - в Уайоминг, Делауер или Невада. Няма нужда да ходят до Панама, посочва професорът по право Шима Барадаран Баугман. "На практика имаме индустрия с данъчни оазиси, която е толкова потайна, колкото и на другите места", посочва икономистът Джеймс Хенри. Според професора в университета "Грифит" Джейсън Шерман законодателството в Невада е по-либерално дори от това на Британските Вирджински острови и скриването на самоличността на богаташите е много лесно.

Междувременно правосъдното министерство на САЩ обяви нови мерки за ограничаване на т.нар. "корпоративни и данъчни инверсии" в офшорните зони. Най-честата практика, която фирмите използват, е да закупят по-малка местна компания и да се пререгистрират в съответната страна, като продължат да ръководят бизнеса от САЩ.

Хора на Льо Пен изнасяли пари от Франция

Някои от доверените лица на лидера на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен фигурират в "Досиетата от Панама", съобщи в. "Монд". Сред тях са бизнесменът Фредерик Шатийон и финансовият експерт Никола Кроше. "Те са организирали сложна офшорна схема за превод на парични средства от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама", разкрива вестникът.

Над 200 фондации финансират ICIJ

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е глобална мрежа от над 190 разследващи журналисти в повече от 65 страни. ICIJ стартира като проект и дъщерна фирма на Center for Public Integrity (Център за обществена почтеност) със седалище във Вашингтон. Организацията е създадена с цел да се запази обективността в журналистиката и да се фокусира върху въпроси като трансграничната престъпност, корупция и отчетността на властта.

ICIJ се издържа изцяло от дарения на граждани и институции, потвърди пред в. "Стандарт" г-жа Абео Вензор, директор на отдел "Спонсорство и дарения", към Центъра. Организацията се финансира от доброволни дарения от над 200 фондации и институции, както и от над 800 физически лица, поясни Вензор. Само за 2014 г. в организацията са постъпили вноски от 766 индивидуални дарители в обща размер на $33 200, като най-малкото дарение е било на стойност 250 щ.д. В допълнение в Центъра са постъпили 105 анонимни дарения, на обща стойност $13 451. От всичките спонсори само една фондация е от Европа, посочи Вензор. Това е Adessium Foundation от Холандия. В списъка на спонсорите има една фондация от Австралия, останалите са предимно от САЩ.

Всеки може да стане дарител на Международния Консорциум на разследващите журналисти. Желаещите попълват личните си данни на сайта и въвеждат кредитната си карта, от която се тегли посочена от тях сума.

Изпрали парите от обир на 3 т злато

Парите, откраднати при един от най-впечатляващите обири във Великобритания, са били изпрани чрез компания, създадена от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", предаде Би Би Си. Според изтеклите документи "Мосак Фонсека" е създала фирма, спомогнала за изпирането на парите от обира през 1983 г. в склад на "Бринкс Мат" край Хийтроу. Откраднати са златни кюлчета на стойност 26 милиона лири по тогавашните цени на златото (днес около 79 милиона лири). Шестима маскирани крадци проникват в склада и офейкват с три тона злато. През 1985 г. "

Мосак Фонсека" създава компания, наречена "Феберион" за брокер на име Гордън Пари. Адвокатската компания е предупредена, че Пари пере пари от обира. Става въпрос за вътрешен документ на компанията, написан от един от нейните основатели Юрген Мосак, след негова среща със съдружник, спомогнал за управлението на "Феберион". "Той ме информира, че собственикът на тази компания очевидно е замесен в управлението на парите, свързани с прословутия обир", се казва в документа.

"Мосак Фонсека" - чудовището от Панама

Син на есесовец и романист създават скандалната компания

През последните два дни целият свят научи името на една панамска адвокатска фирма. "Мосак Фонсека" е в основата на скандала с най-голямото изтичане на данни в историята, който разкри как богатите са укривали своите пари в офшорки. Компанията е обвинявана, че чрез продажбата на анонимни офшорни компании помага на клиентите си да перат пари и да избягват данъци. От "Мосак Фонсека", разбира се, категорично отричат това и твърдят, че 40 години работят безупречно. Историята на фирмата започва през 1986 г., когато Рамон Фонсека слива своята малка адвокатска фирма, която има само една секретарка, с друга местна фирма, ръководена от Юрген Мосак - панамец от германски произход. "Заедно създадохме чудовище", шегува се по-късно Фонсека. И двамата мъже имат чуждестранен произход и минало в света на парите, властта и тайните.

Мосак е роден в Германия през 1948 г. и се мести в Панама в началото на 60-те години заедно със семейството си. Бащата на Мосак е член на Вафен-СС - военното подразделение на СС по време на Втората световна война. След края на войната бащата Ерхард предлага услугите си като информатор на американското правителство, показват документи на американското военно разузнаване. В един от документите пише: "Той е бил на път да се присъедини към тайна организация или от бивши нацисти, обърнали се в комунисти, или в нацисти, които само се представят като комунисти". Според военното разузнаване предложението на Ерхард да шпионира в полза на САЩ може да е било просто номер за измъкване от сложна ситуация. В крайна сметка бащата на Мосак отива в Панама, където предлага да шпионира за ЦРУ дейността на комунистите в Куба. Синът му Гюнтер завършва право в Панама през 1973 г., работи известно време като адвокат в Лондон, след което се завръща в Панама. Там той създава фирма, която по-късно ще слее с фирмата на Фонсека. Той от свой страна е роден през 1952 г. в Панама и учи право и политически науки в Панамския университет и в "Лондон Скуул оф Икономикс". Веднъж разказва, че когато е бил млад се е надявал да спаси света и първоначално искал да бъде свещеник. По-късно работи пет години за ООН в Женева.

"Нищо не спасих, нищо не промених", казва той в тв интервю през 2008 г. "Тогава реших, тъй като вече бях малко по-зрял, да се посветя на професията си, да създам семейство и да имам нормален живот. Колкото повече остарявате, толкова по-материалист ставате", допълва той. Освен че е адвокат, Фонсека има и паралелен живот на награждаван и признат писател, чиито творби могат да конкурират реалността, в която той живее. Истината е, че 63-годишният Фонсека по-често е присъствал в медиите заради прозата, която пише, отколкото заради паралелния свят на парите и офшорките, които неговата фирма подпомага, коментира "Дейли мейл". Неговите политически трилъри обаче може и да се се доближавали до реалността повече, отколкото читателите са си представяли.

В "Танцът на пеперудите" се обсъжда връзката между политиката и морала, а в последния му роман "Mister Politicus" се разказва за тъмния свят на корумпираните политици. През 2007 г. Фонсека е запитан дали работата му го вдъхновява да пише. "Разбира се, че да. Всеки персонаж се сблъсква със света на политиката", отговаря Фонсека. Той смята, че шестте неща, които заробват човек, са мързелът, сексът, хазартът, алкохолът, телевизията и купоните. В момента Фонсека се е оттеглил след твърдения, че бразилският офис на "Мосак Фонсека" е забъркан в скандал за пране на пари и корупция, свързан с бразилската държавна петролна компания. При оттеглянето му Фонсека заявява, че си тръгва, за да защити честта си и фирмата. Днес тя е смятана за една от петте най-големи световни компании, които предлагат създаване на офшорни фирми. "Мосак и Фонсека" разполага с 500 служители и сътрудници в над 40 офиса в цял свят, включително три в Швейцария и осем в Китай. Самият Мосак е член на престижния "Клуб Юниън", където дъщеря му Никол прави своя дебют през 2008 г. Той има тикова плантация, имоти, хеликоптер, яхта, наречена "Рекс Марис", и колекция от златни монети.

Виолончелистът на Путин

През последните години доверени лица на руския президент Владимир Путин конспиративно са изнесли от Русия над 2 милиарда долара с помощта на офшорки. Една от ключовите фигури в тази схема е виолончелистът и близък приятел на Путин Сергей Ролдугин. За него може да се каже, че живее два живота, пише "Новая газета". В единия, открития за света, той, признат майстор в работата си, е един от известните виолончелисти на страната, народен артист на Русия и професор. До вчера обаче другата част от живота му бе скрита от всички зад завеса от дружества за доверително управление и екзотични офшорки, които са оперирали с милиарди долари.

"Володя (Путин - бел. ред.) дойде у нас с брат ми и така се запознахме. Това стана, струва ми се, през 1977 година. Срещнахме се и повече не се разделихме. Той ми е като брат. По-рано, когато нямаше къде да ида, отивах при него", разказва Ролдугин в основната биографична книга на Владимир Путин - "От първо лице". Ролдугин е не просто приятел, а, наистина, човек, с когото са свързани много неща в живота на президента. Те заедно участват в боеве по улиците на Санкт Петербург, а музикантът по-късно става кръстник на дъщерята на Путин - Мария.

След скандала "Мосак Фонсека" става ясно, че Ролдугин и свързани с него компании оперират с милиарди долари. Те са заработвали по десетки милиони рубли на ден от, както смятат експертите, съмнителни сделки с акции на руски държавни компании. После инвестирали тези средства както в покупката на стратегически активи в страната, така и в лични проекти, свързани с роднини и приятели на президента. Ролдугин е бил собственик на две компании на Британските Вирджински острови и в Панама. Управителите на тези фирми пък са били акционери в други офшорки. Ако се съди по сделките, всяка от тези компании е имала своя роля. Някои без каквото и да било обезпечение са получавали милиони долари от кипърската RCB Bank (значителна част от която контролира държавната руска банка ВТБ), а после разпределяли тези средства на другите компании. Други са били използвани за контрол на големи пакети от акции в руски предприятия. Трети са играли ролята на технически фирми, през които са били управлявани парите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе