Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Животновъдите отново на протест, блокират основни пътища в страната

Животновъдите отново на протест, блокират основни пътища в странатаС блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и президентството. Някои от фермерските организации се разграничиха от стачните действия.

Движението по главния път София – Варна, в района на ловешкото село Малиново, вече е възстановено. По-рано днес пътят беше блокиран за около час от протестиращи животновъди. Колоните от автомобили, които се бяха образували по пътя, вече са се изтеглили.

Животновъди от Ловешко, Плевенско и Великотърновско, които по-рано блокираха главния път София – Варна край Ловеч, също настояват служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков да отмени забраната за кандидатстване и финансиране по мерките за агроекология и биоземеделие, защото те имат да получават по тези мерки много пари. Освен това те настояват да бъде преразгледана и наредбата за продажбата на мляко и млечни продукти.

Протестиращите са категорични, че ще продължат протестите, докато не бъдат удовлетворени исканията им, и подчертаха, че те не са обвързани с политически партии.

Вдигната е блокадата и на пътя Е-79 край благоевградското село Железница. Там протестираха фермери. Те предупредиха, че доверието към сегашното ръководство на земеделското министерство е изчерпано и ще продължат с протестите си.


По-рано след едночасов митинг край международният път Е-79 стотици животновъди успяха да пробият охраняващите ги около стотина представители на полицията и жандармерията и блокираха за около десет минути международното шосе. Фермерите, дошли на мястото, са от цяла Югозападна България, от Карлово и Калофер, също и от пловдивските села. Те бяха категорични, че доверието към сегашното ръководство на министерството е изчерпано, и че убийствените рестрикции са насочени към дребните животновъди, затова идната седмица отново ще бъдат в София, ще сезират и Европейската комисия:

Протестът не е политически. Нашите протести ще продължат и след изборите, ако ние не постигнем споразумение. Ние си искаме парите, това са нашите пари… Откраднати са пари!... Нека държавата да намери виновника, който открадна парите по заповедта за агроекология и биоземеделие, да си вземе парите от тях, а междувременно да ни даде парите на нас. В понеделник вече сме се организирали да сезираме Европейската комисия, бяха категорични протестиращите фермери.

Земеделски производители от Добруджа също подкрепиха протеста на своите колеги в страната с автомобилно шествие и кратка блокада на пътя Добрич – Албена.

Около 30 представители на Добруджанския фермерски съюз се събраха днес на изхода на Добрич към Албена в знак на съпричастност към своите колеги в цяла България. По думите на Валентин Манолов техният протест се изразява основно в две направления – забавянето на изплащането на субсидиите и заповедта на Министерството на земеделието от 28-и февруари, с която се нарежда да не се приемат заявления по мярка 10 и 11. В България биопроизводството на теория се подкрепя, на практика не се подкрепя, нямаме развитие на биопроизводството. Има много направления, в които изтичат безхаберно пари.
Автоколона от протестиращи мина през града и за кратко блокира изхода на Добрич в посока Балчик.

По обед земеделски производители затвориха за 15 минути движението по международния път за Румъния преди Дунав мост при Русе. Фермерите чакат от декември субсидиите по две мерки, които са от порядъка на 1800-3500 евро на стопанство. Те са недоволни и от факта, че наредбите постоянно се променят.

Над сто пчелари от Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и животновъди се събраха на Дунав мост, за да протестират отново срещу забавени от аграрното министерство плащания, които ги обричат на фалит. Иван Кънев, регионален координатор на федерацията на българските пчелари, бе категоричен, че акцията им не е свързана с изборите в неделя.Разграничаваме се от всеки, дръзнал да употреби протеста за политически цели.Акцията на пчеларите продължи с демонстративно запалване на кошер. Протестиращите за кратко затвориха движението на кръговото на Дунав мост с пешеходна разходка.


По-рано от браншовата организация "Обединени български животновъди" обявиха, че планираните протести са на четири основни пункта – на Дунав мост – Русе, граничен пункт "Капитан Петко войвода", на пътя Ловеч – Варна и на главен път Е-79 в района на тунел "Железница":

Исканията остават абсолютно същите, тъй като няма абсолютно никакъв резултат от нашата стачка, каза Юлия Коюнджийска.

Освен исканията за отмяна на министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология, и незабавно изплащане на субсидиите, фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюнджийска:

Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициенти не бяха изплатени сумите – без обяснения, без нищо...

Четири животновъдни организации обаче се разграничиха от протестите на колегите си и смятат, че стачката има други цели, каза за "Хоризонт" Велин Мицев:

Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора.

От "Обединени български животновъди" отхвърлиха обвиненията:

Не ни интересува нито една партия. Ние просто сме животновъди и земеделци и си искаме парите – тези, които сме заслужили, и тези, които ни се полагат.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Кети Тренчева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе