Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Отлично представяне на нашите на Shell Eco-marathon

Отлично представяне на нашите на Shell Eco-marathon

Малко не достигна на българските отбори да се наредят сред лидерите в Европа

Отлично се представиха българските отбори на 30-ото юбилейно международно състезание за икономични автомобили Shell Eco-marathon Europe 2014, което се проведе в края на миналата седмица в холандския град Ротердам. Страната ни беше представена от три тима - на Русенския университет "Ангел Кънчев", на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н.Й. Вапцаров" - гр. Чепеларе, и на Техническия университет - Варна.

Последните два отбора бяха по-опитните, като момчетата от Чепеларе участват за втори път в надпреварата за последните 2 години, а варненци са дългогодишни наши представители на Shell Eco-marathon. Но пък и дебютантите от Русе далеч не бяха по-малко ентусиазирани от колегите си - все пак това беше първото им състезание и естествено бяха много надъхани. И това даде резултат. Колата на Русенския университет "Ангел Кънчев" се класира на престижното 23-то място в своята категория "Прототипи, задвижвани от батерия". Което буквално си е отлично постижение за дебютант. Най-добрият резултат, който отборът постигна на пистата в Ротердам, беше 168,27 км с 1 киловатчас електроенергия, което им отреди и престижното място в крайното подреждане. И въпреки че 23-то място на пръв поглед не изглежда кой знае колко добър резултат, трябва да се отбележи фактът, че на по-предните позиции се наредиха отбори от големи и богати европейски университети, които имат възможности и отделят доста сериозни бюджети за участието на възпитаниците си на Shell Eco-marathon. Но и също толкова престижни ВУЗ-ове останаха зад нашия отбор. А да оставиш зад себе си 26 отбора и то при първото си участие в надпреварата, изобщо не е факт за пренебрегване. Малко по-назад в класирането застанаха и момчетата от Професионалната гимназия в Чепеларе, които се състезаваха в същата категория. С резултат от 92,68 км с 1 киловатчас ток отборът зае 27-та позиция. И този резултат никак не е за подценяване. Все пак не говорим за студенти, а за ученици. С изключение на един полски отбор, който също е от гимназия, всички в класирането пред чепеларци са представители на университети и разликата е очевидна. Освен това зад нашите ученици има над 20 университета, сред които и такива, които изобщо не успяха да постигнат резултат поради повреди в колите и други перипетии. Риск да не стартират изобщо на Shell Eco-marathon имаше и пред момчетата от Чепеларе. Малко преди да излязат на пистата в първия ден от надпреварата в тяхната категория, в колата им изгоря транзистор, без който нямаше как да участват. След работа до късно през нощта те успяха да отстранят повредата и не само да стартират на следващия ден, но и да постигнат много добър резултат. Което няма как да не предизвика адмирации. В крайна сметка победител в категорията на русенския и чепеларския отбори "Прототипи, задвижвани от батерия" стана Техническият университет в Грац, Австрия. Тяхната кола измина страхотните 1091.56 км с 1 киловатчас ток. В по-обобщаващата категория "Прототипи" на първо място се класира френският отбор от лицея Saint-Joseph La Joliverie, който подобри миналогодишния си рекорд и завърши с резултат 3314.86 км с 1 литър бензин.

Малшанс споходи третия български отбор на Shell Eco-marathon - този на ТУ-Варна. Въпреки че се готвиха упорито за престижно място в категорията си "Автомобили от градски тип", представителите на Морската столица не успяха да влязат в крайното класиране. Технически проблем попречи на отбора да завърши обиколките си и съответно да покаже добър резултат. Това обаче далеч не беше единичен случай. Подобна съдба сполетя 15 от общо 31 отбора, състезавали се с градски тип коли, задвижвани от батерии. Победители в категорията в крайна сметка станаха французите от лицея "Louis Delage", чиято кола измина 468,85 км с 1 литър бензин.

Според оценката на организаторите надпреварата е била най-добрата в 30 годишната й история. В общо 5-те категории бяха поставени и 4 рекорда. "Метеорологичните условия бяха повече от идеални, а отборите - по-опитни и много добре подготвени, което създаде предпоставки за постигането на забележителни резултати", коментира техническият директор на Shell Eco-marathon.

Porsche прави хибриден 911

Сайтът 4Wheelnews се сдоби с патентно изображение на хибридна модификация на спортния автомобил Porsche 911. На схемата е изобразен процеса на зареждане на батерията от специална станция. Източници от производителя са потвърдили неофициално пред сайта, че компанията наистина подготвя такъв автомобил. Те обаче не са пожелали да разкрият кога той ще се появи на пазара.

Засега в моделната линия на Porsche има хибридна версия на Panamera. Много е вероятно екологичният 911 са "заеме" от нея няколко агрегата, коментира 4Wheelnews. Panamera е снабдена с бензинов V6 с максимална мощност 333 к.с., електродвигател с мощност 95 к.с. и комплект литиево-йонни батерии с капацитет 9,4 kWh. От 0 до 100 км/ч хечбекът ускорява за 5,5 сек. Само на ток екологичната Panamera може да се движи със скорост до 135 км/ч. В този режим автомобилът изминава 36 км. Зареждането на батериите на специалните станции заема 2 часа и половина, а от битовата мрежа - 4 ч.

В моделната гама на Porsche също така са хибридният Cayenne и суперхибридът 918 Spyder, който е снабден с бензинов V8 двигател с обем 4,6 литра и максимална мощност 608 к.с. Сумарната мощност на хибридната система пък е 887 к.с. От 0 до 100, 200 и 300 км/ч този автомобил ускорява съответно за 2,6, 7,2 и 19,9 сек. От суперхибрида 918 Spyder компанията ще произведе едва 918 бройки.

Влак лети с 3000 км/ч

Екип от китайски изследователи проведоха успешни тестове с прототип на ултрабърз Маглев влак (съкратено от магнитна левитация) от ново поколение. Основната цел на проекта им е да отстранят най-голямото ограничение на тези впечатляващи машини, а именно твърде високото съпротивление на въздуха и да постигнат седем пъти по-високи скорости от съвременните технологии. Именно заради това те разработват специални тръби, които работят във вакуум и намаляват стойността на това налягане до 10 пъти, съобщава сайтът Gizmodo.

Трябва да се отбележи, че при скорост от над 400 км/ч приблизително 83% от енергията се губи заради огромното съпротивление на въздуха при сегашните Маглев влакове. Концепцията на китайските учени да ги поставят в големи вакуумни тръби е доста иновативна и според тях развитието на технологията ще позволи те да достигат максимална скорост от изумителните 3000 км/ч. Изследователите вече са завършили 2 фази от невероятния си проект, провеждайки успешни тестове с първия си прототип.

Тестовете се извършват в специална вакуумна тръба с диаметър от шест метра, като Маглев влакът се контролира с дистанционно управление. Впечатляващата технология има потенциала да промени изцяло бъдещия транспорт и да намери място в следващото поколение военни и космически системи. Най-бързият в момента такъв влак, превозващ пътници, Шанхай Маглев, може да достигне максимална скорост от 431 км/ч.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе