Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Стотици на откриването на третия Фотосалон „Старт Фото София“

Стотици на откриването на третия Фотосалон „Старт Фото София“

Стотици любители на фотографията се събраха за откриването на третото поредно издание на международния Фотосалон „Старт Фото София". Сред тях бяха редица олимпийски, световни и европейски шампиони, хора на културата и изкуствата, журналисти и общественици.

Кратко приветствие към присъстващи отправи министърът на спорта Красен Кралев, който връчи приза в раздел „Спорт" на победителя Цончо Балканджиев. Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов предаде поздравителен адрес от кмета Йорданка Фандъкова и говори за значението на подобни инициативи, преди да награди част от призьорите. Той изтъкна факта, че това издание на фотосалона преминава под егидата на София – Европейска столица на спорта и в него над 270
участници показват над 3000 снимки.

Както и в предишните две години, и сега проявата е под патронажа на Столична община в партньорство с Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP), Национално сдружение фотографска академия България "Янка Кюркчиева", Международната федерация по борба и Европейския съюз по борба.

Събитието е единствено по рода си в България поради наличието на раздел „Спорт", който е важен и с оглед признанието, което получи София да бъде Eвропейска столица на спорта през 2018 година. „Идеята на екипа на „Старт фото" със спортната тема в толкова престижен салон е да покажем, че спортът и културата вървят ръка за ръка. Присъствието на подтемата „Борба" в първия фотосалон бе свързано и с битката, която най-древният спорт води за оставането си в програмата на олимпийските игри," твърди доайенът на спортната фотография у нас Бончук Андонов, основен двигател в организирането на фотосалона.

И тази година изложбената част е представена в галерията на Националната художествена академия и отново най-добрите отново са отличени с плакети и награди. От близо 3000 фотографии бяха избрани 287, от тях са изложени
най-добрите 130. Фотосалонът е открит за посетители до 8 септември. По време на откриването медал Спортът за един мирен свят на БОК получи известния спортен фотограф Иван Йочев (на снимката). Той бе отличен от вицепрезидента на БОК Йорданка Благоева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе