Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Да отидеш до Рим и да видиш папата

Да отидеш до Рим и да видиш папата

Следващата обща аудиенция е на трети август

Франциск се среща с вярващите в сряда, ако е във Вечния град

Може ли да отидеш до Рим и да не видиш папата? Напълно възможно е. Дори и всички пътища да водят до Вечния град, не всеки ще ви отведе при Светия отец. Пътуването до италианската столица не означава неизбежна среща с главата на Римокатолическата църква, но ако искате такава, мисията не е невъзможна. Няколко условия обаче трябва да бъдат изпълнени. Престоят ви в Рим трябва да е съобразен с графика на Франциск, денят да е сряда и да имате билет за общата аудиенция. "Стандарт" отиде до Рим и успя да види папата.

Папата не се появява пред поклонници само в неделя на традиционната меса Ангелус. Ако е в Рим, той дава благословия всяка сряда преди обед на площад "Свети Петър". Близо 50 000 души могат да го видят с очите си във Ватикана под открито небе, ако времето позволява. В противен случай това се случва в залата за аудиенции в базиликата "Свети Петър", където местата са ограничени. Общата аудиенция в сряда не е литургия. Четат се текстове от евангелието, отправят се молитви. Папата дава своята благословия на вярващите и на предмети, които са донесли.

"Това е събитие и невероятно преживяване. Ходил съм, макар че живея в Рим. Много харесвам този папа. Добър човек е. Йоан-Павел Втори също беше забележителен", казва Винченцо, който продава сувенири на метри от площад "Свети Петър". С усмивка мъжът ме посъветва за всякаква информация

да се обръщам към швейцарските гвардейци

които са натоварени със сигурността на Светия престол. "Ще ги разпознаете веднага. Първият им пост е до арката на улица "Отавиано", непосредствено преди площада", добави мъжът.

Билети за аудиенцията могат да се получат непосредствено преди събитието в сряда сутрин или пък между 15 и 17 часа предишния ден, което е по-разумно. Билетите са безплатни, като могат да бъдат предварително резервирани по факс. Получават се без проблем, а гвардейците ще ви разберат и на английски.

Общата аудиенция по принцип е насрочена за 10.30 часа. "Трябва да се дойде много по-рано обаче. Понякога не може да се качите в метрото, а заради мерките за сигурност влизането на площада също отнема време", посъветва ме един от доброволците.

"Площад "Свети Петър" е отворен за богомолци още в 7.30 ч. Влизането става от два входа. Единият е от страната на улица "Отавиано", а другият от срещуположната страна", уточни служителка от информационния център, намиращ се на метри от площада.

Когато в сряда има обща аудиенция на папата в Рим, метрото се пука по шевовете особено по линия А, която води до Ватикана. На станция "Термини", където е и гарата, е почти невъзможно да се качиш. Пътуването до "Отавиано-Сан Пиетро" е истинско изпитание. Оттам множеството тръгва към площада.

Влизането на "Свети Петър" напомня проверка на летище

Личните вещи, коланите, часовниците, мобилните телефони и всички метални предмети минават през скенер. Доброволци от различни държави следят за сигурността.

Столове са поставени на целия площад, като е осигурено място за минаването на папомобила. За хората с увреждания има отделен сектор.

Приветствия на 9 езика предшестват появата на папата. Божи служители поздравяват на италиански, френски, английски, немски, испански, португалски, арабски, полски и словашки събралите се поклонници. "Сред нас има групи от Чехия, Словения и Хърватия. Дошли са ученици от Швейцария, Белгия и Квебек. Тук е женският отбор по баскетбол на Камерун и членове на клуб по мотоциклетизъм от Аржентина. Добре сте дошли и вие от Малайзия, Сингапур, Виетнам, Индия. Специални поздрави за колежа от Айова", съобщиха на различни езици свещениците.

На обща аудиенция площад "Свети Петър" в Рим създава впечатление, че е събрал целия свят. Правенето на снимки е разрешено и всеки е с фотоапарат или мобилен телефон в ръка в очакване на папа Франциск. На площада има хора от всички възрасти и раси. Сред най-нетърпеливите са монаси и монахини.

Появата на папомобила, която се предава и на четири големи екрана, отприщва вълна от еуфория. Хиляди снимки запечатват момента. Хората застават на пръсти. Някои бършат сълзи. "Като лъч светлина е", казва полякиня на съпруга си. Папата маха на морето от хора. Спира се пред малки деца и хора с увреждания.

Прекосява по диагонал целия площад

като се опитва да уважи поне с поглед всеки, дошъл да го види. Думите не са достатъчни, за да опишат този момент, след който Светият отец се качва на трибуната.

"Приветствам ви! Господ ни приканва да се присъединим към него във вярата, към радостта да го познаваме и към смелостта да го следваме. Господ да ви благослови!", каза Франциск. "Моля се за вас! Мислете за всички, които са ви скъпи, за болните и за децата! Ще прочетем текстове от Евангелието на Йоан, а в края всички заедно ще изпеем на латински "Отче наш", добави с блага усмивка папата.

Около час продължава общата аудиенция, след което поклонниците се приканват да напуснат площада. Следващата сряда папата ще служи литургия в базиликата "Свети Петър". През юли общи аудиенции няма да има. Първата е насрочена за 3 август, като графикът на папата може да се следи на http://www.papalaudience.org/schedule.

Агенции водят до "Свети Петър" за Е40

Въпреки че билетите за общата ауденция на папата са безплатни, което е изписано и на самите пропуски, много туристически агенции предлагат да ви заведат на площада организирано, но не без пари. В повечето случаи предложенията тръгват от 37 евро, като специализираните компании уверяват, че няма да се оправите сами. Някои предлагат да ви вземат от центъра на Рим или пък дори от хотела ви още в 6 ч сутринта, като ви гарантират улесняване на достъпа до "Свети Петър" и места за сядане близо до трибуната на Светия отец. Фирмите обявяват, че цялата екскурзия е с продължителност от три часа и половина, като уверяват, че ще ви върнат на мястото, откъдето са ви взели.

Повели на милосърдието

На билетите за аудиенцията са написани 14 повели на милосърдието, които са обобщени като физически и духовни

Физически:
- нахрани гладния
- напои жадния
- облечи голия
- подслони бездомния
- погрижи се за болния
- посети затворника
- погреби мъртвия

Духовни:

- посъветвай нерешителния
- образовай неграмотния
- наставлявай грешника
- успокой опечаления
- прости обидата
- посрещай неправдата с търпение
- моли се за живите и за мъртвите

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе