Извънредни новини

Отиде си великият Йохан Кройф

Отиде си великият Йохан Кройф

Един от най-легендарните футболисти на всички времена Йохан Кройф почина днес. Холандското величие загуби битката с рака на 68-годишна възраст.

Тъжната вест беше обявена в официалния сайт на митичния футболист и треньор.

"На 24 март 2016 години Йохан Кройф почина на 68-годишна възраст в Барселона след тежка битка с рака. Той бе обграден от семейството си. С огромна горчилка ви молим да уважите личното пространство на фамилията му", това се съобщава на официлания сайт на легендата.

През месец октомври миналата година Йохан Кройф обяви публично, че е диагностициран с рак на белите дробове. През голяма част от живота си той е бил активен пушач. Отказва цигарите през 1991 г., когато му е направена операция на сърцето. След това той замени тютюна с близалки.

В годините след сърдечната операция Кройф беше рекламно лице на Каталунския здравен департамент. В рекламния спот изрича фразата: „Футболът ми даде всичко в живота, а тютюнът почти го отне." Оказа се, че все пак цигарите победиха Великия Йохан.

Хендрик Йоханес Кройф (нидерл. Hendrik Johannes Cruijff), по-известен като Йохан Кройф (Johan Cruijff), е холандски състезател и треньор по футбол. Още в началото на своята кариера започва да играе по системата на тоталния футбол, измислена от треньора Ринус Михелс. Смятан е за един от най-великите майстори на футболната игра. Световен вицешампион през 1974. Има 48 мача (34 пъти е капитан) за националния отбор, в които вкарва 33 гола.

Кройф тренира в школата на „Аякс" и дебютира в холандското първенство на 15 ноември 1964, когато „Аякс" пада от „ФК Гронинген" с 3-1, а Кройф отбелязва гола за „Аякс". 19 години и 6 месеца по-късно, на 13 май 1984, той играе последния си мач срещу „ФК Зволе" с екипа на „Фейенорд" и отново отбелязва гол. Играе общо 520 мача в клубната си кариера, в които бележи 291 гола. Отказва да участва на световното първенство през 1978 в Аржентина, когато Холандия става сребърен медалист.

Играе обикновено с номер 14.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе