Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Отборът на бежанците първи на Маракана

Отборът на бежанците първи на Маракана

Джудист от Конго се надява да намери близките си по време на игрите в Рио

Сирийката Юсра едва не се удавя край Лесбос, сега ще плува в Бразилия

Отбор, съставен от бежанци, е една от атракциите на олимпийските игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август. Със своя статут групата е безпрецедентна в историята на олимпийското движение и е реверанс към хилядите, страдащи от военните конфликти в Близкия Изток и Африка.

Наднационалният тим беше определен от МОК като "символ на надеждата" и напълно се вписва в неговите принципи за спорта като послание за мир. "Тези бежанци нямат дом, нямат отбор, нямат си знаме, нито национален химн", обясни президентът на олимпийския комитет Томас Бах. "Ние им предлагаме подслон в олимпийското село, заедно с останалите спортисти. С присъствието си те ще покажат на целия свят, че въпреки невъобразимите трагедии, с които са се сблъскали, всеки от тях може да бъде полезен със своя талант, със своите способности и силата на духа".

Първоначално кандидатите за отбора са били 43-има, но са били отсети до 10. Подборът е правен чрез проверка на техния бежански статут и въз основа на спортните им способности. В екипа влизат двама плувци от Сирия, двама джудисти от ДР Конго и шестима лекоатлети от Етиопия и Южен Судан. Шестима са мъже, жените са четири. Открити са в лагери в Африка, Европа и Бразилия. Отборът не отива за символично присъствие, а е готов да се бори за медали. Реверанси не са правени и

всеки покрива олимпийските стандарти

за участие. Тренира ги екип от 15 човека.

"Всички те са избягали от насилието и репресиите в своите държави и са потърсили убежище в много други държави, като Белгия, Германия, Люксембург, Кения и Бразилия", обясняват от Агенцията за бежанците на ООН. "Инициативата да се изпрати сборен отбор от бегълци в Рио де Жанейро няма прецедент и е силно послание на подкрепа и надежда за тях навсякъде по света."

Един от най-опитните спортисти в групата е сирийката Юсра Мардини, която има не само национални успехи в плуването, но благодарение на този спорт оцелява в Средиземно море. Тийнейджърката е принудена да бяга през 2015 г. заради терора на Ислямска държава и заминава за Ливан, а после плаща на трафиканти да я прекарат през Турция. На път за гръцкия остров Лесбос тяхната лодка потъва. Двете със сестра й се отделят и през следващите 4 часа плуват, за да оцелеят. "Реших, че ще е срамно да се удавя, при положение, че съм плувкиня", обяснява Юсра. Кандидатства да бъде включена в олимпийския отбор на Германия, но не я приемат. До нея ще бъде сънародникът й Рами Анис бяга от Алепо и стига до Белгия, където е открит за новосформирания олимпийски отбор.

Петима от Южен Судан ще участват в лекоатлетическите дисциплини - Анжелина Нада Лоалит, Роуз Натике Локониен, Йеш Пур Биел, Джеймс Чиенгиек и Пауло Локоро. Групата на бегачите се допълва от етиопския маратонец Йонас Кинде. За всички тях участието в игрите е сбъдната мечта, като ще представляват 1,7-те милиона бежанци от тяхната родина, разпокъсана от гражданска война. Специално Роуз е открита в кенийския лагер Какума, който е неин дом вече 14 години.

В отбора влизат също конгоанците Пополе Мисенга и Йоланде Мабика. Те са участвали в световното по джудо в Рио де Жанейро и станали невъзвращенци. Мисенга признава, че не знае какво се е случило със семейството му и се надява да се открият взаимно на игрите. "Такова участие завинаги слага отпечатък върху живота ти", обяснява просълзената Йоланде. "Такива събития остават в историята. Никога няма да го забравя."

Един от най-големите жестове, които се правят на бежанците е, че ще дефилират на церемонията по откриването на стадион "Маракана" първи, преди делегацията на домакина Бразилия и преди всички останали. Знаменосецът на групата ще носи олимпийския флаг. По време на турнира те ще бъдат третирани като всички останали национални отбори, единствено разходите им ще бъдат поети от МОК. "Изключително сме въодушевени от този олимпийски отбор", коментира Върховния комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди. "Като се има предвид, че тяхната спортна кариера не е прекъсвана, както и че способностите им от световно ниво, те имат възможност да сбъднат своите мечти.

Участието им е награда за смелостта

и упоритостта на всички бежанци, с които те преодоляват несгодите и градят своето по-добро бъдеще. ООН подкрепя спортистите и всички бежанци."

Щафетата с олимпийския огън също отдаде дължимото на пострадалите от военните конфликти. Сириецът Ибрахим ал-Хюсеин - активен спортист, преди да загуби част от крака си при бомбен взрив, се е добрал до Гърция и пренесе огъня през бежанския лагер "Елеонас" в Атина. Седмица по-късно 12-годишната му сънародничка Ханан Дака пое факела в първия етап на щафетата на бразилска земя. "Най-значимото в спорта е да се забавляваш и да си намираш приятели", похвали се Дака, която продължава учението си в прогимназия в Бразилия. "С флага всички видяха, че бежанците са нормални хора".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе