Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме 109 години Независимост на България

Отбелязваме 109 години Независимост на България

Родолюбивият комитет „Кан Крум Страшний“ в Шумен организира шествие от 10.30 ч. пред паметника на загиналите във войните на площад „Кристал“. То ще премине през пешеходната зона на бул. Славянски и ще стигне до военния клуб. Там от 11.00 ч. ще бъде представена жива картина от обявяването на българската независимост. Община Шумен организира Историческия фестивал „Доблест и слава“. Той ще се проведе днес и утре в района на Шуменска крепост. От 14 часа около 60 души от Сдружение „Авитохол”-Варна ще покажат средновековния бит и култура. За зрителите е осигурен извънреден градски транспорт. Автобусите ще се движат през час, като първият ще тръгне в 13 часа от Кооперативния пазар на бул. „Симеон Велики". Пътуването ще е на цена 1 лев., като картите за градския транспорт няма да важат. Заради фестивала се въвеждат промени в движението към Шуменското плато.

Община Разград и Регионалния исторически музей организират ритуал за поднасяне на венци и цветя по повод Независимостта. Началото е от 11,00 часа на площад "Възраждане" От 12,30 часа, в ХГ "Проф. Илия Петров" ще бъде открита документална изложба "Епохата на Фердинанд".

Тържествената церемония в Русе ще започне в 11 часа на Паметника на свободата. Също от 11 часа е церемонията в Силистра, пред паметника на Васил Левски.

В Търговище ритуалът за издигане на националното знаме е от 10 часа на площад „Свобода”. От 11 часа край село Осен ще бъде дадено началото на традиционния общински празник „Под крушата на осенската поляна”.  23 читалища ще подредят изложба, наречена „Есен в буркани”. Тя ще бъде съпътствана с демонстрации и дегустации, спортни занимания и надпревари. И тази година Община Търговище осигурява безплатен транспорт. В 10,30 часа от паркинга до хотел „Терра Европа” ще потеглят 4 автобуса. Обратно за Търговище те ще тръгнат в 13 часа. С вход свободен днес ще работи Славейковото училище, където може да бъде видяна постоянната експозиция „Възрожденска класна стая" и четири изложби.

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните в Дулово, ще се чества 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Началото е от 10.00 ч.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе