Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Още призиви към ЕС за незабавна помощ за България

Още призиви към ЕС за незабавна помощ за България

За пореден път настоявам на България да бъде предоставен пълен достъп до данните в Шенгенската информационна система (ШИС), като се има предвид външната граница на страната с Турция, както и спазването от българска страна на всички технически критерии за сигурност. Двупосочният обмен на информация е ключов фактор към момента. Това призова зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел в дебат с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос по доклада относно Европейския пътен документ за връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Предложението е за въвеждането на стандартен европейски пътен документ за по-бързото връщане на незаконно пребиваващи в ЕС граждани на трети страни, които нямат валиден паспорт или лична карта. Много държави-членки на ЕС изпитват сериозни затруднения за връщането на тези хора в техните страни по безопасен и законосъобразен начин.

Комисар Аврамопулос благодари на Мария Габриел за повдигнатия въпрос и подчерта решимостта на Съюза да подкрепи България. „В момента моят генерален директор е в София и провежда разговори с българското правителство и българските власти за оценка на нуждите на страната както в областта на предоставяне на финансова помощ, така и на експерти - гранични служители и оборудване. Това подчерта в Годишната си реч и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тази подкрепа следва да бъде предоставена веднага. Това е приоритет за нас и за мен", категорично заяви Димитрис Аврамопулос.

В изказването си Мария Габриел подчерта още, че Европейският пътен документ има потенциала да гарантира интегритета на системата за убежище и легалната миграция на територията на ЕС. Тя настоя ЕС да продължи усилията си за договаряне на нови споразумения за обратно приемане с трети държави, по-специално за започване на преговори с ключови държави на произход от региона на юг от Сахара като Нигерия и Сенегал.

„Преодоляването на слабостите в управлението на границите на Европа и миграцията са решаващи за гарантиране на сигурността на ЕС. Ето защо подобряването на функционирането на всички налични инструменти в тази област следва да са приоритет в работата ни.", заключи Мария Габриел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе