Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Описвали антиките върху кондоми

Описвали антиките върху кондоми

Агентите от ДАНС по следите на още трафиканти

Трафикантите на античните монети и артефакти, задържани при спецакцията на ДАНС, описвали вида на римските пари върху картонените опаковки на презервативи. Това разкриха източници от разследването за "Стандарт". На тях са изписани от коя епоха са монетите, като са описани римските императори - Филип Арабина, Траян Деций, Алекс Север. Късно в петък от ДАНС обявиха, че са ударили банда, изнасяла артефакти от монети. В схемата участвали и музейни работници. Те подменяли част от оригиналите в музеите с фалшиви копия. При обиските в пет града агентите открили над 60 монети от римската имперска епоха.

Едната от тях е на жената на Филип Араб, както е правилното изписване на първия римски император християнин - Марция Отацили-Севера. "Става дума за артефакти от III век по българските земи - от земите на провинциите Долна Мизия и Тракия", обясниха археолози.

Една от сравнително добре разработени археологични площадки е на римското тържище (емпориум) Дискодуратере, в което са открити множество антични предмети от едва 5-годишното управление на Филип Араб между 244 и 249 г. Мястото на древното тържище е разположено на левия бряг на р. Янтра в местността Калето на 2 км южно от с. Гостилица край Дряново.

Но археолозите са на мнение, че е много възможно тези монети, наричани антониниани, да са част от ограбените в началото на 2006 г. 11 169 сребърни монети от Великотърновския археологически музей. От изчезналите тогава древноримски монети са намерени едва 500 броя, задържани по време на полицейската акция.

Цените на черния пазар на древни монети са различни. Те започват от 50-10 евро, но антониниан с изображението на жената на Филип Араб и денар на съпругата на Гордиян Трети - Транквилина, може да струват между 10 и 20 000 евро, обясняват експертите.

В сега задържаните артефакти има монети от епохата на Антоний Пии, управлявал от 138 до 161 г. през Каракала, чието пълно име е Марк Аврелий Антонин, Алекс Север (222-235), Гордиян Трети, Филип Араб и Траян Деций. До 215 г. са се секли денари, а след това, по времето на Марк Аврелий Антонин идва ред на антонионите, които са с два пъти по-висок номинал. Новите монети са по-големи от денарите, а императорите са изобразявани на него не с лавров венец, а с корона.

От ДАНС продължават да отказват да кажат кои са музеите, чието експонати са сред откритите при спецакцията. Оттам твърдят, че разследването продължава и се очакват още арести на хора от организирания канал за трафик на древни артефакти към САЩ, Русия и Западна Европа.

Инфлацията тръгва от антонионите

Всъщност антонионите слагат начало на инфлацията и обезценката на парите в империята благодарение на харчовете и безбройните подаръци на Филип Араб, сочи историята. Но римляните започнали да слагат 1,5 пъти повече сребро от денарите, а не 2 пъти. Търговците бързо се усетили и вдигнали цените на стоките си. Заради инфлацията много скоро сребърните антониони изчезнали и били заменени от медни и бронзови монети.

Иманярите се изчерпаха, затова посягат на музеите

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата

- Г-н Чобанов, какво мислите за акцията на ДАНС?

- Като археолог съм изключително щастлив от успешната операция на ДАНС. Тази престъпност винаги е съществувала, има я и в цял свят и трябва да се бди. От 10 ноември 1989 г. насам се краде от музеите, в различни периоди къде повече, къде по-малко. В последните години обаче намаля рязко броят на проверките на Инспектората към културното министерство по музеите и техните фондове. Това позволява на криминалните елементи да действат необезпокоявано. Не искам да се хваля, но когато бях началник на Инспектората за културно наследство, всяка година се правеха проверки на 10-15 музея.

- Какви случаи на кражби с участие на музейни работници бяха открити по ваше време?

- Два-три обира във Врачанския музей бяха разкрити. Там беше замесен вътрешен човек. За музея във Велико Търново имаше съмнения, че отново вътрешен човек е помагал. Да припомня, че директорът на музея беше спрял СОТ-а във вечерта на обира. Но нищо не се доказа. Между 2003-2005 г. работихме по други подобни случаи, свързани с помагачи от музеите. Често за разкриване на такива кражби са ни помагали другите музейни работници. Обикновено, ако има замесен вътрешен човек, той не е от експертите, от археолозите, а от охраната и обслужващия персонал. Трябва да се знае, че иманярството в България изтощи културния слой. Вече е много трудно да се намерят находки по иманярския способ. Затова криминалните елементи търсят стока от музеите, която да продават зад граница.

- Защо ДАНС не казва от кои музеи са арестуваните служители?

- Сигурен съм, че ДАНС ще ги оповести, но след като разследването приключи. Възможно е да се търси друга крадена стока или да се проследяват още хора, откраднали предмети. Повече информация може да навреди в този момент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе