Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Откриха с огромно хоро фестивал „Олимпийски надежди"

Откриха с огромно хоро фестивал „Олимпийски надежди

Близо 500 млади спортни таланти на България и Румъния се събраха в курортен комплекс „Албена" за започналия днес девети Фестивал на БОК „Олимпийски надежди". Повечето от участващите деца и младежи се включиха съвсем импровизирано в огромното хоро, което се изви при официалното откриване на поляната пред хотел „Добруджа".

Състезанията се организират в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. И тази година домакините от „Албена" предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища. Това лято много активно се включват гостите от Румъния, които участват със силни тимове в турнирите по баскетбол и плажен волейбол.

На официалното откриване присъстваха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Стефан Китов – председател на БФ тенис на маса, Анатоли Илиев – председател на Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи, Руслан Йорданов – директор Дирекция „Спорт" в Албена АД, Лилияна Дормену от Румънския олимпийски комитет и др.

„Този фестивал е за вас, младите таланти, за бъдещите спортни, които се събират всяка година тук, в Албена, обединени от олимпийските принципи. Пожелавам ви много приятни мигове по време на състезанията, много емоции, добро настроение и нека по-добрият победи," заяви Белчо Горанов в краткото си приветствие, с което официално откри Фестивала. Генералният секретар на БОК разкри, че догодина ще бъдат поканени гости и от Турция, Македония и други съседни държави, планира се включването на нови спортове и дисциплини. При откриването, след вдигането на националното знаме и клетвите на спортисти и рефери, за доброто настроение допринесоха още фолклорният ансамбъл на МВР Варна и мажоретният състав към СОУ "Димчо Дебелянов" Варна.

Според Анатоли Илиев участниците всяка година показват все по-качествени и оспорвани изяви по спортните терени. „Хубаво е, че този форум се надгражда и виждаме все по-добри в спорта деца. Това събитие следващата година ще навърши едно десетилетие, амбицията е то да се превърне в минибалканско първенство на младите спортисти," каза още Илиев.

Първите шампиони на Фестивал „Олимпийски надежди 2016" бяха определени в плажната борба, където и представителите на „Левски" наложиха пълно превъзходство, като спечелиха и трите титли. При кадетите до 70 кг златото заслужи Радослав Дойранлиев, пред Мартин Маринов(ЦСКА) и Денис Демирев(Вн). В кат. над 70 кг победител е Антон Златков, втори е Димитър Христов от Локо Пд, а трети Реджеп Юмер(ЦСКА). При девойките първа е Радина Азманова, среброто взе Моника Илиева(Кн), а бронзът е за Румяна Бонева(Горна Оряховица). Схватките бяха по регламент с елементи от сумото, това предизвика голям интерес и привлече вниманието на много летовници по плажа, изгледали турнира от край до край.

По традиция фестивалът се организира от БОК, Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи, в партньорство с к.к Албена и е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България". От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях сега се подготвят за олимпийските игри в Рио. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе