Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: 1 000 000 на поход за единство в Испания

ОБЗОР: 1 000 000 на поход за единство в Испания

Близо 1,1 милиона души участваха вчера в поход в Барселона срещу отделянето на Каталуния от Испания. Това съобщи говорител на организацията Каталунско гражданско общество, цитиран от ДПА. Според барселонската полиция участниците в демонстрацията са 300 000.

Вчерашната демонстрация бе организирана два дни, след като каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независима република. Минути след като Каталуния обяви независимост, испанският Сенат ограничи самоуправлението й и одобри предложението на правителството в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който досега не бе прилаган. Това означава, че се въвежда пряко управление на Каталуния и се отнемат правомощията на регионалните власти. Премиерът Мариано Рахой уволни каталунския премиер Карлес Пучдемон и членовете на правителството, разпусна парламента на областта и насрочи регионални избори на 21 декември избори.

Много от протестиращите вчера скандираха, че Пучдемон трябва да бъде арестуван и вкаран в затвор. Опозиционният лидер в каталунския парламент Инес Аримадас от партията „Сиудаданос" участва в похода и призова за възстановяване на здравия разум и демокрацията в областта. Каталунският политик-ветеран и бивш председател на Европейския парламент Жозеп Борел заяви пред протестиращите, че бившите сепаратистки лидери нямат право да говорят от името на целия регион. Сред протестиращите бе 19-годишната студентка Марина Фернандез, която не е никак доволна от решенията на каталунските власти. „Ядосана съм от това, което правят със страната, която прадедите ми са създали", заяви Марина пред АФП. Друга протестираща, Мария Лопез, заяви пред Ройтерс: „Какво искаме? Да не ни разделят. Това е позор, няма да се примирим. Те са безсрамни, а господин Пучдемон трябва да бъде вкаран в затвора".

Междувременно изследване на испанската компания "Метроскопия" показа, че само 29 на сто от жителите на Каталуния са за независимост на региона, съобщи вестник "Паис". Проучването е обхванало 500 души. 46 на сто от анкетираните смятат, че Каталуния трябва да остане в състава на Испания, като получи нови и гарантирани права. 19 на сто са на мнение, че регионът трябва да остане в Испания и без допълнителни преференции.

Каталунските партии, подкрепящи независимостта, биха загубили мнозинството си в местния парламент, ако гласуването беше днес, макар че крехката разлика между двете страни предвещава ожесточена кампания преди изборите през декември. Това пък сочи проучване, оповестено вчера от в. "Ел Мундо". То е проведено в началото на седмицата, докато централното правителство в Мадрид се готвеше да поеме контрол над автономната област. За сепаратистките партии биха гласували 42.5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43.4% подкрепа, сочи проучването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе