Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Легионер вдигна на крак 80 командоси

ОБЗОР: Легионер вдигна на крак 80 командоси

Мъж се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник и вдигна на крак 80 командоси. До операцията се стигна при опит за връчване на призовка на Иван Пачелиев-Димончето, който обаче оказал съпротива и стрелял срещу полицаите. Мъжът е служил във Френския чуждестранен легион и имал разрешително за оръжие от друга страна-членка на ЕС.

Операцията срещу него продължи близо 24 часа и приключи във вторник вечерта. В нея се включиха 80 служители на реда от Специализирания отряд за борба с тероризма "Кобра", Жандармерията и хасковската полиция. МВР поясни, че мащабът на операцията е бил такъв, за да не пострадат цивилни или полицаи.

В началото полицията посетила дома на Иван по преписка на Софийска районна прокуратура за заплаха към друг човек. Напрежението ескалирало след като полицаи са пробвали да го отведат за разпит по разследване. Той се заключил в къщата в село Орешник, барикадирал се, оказал съпротива и

открил стрелба с пушка към полицаите

Униформените не са били ранени.

Около 18:30 във вторник мъжът сам напуснал дома си. Бил е задържан от отряд "Кобра" като не е използвано оръжие. Операцията на полицията е внимателно планирана със специалистите от Института по психология на МВР.
По-късно стана ясно, че 35-годишният мъж е обучен във Френския чуждестранен легион и боравел добре с хладно, огнестрелно оръжие и взрив. Той е имал редовен петгодишен договор във Френския легион, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Задържаният е бил в легиона от 2009-а до 2014-а година. Службите у нас нямат официална информация колко са българите, служещи в това подразделение на френската армия. "Официална и централизирана информация нямаме, тъй като това са си договори, които се сключват между физически лица с легиона. Не искам от действията на определени лица, които са служили в този легион, да правим извод за всички, които са били там. Най-вероятно има и хора, които са си извършвали съвсем професионално задълженията и в момента в обществото се държат нормално и са си нормални граждани. Затова не искам да слагаме етикети, но при всички положения, участвайки в такива мисии, които са на ръба на изпитания на човешката психика, е възможно да има и отклонения", посочи той пред БНР. Мъжът е имал разрешително за оръжие, издадено от друга страна членка на ЕС, каза директорът на МВР Хасково Ангел Цанков.

Хората в село Орешник са учудени от действията на Иван

Споделят, че след смъртта на родителите си той живеел сам. Понякога стрелял с оръжията си, но не бил заплаха за околните. Досега мъжът е бил разследван за убийство на животно, има и няколко глоби за незаконна сеч.
Вчера сутринта Иван бе изваден от ареста и върнат в селото си за следствен експеримент.

Сапьори проверяваха двора на къщата му за взривни устройства. Поводът за това е реплика на Пачелиев по време на спецоперацията, че е приготвил много изненади за служителите на МВР. Районната прокуратура в Тополовград пък бе подготвила 72-часово задържане за Пачелиев. Мярката трябваше да бъде приложена след изтичането на 24-часовото полицейско задържане. По-рано срещу Пачелиев бе образувано дело за хулиганство при условията на съпротива на орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред.

Вчера бяха извършени процесуално – следствените действия – огледи, претърсване и изземване. След приключването им могат евентуално да бъдат повдигнати и нови обвинения. Мерките са били продиктувани след подозрения на разследващите за незаконни оръжия и взривни вещества.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе