Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: "Евридика" погълна 500 сгради

ОБЗОР:

Водният ад в Гърция, който взе 15 човешки жертви, е погълнал и 500 сгради. След като причини истински ад край Атина, ураганът „Евридика" достигна и Солун и Северна Гърция. В страната бе обявен тридневен траур за жертвите на природната стихия.

Над 500 къщи и магазини са напълно унищожени при бурите. Броят на изчезналите от наводненията край столицата расте, пожарникари издирваха още хора, които са в неизвестност. Търсеха се още поне шестима души в района около Атина, включително и в морето. Тежка нощ на открито изкараха жителите на пострадалите райони Мандра, Неа Перамос и Мегара, разположени в близост до столицата. Нивото на водата достигна три метра. Стотици тонове кал от придошлите води разрушиха заведения, магазини, домове и земеделски насаждения.

В пострадалите райони бе обявено „извънредно положение". Според информации на медиите за пореден ден пътищата в района на Мандра отново са под вода поради дъжда, който неспирно вали от началото на седмицата. В западната част на областта Атика имаше силно присъствие на огнеборци с пожарни коли и други техника, които продължаваха да изпомпват вода от наводнените къщи и да вадят автомобили, пострадали от бедствието.

Прокуратурата разследваше причините, утежнили обстановката в пострадалите райони. Според специалисти, много от сградите са строени без да се спазват изискванията. Започна проверка и на фирмите, строили пътищата западно от Атина. Гръцката служба за гражданска защита обяви, че участъци от три магистрали са непроходими и движението се отклонява. Затворени останаха всички училища заради лошото време. Общината прикани гражданите да звънят на телефон 1595 в Атина за всякаква информация. Общинската полиция ще бъде на разположение за безопасно транспортиране на хора в нужда.

Междувременно лошото време обхвана цялата страна, а Северна Гърция и районът на Солун са ударени от сряда. Пожарникарите се наложи да спасяват около 4 часа през нощта срещу четвъртък двама души, които бяха блокирани в колата си в село Плака Литохоро близо до Катерини. Силните валежи и силните ветрове причиниха сериозни проблеми. Старият национален път Солун- Едеса, в покрайнините на префектура Пела, бе затворен. Трафикът на превозните средства се извършваше по заобиколни пътища. Ветровете през нощта изкорениха 12 дървета предимно в Източен Солун. От 04:00 часа пожарникарите бяха извикани да премахнат дървета, които се счупили и паднали в районите на Каламария, Харилау и Тумба.

Пожарната е получила над 230 сигнала за изпомпване на вода и в района на Александрия, област Иматия, Катерини, Яница и Килкис в централната и западна част на страната. Проблеми на много места имаше също и по пътната мрежа в областта Епир, Западна Гърция. Машини на Гражданска защита от района работят, за да прочистят пътищата. Според прогнозата се очаква лошото време да продължи до 19 ноември. В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе