Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

В новите бюлетини: Не подкрепям никого (ОБЗОР)

В новите бюлетини: Не подкрепям никого (ОБЗОР)

В бюлетината вече ще можем да гласуваме и с протестен вот, като задраскаме - "Не подкрепям никого". Това решиха депутатите от правна комисия с приети на второ четене промени в Изборния кодекс. Вотът на хората, които са избрали тази опция, няма да се счита за действителен, за да не се стига до празни депутатски места.

"Не подкрепям никого" няма да бъде и недействителен, защото ще се изчислява какъв процент от хората са го използвали. Отписване от избирателните списъци вместо томбола с награди. Това ще са последствията за всеки, който не гласува, ако вотът стане задължителен. Депутатите решиха, че гласувалите ще бъдат стимулирани, но няма да има подаръци. Министерски съвет ще определя бонусите при пусната бюлетина, но парламентът няма да въведе задължителна норма за стимулиране. Вместо това комисията подкрепи идеята на Патриотичния фронт при негласуване да има дерегистрация от избирателните списъци за следващ вот. Това не означава, че гражданите губят правата си, а само че им се създава допълнителна работа. След като бъде отписан, гласоподавателят ще трябва да отиде до съответната общинска администрация по постоянен адрес, да подаде заявление и да поиска отново да фигурира в списъците. Заявлението трябва да се пуска не по-късно от един месец преди изборния ден. След този срок обаче шансът за гласуване не е изчерпан. Депутатът от ПФ Христиан Митев обясни, че гражданинът ще може да обжалва или пък да бъде дописан в самия изборен ден. Заличаването няма да важи за хора с трайни увреждания, за възрастните българи над 70 години, както и за сънародниците ни зад граница. От такава санкция може да се "спасят" и тези, които имат уважителна причина. За такава се приема болест, учебна или служебна заетост и също инцидентно отсъствие от страната по време на изборите. За признаване гласоподавателят ще трябва да занесе пак в общината извинителна бележка. Записването на стимули или санкции се наложи, след като правна комисия прие въвеждане на задължително гласуване като проява на граждански дълг. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов дори "блесна" с идеята за томбола, в която да влизат имената на всички гласували. Те трябваше да се борят за "джипка, плазма и 100 бона". Депутатите от правна комисия обаче се отказаха от лотарията, като дори самите патриоти не гласуваха "За". "Подобна томбола е хазарт", се възмути Димитър Делчев от РБ. Комисията не подкрепи и поисканата от Мартин Димитров и Петър Славов 5% отстъпка от данък общ доход с мотива, че не е ясно колко ще загуби така държавата. "Дерегистрацията ще доведе до трайно намаляване на хората в избирателните списъци", предупреди Митхат Метин от ДПС.

21 дни за кампания

Предизборната кампания да е 21 дни. Това подкрепиха на второ четене депутатите от правна комисия, като гласуваха "За" предложението на ГЕРБ. Така вече партиите ще убеждават гражданите да гласуват за тях в период от три седмици, а не както до сега - цял месец. Идеята за съкращаване на времето за агитация има за цел да не отегчава хората. От това ще спечелят и малките партии, тъй като ще спестят пари. "Избирателите изпадат в апатия през последната седмица от кампанията", обясни председателят на комисията Данаил Кирилов. И даде за пример, че в Чехия кампанията е 16 дни, а във Франция - 14.

Пак броят на ръка в СИК

Бюлетините от избори ще продължават да се броят "на ръка" от членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). Тяхна задача остава и вписването на резултатите в протоколи. Депутатите от правна комисия не приеха на второ четене предложението за машинно преброяване. Идеята на вносителя Димитър Делчев от РБ бе да не се повтаря случаят с "Арена Армеец", който остави на местните избори през есента членовете на СИК заключени с дни в спортната зала. Тогава се появиха и редица сигнали за поправени протоколи. Правна комисия подкрепи обаче да има повече членове в столичната общинска избирателна комисия - от 19 те скачат до 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете вече ще са по 27.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе