Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нова гробница край Лампедуза

Нова гробница край Лампедуза

Рим. Морето край италианския о-в Лампедуза все по-упорито се сдобива със славата на Бермудския триъгълник за имигранти.

Десетки са загинали, след като корабче с 250 кандидат-бежанци се преобърна и потъна късно в петък на около 100 км югоизточно от острова. Сигналът за търпящия бедствие плавателен съд, идващ от Тунис, е подаден от малтийски патрулен катер, след което на мястото пристигнали италиански военни кораби и хеликоптери. Според италианската агенция АНСА във водата е имало около 50 тела, включително и на около десет деца. Малтийският флот заяви, че един от корабите му е спасил 150 имигранти, а кораб на италианския флот е извадил от водата 56 души. Най-сериозно ранените са откарани с хеликоптер до Лампедуза.

Малтийският премиер Йозеф Мускат съобщи за 27 удавени имигранти, но очакванията на властите са потвърдените жертви да се окажат много повече. "Продължаваме да издирваме тела", каза Мускат пред журналисти. По-късно италианската марина посочи, че са извадени 34 безжизнени тела, а друг спасителен кораб е насочен да помогне на нов плавателен съд в беда с имигранти на борда.

Инцидентът става една седмица след потъването на рибарски кораб край бреговете на остров Лампедуза на 3 октомври, при което загинаха над 328 имигранти от Африка и Азия, а 155 се спасиха.

Междувременно друг кораб с нелегални имигранти потъна вчера в Средиземно море, този път западно от египетския град Александрия. Десетки са загиналите, а 116, предимно палестинци и сирийци, са спасени.

Над 500 нелегални имигранти спаси преди няколко дни само за денонощие италианската брегова охрана при няколко координирани операции.

Водите между Африка и Европа се превърнаха в гробище. Така премиерът на Малта Йозеф Мускат коментира най-новия инцидент с потънал кораб с имигранти край италианския остров Лампедуза. Той призова ЕС за спешни мерки за справяне с нарастващия проблем с бежанците, които напоследък все по-често започнаха да губят живота си в търсене на убежище. И изтъкна, че Малта се чувства изоставена от Европа.

Папата раздава SIM карти

Папа Франциск е купил телефонни карти за бежанците на италианския остров Лампедуза, за да могат те да се свържат със своите роднини в Африка, съобщи агенция КАI.

Епископ Франческо Монтенегро, към чиято епархия спада Лампедуза, заяви, че картите ще бъдат разпределени сред имигрантите, които са настанени в лагерите за първа помощ. Той благодари на папата за картите. По думите му католическата благотворителна организация Caritas оказва помощ на имигрантите заедно с местните общини.
Междувременно Ватикана трябва да се справя с нелеп конфуз - наложи се да спре от обращение 6000 възпоменателни монети, посветени на първата годишнина на папа Франциск начело на Римокатолическата църква заради неправилно изписване на името Исус. Вместо латинското Jesus на медала е написано Lesus. Въпреки грешката 4 бройки бяха продадени по невнимание, което ги прави много ценни заради неочакваната им рядкост от грешката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе