Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

НАТО покани Черна гора (ОБЗОР)

НАТО покани Черна гора (ОБЗОР)

Кремъл се ядоса, заплаши с ответни мерки

НАТО отправи днес официална покана за членство към Черна гора по време на срещата на външните министри от Алианса, съобщи Би Би Си. Решението бе определено от генералния секретар Йенс Столтенберг като "историческо", но си навлече гнева на Русия.

Това "историческо решение за започване на преговори за членство с Черна гора" бе взето единодушно от 28-те министри на външните работи от НАТО, посочи Столтенберг. "Това наистина е голям ден за моята страна, вярвам, че е заслужен", каза вицепремиерът на Черна гора Игор Лукшич. Очаква се преговорите за членството да продължат около година. Българският първи дипломат Даниел Митов също участва във форума.

Русия обаче реагира хладно на новината. Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, посочи, че приемането на Черна гора ще доведе до ответни действия. "Продължаващото разширяване на изток на НАТО и военната му инфраструктура няма как да не доведат до ответни действия от руската страна по отношение гарантирането на сигурността и поддържането на баланса на интересите", посочи Песков. Той обаче добави, че е твърде рано да се уточнява за какви точно действия ще става въпрос. По-рано Виктор Озеров, председател на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията, каза, че може да бъдат прекратени проекти във военната сфера.

Междувременно стана ясно, че съюзниците на Турция в НАТО се готвят да засилят помощта към страната за охрана на границата й със Сирия. Очаква се в района на бъдат изпратени патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната защита на Турция.

НАТО също така одобри нова стратегия за отговор на хибридна война. Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне. Новата концепция на НАТО включва три елемента - подготовка, възпиране и отбрана.

Орбан съзря тайна сделка с Турция

Европейският съюз и Турция са сключили тайно споразумение за преместването от турската територия към ЕС на 400-500 хиляди сирийски бежанци. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан,цитиран от Ройтерс.

"Въпросът за преселването на бежанците в най-близко бъдеще ще бъде много чувствителен, защото въпреки че това може да бъде частично пазено в тайна, някой някъде ще обяви тази седмица, че 400-500 хиляди сирийски бежанци ще бъдат докарани директно от Турция в ЕС", каза унгарският премиер днес.

Орбан е сред европейските лидери, които реагират най-остро срещу приемането на бежанци. Той неведнъж е призовавал за извозването на мигрантите обратно в Турция.

Три ареста за атаките в Париж

Трима души бяха арестувани днес във връзка с атентатите в Париж на 13 ноември, съобщи АП. Сред задържаните е жена, свързана с Джауад Бендауд - мъжът, дал под наем къщата си в Сен Дени на организатора на атентатите Абделхамид Абаауд. Тя била арестувана при акция в Париж.

При обиски в Брюксел са задържани двама мъже - Мохамед Абрини и Ахмед Дахмани. Първият бил заснет в автомобил на 11 ноември с издирвания атентатор Салах Абдеслам, а за Дахмани се смята, че е помагал за подбора на мишените във френската столица.

ЕС заплаши Гърция с изваждане от Шенген

ЕС предупреди Гърция, че може да бъде изключена от свободното Шенгенско пространство, ако не успее да овладее кризата до средата на декември, пише в. "Файненшъл Таймс". Германците били гневни на гърците заради кризата с бежанците и затова се говори за изключване на Гърция от Шенген. От началото на годината над 700 000 имигранти са пресекли гръцките граници. Брюксел смята, че единственият начин премиерът Алексис Ципрас да приеме хуманитарна помощ и служители на "Фронтекс" е да бъде сплашен с изключване от Шенген, добавя вестникът.

Франция затвори 3 джамии

Три джамии са били затворени във Франция след атаките в Париж на 13 ноември, обяви вътрешният министър Бернар Казньов. Той уточни, че за първи път в страната се затварят джамии "поради радикализация". Една от джамиите, намираща се на 35 км източно от Париж в Лани-сюр-Марн, е била атакувана от спецчасти в ранните сутрешни часове на сряда. Полицията е конфискувала 9-милиметров пистолет, компютърен хард диск и екстремистка пропаганда. Казньов разкри, че джамията е имала неразрешено училище за изучаване на Корана. Другите две джамии - в град Лион и в Женевилиер край Париж, били затворени миналата седмица в контекста на обявеното извънредно положение в страната.

Берлин връща афганистанци

Афганистанците, които пристигат в Германия в търсене на по-добър живот и икономически възможности, ще бъдат екстрадирани. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на пресконференция с президента на Афганистан Ашраф Гани в Берлин. Меркел каза, че Германия ще изпълни задълженията си в сферата на хуманитарната защита за афганистанци, които са в опасност, защото са работили за чуждестранни военни сили, като например германската армия. "Но ако идват в Германия, надявайки се на по-добър живот, а знам, че това е голяма надежда за мнозина, не би било причина да получат статут на бежанци или на пребиваващи тук", каза Меркел и добави, че в такива случаи ще бъдат връщани в Афганистан.

Словакия заведе дело срещу квотите

Словакия внесе в съда на ЕС жалба срещу мигрантските квоти, съобщи Франс прес. Премиерът Роберт Фицо обяви пред журналисти, че Братислава е подала официално жалба пред най-висшата съдебна инстанция - съдът в Люксембург, оспорвайки решението за задължителните квоти, прието от министрите на вътрешните работи на ЕС на 22 септември. Предвидената квота за Словакия е 2300 бежанци. Братислава обаче обяви, че е готова да приюти доброволно само около 25 семейства или общо 149 бежанци, при това християни, от Ирак, които се очаква да пристигнат скоро. "Решението за квотите бе прието с мнозинство от гласовете въпреки несъгласието на някои страни членки", каза Фицо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе