Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Плащат наема и нета за работа в друг град

Плащат наема и нета за работа в друг град

Безработни и младежи от социалните домове ще бъдат подпомогнати финансово да започнат работа извън града, в който живеят. В продължение на 12 месеца разходите им за наем и интернет ще бъдат покривани. Ако са млади семейства с малки деца пък ще бъдат улеснени и с безплатна детска градина или ясла. Това предвижда проект на изменения в Закона за насърчаване на заетостта, подготвен от социалното министерство.

Условието е работата да е на повече от 50 км от дома, а назначението да е постоянно при работодател от частния сектор. Всяка година в националния план за действие по заетостта ще се определя общия размер на тази субсидия за мобилност. "Целта е да се активизират безработните да търсят работа извън населеното място, в което живеят, както и да се подкрепят семейства от слабо развитите икономически райони", посочи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Националния съвет за насърчаване на заетостта, който одобри мярката. През май броят на продължително безработните, които повече от 12 месеца не могат да намерят работа, е 124 761 или 43.6% от всички безработни. Най-много те са в областите Благоевград (8 710 души), Пловдив (7 782 души) и Плевен (7 720 души).

С други промени в Закона за насърчаване на заетостта се предлага комисиите по заетост към областните съвети за развитие да проучват потребностите от работна сила в региона два пъти годишно. "Тези краткосрочни прогнози ще допринесат за по-прецизното и ефективно насочване на средствата за обучения и заетост", обясни министър Русинова.

Неусвоеният ресурс по националния план за действия по заетостта ще бъде пренасочен към програми с голям интерес от работодатели и с по-сериозно въздействие на пазара на труда, реши съветът за насърчаване на заетостта. Така допълнителни средства ще получат програмите за обучение и заетост на хора с увреждания и безработни над 58-годишна възраст.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе