Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Палестинското движение Хамас обяви началото на трета интифада срещу Израел

Палестинското движение Хамас обяви началото на трета интифада срещу Израел

От Палестинското движение ХАМАС обявиха началото на трета интифада след решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи РИА Новости, позовавайки се на прессекретаря на движението Абдулатив Алкана.

"Обявихме началото на трета интифада, за да продължат протестите с надеждата САЩ да отмени своето решение. В сектор Газа протестите се увеличават. Това е трета интифада", заяви Алкана.

Той обеща нов "Ден на гнева" срещу решението на Америка. "Протестите ще продължават и на Западния бряг на река Йордан, и в сектора Газа, и в Йерусалим. Протестираме срещу признанието от Америка на Йерусалим за столица на Израел. Смятаме че това е столицата на Палестина. Надяваме се, че протестите ще се развиват още и още", заяви прессекретарят. Американският президент Доналд Тръмп на 6 декември обяви за признаването на Йерусалим за столица на Израел и подписа закон за преместването на американското посолство в Тел Авив. Това доведе до масови протести на палестинците, което достигна пик на 8 декември - "Денят на гнева", когато при безредици пострадаха над 250 души.

Първата интифада е възстанието на палестинците през 1987-1991 г. срещу израелската окупация на териториите, завладени през Шестдневната война от 1967 г. Резултатът от това е създаването на Палестинската автономна власт през 1994 г. Втората интифада започна през 2000 г., след като израелският премиер Ариел Шарон и неговите поддръжници посетиха Храма на хълма. Тогава интензивността на нтифадата започна да намалява, но ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт все още е нестабилна. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе