Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лиляна Павлова: Брюксел даде много висока оценка на подготовката за европредседателството

Лиляна Павлова: Брюксел даде много висока оценка на подготовката за европредседателството

Днес завършихме фазата на подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС и започва реалната фаза на изпълнението на всички наши политически ангажименти по приоритетите, които заявихме. Това заяви в Брюксел министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова след съвместното заседание на Бойко Борисов и министри от кабиента с Колегиума на комисарите.

Павлова посочи, че е била дадена много висока оценка на подготовката на България за председателството. Тя отбеляза подкрепата за мотото "Съединението прави силата" и подчерта, че то е валидно повече отвсякога за Европа,

Лиляна Павлова каза, че са четири основните приоритета, очертани от правителството - дебатът за бъдещето на Европа и многогодишната финансова рамка, европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани,сигурност и стабилност в Европа, както и темата за единния цифров пазар.

Министърът подчерта и че Западните Балкани са важна тема в европейския дневен ред, поставена от България преди няколко месеца и уточни, че тя е била обект и на дискусия както по време на работното заседание, така и на последващите тематични разговори с комисарите.

Павлова припомни, че има няколко основни въпроса в тази посока - европейската перспектива на Западните Балкани, като се даде ясна и честна оценка, без фалшиви обещания, сигурността на Западните Балкани, както и свързаността - енергийна, дигитална, пътна, железопътна, въздушна.

Павлова уточни, че най-късно на 17 май, на срещата на върха за Западните Балкани в София ще бъде приета пътната карта за поетапното отпадане на роуминг таксите на държавите от Западните Балкани, нещо, по което започва да се работи отсега, като като даже за някои от страните може да бъде по-скоро.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе