Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Митов: Да, няма процедура за оттегляне на номинация

Митов: Да, няма процедура за оттегляне на номинация

Знаете, че няма процедура за оттегляне на номинация. След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде вземана предвид от тук нататък и ще бъде подкрепяна от българското правителство. Това каза външният ни министър Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет.

На него беше взето решение от тук насетне кандидатът ни за генерален секретар на ООН да е Кристалина Георгиева, а не Ирина Бокова.

В тази ситуация оставяме на преценката на г–жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание, посочи още Митов.

"Не смятам изобщо за какъвто и да било проблем фактът, че г-жа Кристалина Георгиева е европейски комисар, тя е дълбоко уважаван навсякъде по света човек. Ние сме взели решението си на базата реалността, на базата на факти и анализ, а не на базата на спекулации и най-различни прищевки и желания", каза още външният ни министър, цитиран от bTV.

„Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група. Кандидатите, които виждате, са далеч пред г-жа Бокова (...) Взехме тежко, но базирано на реалността решение. Кампанията няма да е лесна, но това решение е необходимо", повтори Митов.

По въпроса дали той или който и да е друг са лобирали за другиго, а не за Бокова, Митов каза, че той, българското правителство, премиерът и президентът не са си позволили по никакъв начин да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави-членки на Съвета за сигурност, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец или борави с неточна информации. Или е подведен, или съвсем умишлено лъже", подчерта външният министър.

Всичко по темата четете в специалния раздел на "Стандарт" ТУК!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе