Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Топ митничар в наркоафера

Топ митничар в наркоафера

Закопчаха зам.-шефа на "Свиленград" Георги Костадинов

Свиленград. Зам.-шефът на митницата в Свиленград Георги Костадинов Георгиев бе уличен в наркоафера. Агенти на ДАНС и прокурори го закопчаха в дома му по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група за трафик на наркотици.

Митничарят сам отишъл до Гърция през подчинения му пункт "Капитан Петко Войвода" със служебния автомобил "Форд Фокус" към 8 часа вчера и, малко преди да започне работният му ден, влязъл обратно. Веднага щом колата преминала покрай будката на митническата смяна, фордът бил атакуван от агенти на ДАНС.

При претърсването са открити и иззети около 1,5 кг жълти и сини таблетки с лого на каптагон, които при първоначалния тест са реагирали на амфетамин и метаамфетамин. Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е лишаване от свобода от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. Така агентите са подслушали разговор на митничаря, в който уреждал вкарването на наркотика. Домът на Костадинов също е посетен от разследващите и обстойно претърсен. В хола му са намерени две антични старинни сребърни монети, всяка с тегло 1 кг. Обискиран е и кабинетът му в административната сграда на митницата.

Заедно с топ митничаря се разследват още най-малко двама българи и грък, които са участвали в незаконния трафик на дрогата. Затова разследването се води от спецпрокуратурата.

Костадинов е един от скандално известните митничари в Свиленград. Той се прочу като единствения служител, отказал да бъде назначен за титулярен шеф на митницата, въпреки че има дългогодишен стаж и работи на границата от 1996 г. Започнал да работи на граничната бразда първоначално като шофьор в администрацията.

От 2004 г. досега е несменяем зам.-директор, като на няколко пъти е бил временно изпълняващ длъжността началник на митницата. За последно е и. д. шеф от август до декември 2013 г. Началникът на Костадинов в митница "Свиленград" Валери Стайков, който също е временно изпълняващ длъжността, научил новината, че заместникът му е арестуван от журналисти. Той не разбрал до обяд, че Костадинов въобще не е идвал на работа.

Ходил на мач с колеги преди ареста

Ден преди да щракнат белезниците, Георги Костадинов присъствал на един от традиционните футболни двубои между митничарски екипи от България и Турция. Дербито се провело във вторник в свиленградската митница. Демонстрирал добро настроение и нямало и капка привкус на притеснения или безпокойство, разказаха колегите му.

Сред тях Костадинов се слави като човек, на който различни управленчески системи са разчитали при оголване на титулярното място в свиленградската митница. Затова и шеговито е наричан в митничарските среди Вечния втори. Костадинов е бил и три пъти временно и. д. на ведомството. Бил е на кормилото на свиленградската митница, след като титулярът Георги Марашев беше уволнен. След това отново и като заместник на Филип Александров. Преди около година обра луфта и временно зае началническия пост, след като титулярът Тодор Караиванов се премести в централата на Агенция "Митници" до идването на настоящия и. д. - Валери Стайков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе