Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Мирела и грациите взеха "Икарите"

Мирела и грациите взеха

На стилна церемония в Националната художествена галерия Фондация "Български спорт" раздаде традиционните си награди "Спортен Икар", които вече 24 години присъжда на състезателите с най-значими постижения през съответната година. Големият победител за 2016-а е лекоатлетката Мирела Демирева, носителка на сребърен медал в скока на височина при жените от олимпийските игри в Рио това лято. Демирева отсъстваше от церемонията. А наградите й - уникална пластика на художника Христо Христов и димплом на Международния олимпийски комитет, бяха връчени на председателя на нейния клуб "Берое" Иван Колев.

Приза за Отбор на годината отиде при момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които спечелиха бронз на Олимпиадата в Рио. За Достойно представяне бяха отличени състезателката по борба Елица Янкова - носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Рио 2016 и сноубордистът Радослав Янков, който спечели Световната купа за 2016 година. За "Най-проспериращ млад спортист" награди получиха 17-годишният плувец Антъни Иванов, който направи 11 поправки на национални рекорди по време на ЕП в Унгария, спечели сребърен медал на 200 м бътерфлай и се нареди 9-и на европейското първенство за мъже в Лондон, както и 16-годишната състезателка по шорттрек Катрин Маноилова, завоювала две бронзовите отличия на Младежки олимпийски игри в Лилехамер, участник в два четвъртфинала на СП за юноши в София. "Спортен Икар" за пробив в световния спорт бе присъден на Панчо Пасков (фехтовка). За Шампионско дълголетие бе отличена спринтьорката Ивет Лалова, която също пропусна награждаването, тъй като е в чужбина.

В кулминацията на церемонията се превърна връчването на "Спортен Икар" за Постижение на годината в категорията "Параолимпикс" на олимпийския шампион в леката атлетика Ружди Ружди, който бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти от гостите в залата.

БОК също връчи своите награди заедно с годишните спортни Икари. Поздравления към присъстващите отправи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. "Искам да благодаря на всички, които в тези трудни и тежки като конкуренция времена в спорта доказаха, че България има синове и дъщери, които защитават достойно спортната й слава. Поклон пред тях!" каза министър Кралев. Награди от БОК получиха Георги Мърков, Асен Минчев, Тодор Шабански, Камен Алипиев, Елица Янкова, Ансамбъл по художествена гимнастика, Ивет Лалова, Катрин Маноилова, Мила Ацева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе