Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Миньонче хвърли бомбата на старта в Зьолден

Миньонче хвърли бомбата на старта в Зьолден

Зьолден, Миниатюрната Лара Гут хвърли бомбата на старта на Световната купа в Зьолден, като спечели убедително гигантския слалом с 2:25,16 мин. Успехът е първи за Швейцария при дамите в австрийския курорт и четвърти за СК за 22-годишната Гут. Втора на цели 0,84 сек остана местната звезда и победителка през 2008-а Катрин Цетел.

Олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 Виктория Ребенсбург (Гер) е трета с 2:26,44 мин. Носителката на световната купа Тина Мазе (Слвн) се изложи, като завърши едва 18-а на 3,05 сек от Гут. Топлото време в района на глетчера Ретенбах качи температурата за втория манш до 16 градуса. Жегата и греяното вино вдигнаха още повече градуса на тези повече от 11 000 зрители от цял свят, дошли да видят старта на белия керван. За успеха Гут получи чек за 35 000 швейцарски франка. Днес с гигантски слалом стартират и мъжете. Австрийците се точат за първи успех след 2005-а, когато би легендарният Херман Майер. Световният шампион Тед Лигети (САЩ) обаче също е с амбиция да победи и да стане първият с 3 поредни победи в Зьолден.

Австрийците наливат милиони в нови лифтове

Направените нови лифтове в Австрия са вдигнали приходите от туризъм от 27,9 на 28,2%, което в евро прави няколко десетки милиона. Това обявиха от местната федерация по ски по време на "Форум алпина" в Зьолден.
"През последните години това стана най-добре планираната система в света. Наскоро пуснахме връзката от Ски Ювел към Лех-Варт и новия лифт в Ишгъл", разкри британецът Йън Дейвис, директор на "Кристъл Ски", една от най-големите туроператорски фирми в света.

За да не изостане, Зьолден пуска уникална лифтова система. Тя се нарича "Трите върха" и свързва Гайслахкьогъл (3058 м), Тифенбахкьогъл (3250 м) и Шварце Шнайде (3340 м). Новият кабинков лифт е изграден върху три глетчера в иначе най-защитената екозона от всички по света. Въпреки това никой не е пискал срещу пилоните за лифта, тъй като никой в Австрия не протестира срещу поминъка на хората от планинските региони. Лифтът, който е с три въжета за по-голяма сигурност и стабилност, обединява писти с обща дължина 144 километра. Според домакините така ще се привлекат още повече туристи и естествено приходите ще скочат с милиони евро и то на сезон. Върху ледниците в района на Зьолден има изградени площадки за наблюдение и правене на снимки, както и един от най-уникалните ресторанти, който ще се помещава на 3048 метра надморска височина. Сградата е четириетажна и е построена на здрав железобетонен фундамент. Има огромна тераса от 80 квадратни метра, от която да се наблюдава природата. "Ние полагаме изключителни усилия, за да привлечем хората в планината. Това гарантира тяхното здраве и не може да се сравни с нищо друго. Затова гарантираме всички удобства, за да не се чувстват изолирани тези, които не карат ски. Не съм чувал да е имало някакви протести срещу строежа", категоричен беше пред "Стандарт" Клаус Щьогер от кметството в Зьолден.

Шефът на ФИС: Русия ще е новата сила

"Русия ще е следващата голяма изненада в ските", категоричен бе президентът на Международната федерация по ски (ФИС) Джанфранко Каспар.

"Там за пет години направиха това, което Западна Европа постигна за 50. Новите дестинации са хубави, но вече някои се задъхват", категоричен бе маститият бос, който по време на "Форум алпина" бе обявен от водещия Ник Фелоус за "Кръстник" на световните ски.

ФИС пък е на плюс от 5 милиона франка за миналата година. Отделно се отчита засилен интерес към състезанията. Световното първенство в Шладминг е наблюдавано общо от 631 957 300 души според данните на "Евровизия". Същата цифра за това в Вал д'Фиеме, където бяха северните дисциплини, е 444 124 050.

Ланцингер тренира за параолимпиадата

Бившата голяма звезда на Австрия Матиас Ланцингер, който е и и настоящ президент на тиролската федерация по ски, ще участва на параолимпиадата в Сочи. Алпиецът падна лошо през 2008-а и малко след това се наложи да му ампутират единия крак. Въпреки това той обяви вчера в Зьолден, че се чувства в отлична форма и ще кара за медал в Сочи.

Присадов гони времето на Свиндал

Петкратният носител на световната купа Марк Жирардели лично проследи последната тренировка на Стефан Присадов, който днес ще представя България на старта на сезона в Зьолден. Националът и останалите алпийци, които ще се състезават днес, караха тренировъчен гигантски слалом на километър от пистата за състезания. Според директора на националите ни Иван Каневчев формата на Присадов е много добра. На последните контролни е карал заедно с норвежките асове Аксел Лунд Свиндал и Хенрик Кристоферсен, като изоставал само 30 стотни от тях.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе