Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Матрица за джихадисти

Матрица за джихадисти

Модерните методи за комуникация правят проследяването на терористичните организации почти невъзможно

Обсебването на интернет от ИДИЛ ще ни принуди да избираме между лична неприкосновеност и световна сигурност

След терористичните атаки в Париж на 13 ноември стана ясно едно: Ислямска държава постигна нещо, което никоя друга терористична организация не беше правила. Чрез използване на социалните мрежи и модерните средства за комуникация ИДИЛ са изградили мрежа от привърженици, на която Ал Кайда може само да завижда. В рамките на организацията действат технологично грамотни млади хора, които адекватно се възползват от възможностите и ресурсите на глобалния уеб. От координация между отделните звена на организацията чрез криптирани комуникационни канали, през разпространение на професионално монтирани пропагандни клипове, до вербуване на нови попълнения в редиците им, Ислямска държава доведе организирането на терористична дейност на съвсем ново ниво.

Още през 2014 г. се забеляза нарастване на радикализацията на мюсюлмани от западните държави. Постоянно нарастващия им брой доведе до това в края на миналата година редица имами от Близкия Изток да заговорят открито пред западни медии, като The Washington Post, за личната им борба срещу вълните млади хора, които минават нелегално границата на Сирия през турската граница, за да се включат в редиците на ИД. Междувременно започнаха първите битки на Twitter срещу потребители, разпространяващи идеите на групировката в рамките на микроблога. Заваляха банове на подобни акаунти и в други масови платформи като Facebook, YouTube, Tumbl1r и т.н. Сайтът Reddit пък пое друга тактика срещу нарастващата пропаганда на ИДИЛ в световния уеб - тредове с линкове на сайтове, използвани от терористичната организация, с цел организирането на хакерски "хайки" за свалянето им. Но вече беше малко късно да се предотврати Кризата на Запада. Използвайки западняци - като популярния "Jihadi John", който беше идентифициран като британски мюсюлманин - за изпълнение на обезглавявания на западни журналисти, клипове на които биват пускани с високо качество в мрежата, ИДИЛ бързо хванаха окото на всяка световна медия, стигайки през тях до масовата публика. "Джихадистката пропаганда съществува вече от десетилетия, ограничена основно до крайните вярващи", пишат Джесика Стърн и Дж. М. Бъргър в книгата си "ISIS: The State of Terror" от 2015 г. "Изведнъж обаче, тя се оказа навсякъде, включително на телефони, таблети и компютри на обикновени хора." Чрез тази си онлайн пропаганда ИДИЛ не само наражда омраза срещу западната култура и общество, но и промотира лайфстайла, който групата твърди, че осигурява на членовете си, често наричан "5-звезден джихад", според източници на Business Insider.

За успеха на пропагандната машина трябва да се вземат под внимание два фактора. Пропагандистите на ИДИЛ са все млади, технологично грамотни и социални хора, знаещи как да говорят с връстниците си и използващи модерните социални мрежи. Основните платформи на разпространение на пропагандата са Twitter и Tumb1r. Комуникационни приложения като Kik и Telegram (по-малко популярни алтернативи на Viber и WhatsApp) пък са в основната на пряката комуникация както между активните членове на групировката, така и за директна връзка с новите попълнения. Чрез тези криптирани канали се дават насоки как да се стигне до Сирия и тренировъчните лагери на ИДИЛ.

"Това не е дядо ви Ал Кайда"

казва директорът на ФБР Джеймс Коми пред Американския сенат през юли тази година. "Това е една група, която използва социалните медии, за да достигне до хиляди и хиляди потенциални последователи. От тях подбира онези, които са заинтересовани за извършването на насилствени нападения, и ги пренасочва към криптирано комуникационно приложение."
След атаките от 13 ноември въпросът за криптираните комуникационни канали стана още по-актуален. Проблемът е, че вече не знаем от какво да се пазим и кое е по-малкото зло. Поставени сме в позиция, когато трябва да избираме между лична неприкосновеност или световна сигурност.

Безспорно, автоматичното криптиране на лична информация, било то съобщения през комуникационно приложение, облачни технологии и т.н., дава най-добра защита срещу хакерски атаки и съответно защита на личните ни данни. Именно с тази идея е създаден и вече небезисвестният TOR (The Onion Router) браузър, чиято криптирана мрежа позволява пълна анонимност и никаква опасност от проследяване. Но точно както с TOR, който в момента се използва за вход в The Deep Web /Тъмната страна на Интернет/, за която няма да влизаме в подробности, идеята за лична неприкосновеност в мрежата може да се изврати. За съжаление, точно това се случва в момента. И приложения, които използваме всекидневно, се оказват основни заподозрени като използвани от ИДИЛ за организиране и координиране на атаката в Париж. Viber, WhatsApp,

дори PlayStation Network не беше пожален

Шефовете на технологичната индустрия и частни лобисти смятат, че криптирането дава на потребителите най-добра защита срещу хакери. Правоохранителните органи обаче се оплакват, че не могат да четат съобщенията на заподозрени за тероризъм или криминални престъпления, дори със съдебно разрешение, съобщава Mediapool. А това се дължи именно на криптираността на този тип мрежи. Да, за разлика от Facebook, в тези приложения няма как да бъдат проследени разговорите ви - нито като съдържание, нито като локация.

Консултантът по въпросите на киберпрестъпността проф. Алън Удуърд казва пред BBC, че наличието на криптирани системи прави опитите на агенциите за сигурност да шпионират всичко "абсолютно безсмислени". "Всички вече използват протокола OTR (Off the Record), който предлага криптиране от точка до точка", заявява той. "А дори и да успеете да спрете компаниите, осигуряващи OTR, има предостатъчно достъпни безплатни модули, които го осигуряват. В джихадистките форуми има връзки към онлайн инструменти за криптиране, които хората могат да изтеглят. И да, всеки, който си разбира от работата, ще намери безопасен начин да комуникира. Повечето от тях не използват iMessage или WhatsApp".

Вместо популярните приложения, ИДИЛ залагат на Telegram например. Именно през него групировката бе предупредена за обявената от хакерската организация Anonymous кибервойна. Според Business Insider на 16 ноември в груповия чат на Ислямска държава в Telegram са се давали указания как отделните членове на терористичната група да се предпазят от набезите на Анонимните. Част от тях са били да не бъдат отваряни линкове, ако не се знае дали източникът е сигурен, да се сменят IP адресите регулярно, и да "не разговаряте с непознати през Telegram или директните съобщения в Twitter". Предполага се, че приложението Telegram e било използвано и за координацията на атаките в Париж, след като паднаха обвиненията срещу PlayStation Network и WhatsApp.
В интервюто си за BBC проф. Алън Удуърд заявява, че

криптираните продукти все пак съдържат метаданни - кой с кого е разговарял

и за колко време. Това изиграва решителна роля за разбиването на терористичните клетки след събитията в Париж. Въпреки това той изразява редица опасения, свързани с потенциални кибератаки и организирането на реални терористични атаки срещу Великобритания. "Тези терористични групи стават все по-умели и трябва да видите как използват социалните медии, за да усетите, че те разбират много добре от технологии", коментира той.

Решението?

Национални стратегии за киберсигурност, мониторинг на мрежите от страна на телекомите и интернет доставчиците, кибервойна между ИДИЛ и световни хакерски групировки Предложенията как да се проблемът с достъпа на терористичната организация до мрежата изобщо са много. Но къде наистина е решението?
Разкриването на свързани с Ислямска държава профили в социалните мрежи, каквото извършват Анонимните напоследък, е едно добро начало. Засилването на стратегиите за киберсигурност на държавите е нещо, което отдавна трябваше да се направи, включително в България. Дали създателите на приложения за комуникация ще се включат по някакъв начин в борбата, все още не знаем. Българските телекомуникационни компании и интернет доставчиците също не искат да коментират въпроса, докато държавата не излезе с официалната национална стратегия по киберсигурност.

Обикновения човек няма дума по всички тези въпроси, но има начин да не е безучастен. Самите ние сме отговорни за сигурността ни в мрежата. Дали се поддаваме на пропаганда или не - отново зависи от нас. На този етап можем да направим следното: да предпазим себе си и децата от радикална пропаганда в интернет,

да съобщим на властите мигновено ако попаднем на чатруумове и канали на ИДИЛ

и, най-важното, да не забравяме, че тероризмът няма религия. Както се казва в една известна поредица видео игри - "Войната никога не се променя", невинни винаги загиват. Ако в този момент не сме единни в желанието си за мир, то терористите наистина са постигнали целта си.

Viber: Използват ни повече при бедствия

Ние, екипът на Viber, се чувстваме изключително натъжени от неотдавнашните трагедии в Париж, Бейрут и Синай. Мислите ни са заедно с всички, които бяха засегнати при тези трагични събития. Viber се ангажира да сътрудничи изцяло с правоприлагащите органи в случай, че вниманието ни бъде привлечено към действие, което се смята за незаконно или животозастрашаващо.

Във всеки един момент, когато хората имат нужда да се свържат с приятелите и семействата си, ние наблюдаваме увеличаване използването на Viber. Причината, е че хората се обръщат към този тип мобилни услуги, когато има проблеми, дължащи се на инфраструктура или поради огромния обем на повиквания чрез традиционните телефонни услуги. Такъв беше случаят със земетресението в Непал по-рано тази година - много хора имаха възможността да използват Viber като средство, за да се свържат с роднините си и да ги успокоят, че са в безопасност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе