Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Мароканецът джихадист имал 5 фалшиви паспорта

ОБЗОР: Мароканецът джихадист имал 5 фалшиви паспорта

Задържаният у нас джихадист Науфал Рашид Захри е разполагал с пет различни документа за самоличност, всичките фалшиви. В него са намерени сирийски лична карта, паспорт, шофьорска книжка и документ за семейно положение, както и испанска лична карта. Установено е, че при тях са преправяни оригинални бланки, за да се сложи лика на Захри. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера. 35-годишният Захри е задържан миналия петък след като от мароканския клон на Интерпол са го разпознали. Той е издирван от международната полицейска организация по искане на властите в родината му за тероризъм и участие в групировката "Ислямска държава".

Вече стана ясно, че Захри е имал висока длъжност в ИД, където отговарял за техническото обезпечаване на военните лагери в сирийската област Деир ер Зор. В Мароко пък вербувал и обучавал бойци за терористи. Захри влязъл у нас на 13 януари, когато заедно с още 27 чужди граждани се опитал да премине нелегално българската граница.

Групата е задържана между селата Сладун, след което мигрантите са изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка. Всички от групата с изключение на Захри, са подали веднага заявление и са поискали хуманитарен статут. Мароканецът се опитал да заблуди българските власти, че е сирийски гражданин и показал паспорт, който се оказал фалшив.

След като беше разпознат от Интерпол като издирван джихадист, по искане на прокуратурата съдът в Хасково нареди Захри да остане в ареста за срок от 90 дни до приключване на делото за екстрадицията му в Мароко.
Пред съда той заяви, че е бил 4 години в Сирия, но не е терорист, а механик на тежка строителна техника. Преди два месеца отишъл в Турция заедно с жена си и шестте им деца. После изпратил семейството си в Мароко, а той платил 2200 евро на трафиканти, за да го прекарат през българската граница. Не искал да се връща в родината си, защото заради престоя му в Сирия без съд щели да го хвърлят в затвора, където имало опасност да го убият.
Според Арнаудова властите в Мароко издирват

Захри за "съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съратници на Захри, които са заявили, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик.

"Според техните показания, лицето е достатъчно високо в йерархията на "Ислямска държава", тъй като демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, както и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация", каза още Румяна Арнаудова. Тя подчерта, че вчера пред съда мароканецът е заявил, че не желае и не дава съгласие за облекчена процедура по връщането му, но едновременно с това не е подал и заявление за получаване на статут. "Очевидно намерението му не е да остане в България. Вероятно според нас е имал намерение да се отправи към Западна Европа", заяви говорителят на главния прокурор.

* * * * *

Вътрешният министър: Казаха, че е много опасен

"Задържаният мароканец е едно от доверените лица в "Ислямска държава". Търсят го точно за това. Мароканските колеги казват, че е опасен". Това заяви пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев и обясни, че Захри не е влизал друг път у нас, а до задържането му през цялото време е бил в затворен лагер.
МВР шефът обясни влизането му в България с това, че граничната полиция често оставя умишлено мигранти да минават границата, за да заловят каналджиите. Според него няма смисъл на самата ограда да се хващат бежанци, ако има шанс да бъдат задържани хората, които им помагат да влязат на българска територия. Радев допълни, че от началото на годината натискът на границата с Турция е сведен до минимум. Той цитира доклад на европейската служба Фронтекс, в който се казвало, че това е най-добре охраняваната граница на Стария континент. "Не сме в Шенген по политически причини - най-вече от Холандия и Германия. Притесняват се не само от нелегални имигранти, но и от стоки и товари", добави Радев. И увери, че няма по-стабилна държава на Балканите от България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе