Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Мая Манолова: Правата на децата у нас ежедневно се нарушават

Мая Манолова: Правата на децата у нас ежедневно се нарушаватПравата на децата в България ежедневно се нарушават. Има празнини в законодателството и несъотвествие с практиките на институциите. Това отчете омбудсманът Мая Манолова на конференция по повод приключване на проекта за популяризиране правата на децата, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Омбудсманът Мая Манолова е наясно откъде тръгват проблемите:

Разбира се, в най-уязвимо положение са децата от рисковите групи. И за България основният проблем, който сме идентифицирали с моя екип, е бедността. Имайки предвид, че една четвърт от българите живеят под прага на бедност, това се отразява с най-голяма сила на децата, които растат в такива семейства. 

Днес бяха обявени първите детски омбудсмани, които ще помагат за популяризиране правата, които децата имат. Това са Еми от Перник, Ния от Силистра, Ивана и Ивета от Ямбол.

Изключително ценна помощ за мене и за моя екип, защото най-лесно децата чуват и осмислят, когато говорители са техни връстници, каза Манолова. Тя подписа и договор с българския клон на "Лумус" - фондацията на авторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг. Двете организации ще работят за деинституционализиране на грижата за децата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе