Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Манолова готова да сезира КС за изборните правила

Манолова готова да сезира КС за изборните правила

Омбудсманът Мая Манолова е готова да сезира Конституционния съд за промените в изборните правила.  Слeд ĸaтo минaт пpoмeнитe в избopнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoитo гoтвят yпpaвлявaщитe cлeд вeтoтo нa пpeзидeнтa, Манолова е готова дa ги aнaлизиpa внимaтeлнo и aĸo имa нapyшaвaнe нa пpaвa, дa ceзиpa Koнcтитyциoнния cъд. Това обяви самата тя в ефира на bTV.

"Даването на свобода не стимулира вота в Турция, а в Европа и Северна Америка. Оборвам поправките в сегашния Изборен кодекс. Така нареченият мой кодекс е желан от хората", аргументира се за решението си тя. И допълни: "В резултат на действащия Изборен кодекс 70% от живеещите в САЩ упражниха правото си на глас, а в Турция вотът си остана същият. Този Изборен кодекс, в чието коване участвах, е желаният Изборен кодекс от българите зад граница. Оказа се, че работи и не дава проблем. Хората искат действащите правила, а не това, което беше променено".

По думите на Манолова, с настоящите промени в изборните правила наказани ще са хората в Северна Америка и Европа.  " Те не могат да се качат масово на самолета и да дойдат да гласуват, а от Турция могат да дойдат с рейс уж на екскурзия и да гласуват", обясни омбудсманът.

"Не приемам подхода - няма секция, няма проблем. Това е вредно, ограничава права. Българите в Лондон и Чикаго няма да могат да гласуват. В Мадрид - също", прецени Манолова. 

"Това, което очаквам от партиите, е да защитават повече българските граждани и своите избиратели. И да изпълняват предизборните си обещания", сподели омбудсманът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе