Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Най-любопитното от автомобилния пазар

Най-любопитното от автомобилния пазар

Този автомобил не е сред най-скъпите. Нито сред най-бързите. За сметка на това е уникален и се продава. Може да бъде ваш срещу "скромните" 1 милион долара. Ако го купите, със сигурност ще смаете всички по пътя, защото тези, които са го виждали на живо, се броят на пръстите на едната ръка. Austin Healey, модел 1958 г., е позлатен, салонът му е от кожа на норка, а скоростният лост - от слонова кост.

Всъщност под този невероятен вид и пищен интериор се спотайва стандартен Austin Healey 100-Six от 1958 г. Този модел е вторият от трите Austin Healey, станали известни по-късно като The Big Healeys (големите Хийли), които заменят оригиналния Austin Healey 100, произведен от британската компания през 1953 г. Въпреки тежкото си златно покритие е доста бърз. Автомобилът е снабден с 2,7-литров шестцилиндров двигател с мощност 117 к.с., който осигурява страхотен ръмжащ звук. Британецът тежи около 1,1 тона, но мощността е достатъчна той да се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 10,7 сек - доста добро постижение за края на 50-те години на миналия век.


Този специален Healey е дело на Кен Грегъри - личния пиар мениджър на Доналд Хийли (боса на компанията по това време). Грегъри добре знае как да смайва хората и да жъне успехи, тъй като по онова време ръководи свой състезателен отбор и е мениджър не на кой да е, а на легендарния сър Стърлинг Мос. За автомобилния салон в Еърл Корт, Лондон, през 1958 г. Грегъри успява да убеди компанията да направи този уникален автомобил по молба на клиент. Купувачът е "Дейли Експрес". Автомобилният редактор на вестника Базил Кардю сключва сделка с Грегъри да купи колата след изложението. По-късно "Дейли Експрес" дава автомобила като първа награда в читателски конкурс. Представяте ли си? Все едно днес да спечелите позлатен Porsche Boxster! За да нагласи стандартния Austin Healey 100-Six за шоуто, компанията прави няколко впечатляващи подобрения. Поставя му дискови спирачки Dunlop, както и серво на тях. Следващият автомобил с такава екстра на компанията се появява едва през 1964 г. Комбинирани, тези две допълнения осигуряват такова спиране, с каквото нито една кола не може да се похвали по това време.


Разбира се, това, което най-много откроява, този Austin Healey, е необикновеният му вид. Каросерията е боядисана в цвят слонова кост, а много от елементите му са от 24-каратово злато. Истински лукс! Златни са също така ключът за запалване и ключодържателят към него, както и умален модел, който върви заедно с оригинала.


Интериорът също смайва. Лондонската компания за кожи Lorna Doon Snow облицова салона с кожа от норка. При това във време, в което естествената кожа не се използва за щяло и нещяло. Всяка пластмасова част пък е заменена с такава от слонова кост. На изложението автомобилът предизвиква невероятен бум и става звездата, като засенчва петте най-големи британски производители. Оттогова сменя няколко собственици, претърпява доста ремонти по каросерията както във Великобритания, така и в САЩ, където се намира сега. Интериорът му обаче си остава оригиналният.


През 1958 г. този автомобил е струвал близо четири пъти повече от оригиналния 100-Six. Сега шаси №BN62260 ще ви излезе 1 милион долара, почти колкото хибридната суперкола Porsche 918 Spyder. Това са доста пари, но си струват.

Агресия и икономия от новия Ford Focus


След малко повече от 3 години на пазара и страхотни резултати по цял свят последното поколение на Ford Focus премина и през сериозна модернизация. Обновената версия на семейния хечбек ще дебютира официално на автосалона в Женева. Там автоманиaците ще могат да се запознаят отблизо с новостите в колата, които са почти навсякъде. Отвън веднага се вижда, че Focus се е сдобил със стандартната за най-новите модели на Ford огромна трапецовидна предна решетка, която придава на автомобила още по-модерен и агресивен вид. Колата има и нови брони и козметични изменения във фаровете и задните светлини. Значителни изменения има и по интериора, където шофьорът вече разполага и с нов волан, централната конзола е почти изцяло променена, броят на бутоните е намален, колата разполага с иновативната информационно-развлекателна система SYNC 2 с още по-голям 8-инчов сензорен екран. Една от най-интересните функции е намирането на дестинация чрез гласово командване. Когато например водачът каже, че е гладен, системата открива и го насочва към най-близкия ресторант. Новият Focus вече ще може и да се паркира сам или да излиза безопасно отново на шосето.


Сериозни промени има и в окачването на автомобила, което e претърпяло пренастройка на амортисьорите и обновяване на електронна програма за стабилизиране. Освен това новият Focus идва и с още по-икономични двигатели. 1.5-литровият бензинов EcoBoost ще се предлага във варианти със 150 и 180 к.с., а дизеловият TDCi със същия обем ще осигурява мощност от 95 или 120 к.с.

Citroen C1 идва още по-стилен и екологичен


След над 760 хил. продажби от лансирането му през 2005 г. ултракомпактният Citroen C1 идва с изцяло нов дизайн, нови технологии от по-високите класове и нови икономични и екосъобразни двигатели. Второто поколение на един от бестселърите на французите изненадва и с още една стилна иновация - колата вече ще се предлага и във версия със сгъваем мек покрив, носеща името "Airscape". Освен него клиентите ще могат да разчитат и на добре познатите купета с 3 и 5 врати. Усещането за повече стил в новия C1 се допълва и от варианти в два цвята, което допълва още по-изразителния дизайн, характерен за новите модели на Citroen. Естествено най-голямото предимство на автомобила остават размерите му, които позволяват с лекота човек да пребори тежкия съвременен трафик. С дължина от 3,46 м и радиус на завой от едва 4.8 м новият C1 със сигурност ще предизвика завистта на околните шофьори със забележителната си маневреност.


Не по-малко впечатление прави и изцяло новият интериор и интуитивните и лесни за използване технологии. Колата се предлага със 7-инчов екран, в който са групирани всички функции - радио, телефон, видео плейър, бордов компютър. Системата се допълва и от новата технология "Mirror Screen", чрез която се осъществява пряка връзка със смартфон. Така шофьорът може да се възползва от всички предимства, да прехвърли музика, да използва навигация и още куп други полезни неща.


Новият C1 разполага с доста добър за класа багажник от 196 литра, които нарастват до 780 при сгънати седалки. Благодарение на теглото от едва 840 кг и ефективните си двигатели пък Citroen C1 постига едни от най-добрите резултати в класа в икономията на гориво и изхвърлянето на вредни газове в атмосферата.

Пращаме 4 отбора на Shell Eco-marathon


За първи път в историята на българското участие на международното състезание за икономични автомобили "Shell Eco-marathon" страната ни ще бъде представена от 4 отбора. За юбилейното 30-о издание на надпреварата освен традиционните през последните години участници от техническите университети в София и Варна и дебютиралите през миналата година ученици от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" - гр. Чепеларе, своя кола за "Shell Eco-marathon" готвят и студентите от Русенски университет "Ангел Кънчев". Те ще се състезават в категория "Прототипи" с електромобил, задвижван от батерия и соларен панел. Останалите трима участници ще се представят с подобрени и доработени версии на колите, познати от предишните им участия на финалите. Тази година те ще се проведат през май в холандския град Ротердам. "Ентусиазмът на новите участници в "Shell Eco-marathon"-Европа свидетелства за нарастващата популярност на състезанието сред младите български инженери и тяхната загриженост за бъдещото на енергията и транспорта", коментира изпълнителният директор на "Шел България" Камелия Славейкова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе