Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Еколози или лобисти воюват срещу зимните спортове в България

Еколози или лобисти воюват срещу зимните спортове в България

По повод манипулативните твърдения на различни организации срещу развитието на зимните спортове в България, Българска федерация по ски отправя пореден и категоричен апел към държавата и общество. Зимните спортове са основата на най-доходоносния туризъм в света, предоставят възможности за някои от най-здравословните масови спортни дейности и имат потенциал да осигуряват над 5% от БВП на България.

Именно, заради огромния си конкурентен потенциал зимните спортове са целенасочено очерняни от група лобисти, представящи се за еколози.

За да докаже това, Българска федерация по ски извърши собствено проучване на дейността на Коалиция „За да остане природа в България". Въпреки че еколозите никога не са регистрирали Коалицията в съда, те я използват като острие и маска за своята война срещу зимните спортове и туризъм. Причината е проста – несъществуващо юридическо лице не може да бъде осъдено.

Анализът показва безспорно, че тези НПО-та нямат нищо общо с реалните екологични проблеми в България и дейността им е почти напълно насочена към саботаж на инвестиции в зимната спортна, туристическа и транспортна инфраструктура.
Това се вижда от проучването на съдържанието, публикувано на собствения им сайт от 2007 досега:

1. Публикации за незаконна сеч, каквато бракониери извършват за над 2 милиона кубика годишно: 3 бр.
2. Публикации за пеликани, които бяха жертва на масово измиране в резерват Сребърна: 5 бр.
3. Публикации за корояд, унищожил над 11 000 декара вековна гора само на Витоша: 0 бр.
4. Публикации за замърсяване с фини прахови частици на въздуха в България, заради което има отворена наказателна процедура от ЕК срещу нас: 0 бр.
5. Публикации за петролни разливи, какъвто имаше преди броени месеци в Бургас с огромни щети за природата: 0 бр.
6. Публикации за лифтове, ски зони, български зимни курорти: 270 бр.

Извън всякакво съмнение е, че дейността на т.н. Коалиция „За да остане природа в България" няма нищо общо с екологията и има много общо с лобизма.

Това не е позиция срещу професията еколог в България. Напротив, в страната ни работят много съвестни и кадърни еколози, много от които са директно ангажирани в стопанисването на българските планини, паркове и спортна инфраструктура.

Това е позиция срещу лобистите, представящи се за еколози.

Защото никой истински еколог няма да мълчи за чудовищната незаконна сеч в страната от бракониери, но да пусне стотици прес-съобщения колко бил обречен зимният туризъм в България. Това ще го направи само лобист.

Защото никой истински еколог няма да загърби десетките хиляди декари гора, опустошени от корояд и природни бедствия, но да пусне стотици прес-съобщения как българските деца трябва да се качват в планините с автобуси, а не с лифтове. Това ще го направи само лобист.

Защото никой истински еколог няма да остави без коментар тежки случаи на замърсяване, причинили екологични катастрофи, но да злепоставя собствената си държава пред международни организации и то чрез лъжлива и подправена информация. Това ще го направи само лобист.

Българска федерация по ски не може да спекулира кои са поръчителите на лобистката дейност против зимните спортове и туризъм в България, но тя е факт и няма смисъл обществото и институциите да продължат да си заравят главата в пясъка.
Ако държавните институции не вземат адекватни мерки, и ако целенасочените атаки на лобистите отново успеят, то след още 15 години няма защо да се чудим:

1. Защо професионалните ни състезатели нямат повече успехи и защо са принудени да тренират в чужбина?
2. Защо при 100-годишна традиция в зимните спортове, днес децата не могат да се качат в планините и да спортуват, поради липса на инфраструктура?
3. Защо масовите зимни спортове не са достатъчно развити и младежите са принудени да прекарват почти цялото си свободно време пред компютрите и телевизорите?
4. Защо липсата на физическа дейност убива десетки хиляди българи годишно?
След като имаме уникалните природни дадености и вековни традици в зимните спортове, нека държавата най-накрая вземе отговорно политическо решение дали ще се развиват зимни спортове и необходимата им инфраструктура или не. И след това всеки да поеме отговорността и последствията от действията си.

6 Коментара

  1. Хората разбраха, че Зелените ги използват, за да могат да рекетират държавата и да прибират крупни суми по обществени поръчкиВъведете коментара си тук

  2. Хората разбраха, че Зелените ги използват, за да могат да рекетират държавата и да прибират крупни суми по обществени поръчки.

  3. Много жалко, че имаме такива отлични спортисти като Сани Жекова и Владимир Зографски, които са принудени да тренират зад граница, защото държавата не може да им осигури нормални условия заради непрекъснатите спекулации на шепа псевдо еколози. И въпреки това и двамата показват отлични резултати и продължават да носят слава на България.

  4. Хиперактивността на псевдо еколозите около ските и зимния ни туризъм изглежда повече от съмнителна. Особено като се знае, че получават солидни безвъзмездни дарения от страни, които разчитат именно на зимния си туризъм. Явно е, че България се превръща в сериозна икономическа заплаха за страните със зимен туризъм и те се опитват всячески да го саботират у нас, като плащат на предатели като Тома Белев. Взеха ни почти всички туристи, които идваха лятото заради морето ни, а сега искат да прогонят и съсипят зимния ни туризъм. Трябва човек да бъде сляп, за да не го вижда това.

  5. Крайно време е професионалните ни състезатели да се върнат да тренират в България, българските деца да упражняват спорт сред природата и обикновения гражданин, когато реши да кара ски да не чака 2ч лифт.

  6. Лобисти чрез платени викачи по площадите. Истинските еколози са по планините и по парковете и правят нещо на терен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе