Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лесни пари вдигнаха индексите в САЩ

Лесни пари вдигнаха индексите в САЩ

Мерките на централните банки в Европа, Япония и Китай спряха паническите разпродажби

Инфлацията в еврозоната продължава да е отрицателна, Фед изтри надеждите за по-високи лихви

Пламен Готев, анализатор в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Седмицата на световните фондови пазари започна при занижена търговска активност, тъй като в много от християнските държави понеделникът бе част от великденските празници. Във вторник погледите на инвеститорите се насочиха зад Океана и по-специално към очакваното изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, като и през тази седмица, подобно на предходната, членовете на Фед имаха водеща роля за движението на световните фондови борси. В своята доста уклончива реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк, Джанет Йелън потвърди позицията си за предпазлив подход към увеличаването на лихвените проценти, което изтри и малките шансове за повишаване още на срещата през април, които се появиха след изказването на президента на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард през миналата седмица. Като причина за това тя изтъкна неблагоприятните пазарни условия, по-слабия от очакваното ръст на външните пазари, както и неясните прогнози за инфлацията.

Това, както би могло да се очаква, доведе до рязко понижение за щатския долар, който поевтиня с 2% спрямо еврото за седмицата, а доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от основните валути, падна с 1.6%.
Коментарите на Йелън бяха приети позитивно и доведоха до повишения за капиталовите пазари по света, какъвто ефект традиционно имат новините в полза на политиката на "лесни пари" на централните банки. Водещите индекси на Уолстрийт нараснаха с близо 2%, а технологичният Nasdaq се покачва с 3%, като за това спомогнаха и по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ от петък.

Не толкова добра бе седмицата за европейските пазари, които в четвъртък и петък изтриха печалбите си от сряда и в крайна сметка завършиха седмицата с понижения от около половин процент. Инфлацията в Еврозоната за втори пореден месец бе на отрицателни нива, което е далеч от целта на Европейската централна банка, а за слабото представяне на акциите спомогнаха и пониженията на петрола и суровините.

През изминалата седмица сложихме края на едно доста вълнуващо тримесечие за фондовите пазари. 2016 година започна по ужасен начин като сривът на китайската борса още в първия работен ден от годината зададе тона на януарската търговия, в който на челно място стояха сериозните притеснения за глобалния икономическия растеж. Щатският бенчмарк Dow Jones Industrial Average дори записа най-лошата си първа седмица в цялата си история. Към притесненията за борсите можем да прибавим и свободното падане на цената на петрола до 12-годишно дъно, както и поевтиняването на другите суровини. Реакцията на големите централни банки не закъсня като Централната банка на Япония въведе отрицателен лихвен процент за депозитите за първи път в историята си, Европейската централна банка разшири програмата си за количествени улеснения и намали допълнително лихвените си проценти, а Централната банка на Китай предприе мерки за осигуряване на ликвидност на пазара и стабилизиране на курса на юана.

Постепенно нервите се успокоиха и паническите разпродажби бяха заместени в средата на февруари от покупки, които успяха да изведат американския пазар на положителна територия за годината. За съжаление не толкова силно се оказа ралито на акциите в Европа като широкият европейски индекс Stoxx Europe 600, въпреки ръста си през март, завършва тримесечието с понижение от 7.7%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе