Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кюстендилски ябълки отглеждат в ЮАР

Кюстендилски ябълки отглеждат в ЮАР

Няколко сорта кюстендилски ябълки са внедрени за отглеждане в различни райони на ЮАР. Това съобщи в Кюстендил посланикът у нас на африканската държава Ванеса Калверт. По покана на Географското дружество в града и читалище „Братство" тя представи пред местната общност филм-беседата "Южна Африка - чудото, което ще бъде открито".

„Смятам, че българите знаят доста за Южна Африка, но аз представям пред кюстендилци страната не само от политическа, но и от географска гледна точка. В момента 30 000 българи живеят в ЮАР. Нашата страна е изключително разнообразна с мултикултурно общество. Голямо е предизвикателството да се обедини едно общество, в което има 11 официални езика и повече от 15 различни културни групи", каза Ванеса Калверт при своето четвърто посещение в града под Хисарлъка.

Дипломатката е била гост на Празника на черешата и съобщи, че поддържа контакт с Института по земеделие, защото се правят опити в ЮАР да се отглеждат някои от 400-те вида кюстендилски ябълки. С кмета на общината Петър Паунов тя е обсъждала възможността за селскостопанското сътрудничество.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе