Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

БФСки обяви Световната купа в Банско и олимпийските игри за приоритетни

БФСки обяви Световната купа в Банско и олимпийските игри за приоритетни

Предстоящата втора поредна световна купа по сноуборд в Банско (26-28 януари) и Олимпийските игри в Пьонгчанг (9-25 февруари) са основните приоритети пред състезателите на Българска федерация по ски за новия сезон. Това обяви като основни цели за сезон 2017/2018 президентът на БФСки Цеко Минев.

Участие в срещата с медиите взеха още Асен Марков, главен секретар на ММС, Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Радослав Янков носител на голямата световна купа за 2016-а и на малката в паралелния гигантски слалом за 2017-а и звездата ни при дамите Сани Жекова, както и представители на основните спонсори на федерацията Ауди, Fibank, Мтел и Дженерали.

„Подготовката на всички спортисти е насочена към олимпиадата в Пьонгчанг и спечелването на максимален брой квоти, както и на отлично представяне на световната купа по сноуборд в Банско, заяви Цеко Минев. Той пожела здраве и късмет на всички спортисти в този силен олимпийски сезон.

Главният секретар на ММС Асен Марков заяви, че за него е изключително приятно, когато целите на Министерството съвпадат с тези на федерацията по ски, а именно силно представяне на олимпиадата в Пьонгчанг и отново перфектно домакинство на световната купа по сноуборд в Банско. „Радостно е, че в последните години българските ски намериха точната вакса за своите успехи, което от своя страна води към голям интерес от страна на децата към зимните спортове", допълни още Марков.

Според генералния секретар на БОК Белчо Горанов 2018-ата година е олимпийска в пълния смисъл на думата, заради игрите в Пьонгчанг през февруари и младежките в Буенос Айрес през октомври. „Очакванията са ни да имаме състав за зимната олимпиада от поне 20 спортисти и делегаци от около 40 човека, разкри Горанов.

Сани Жекова обяви, че подготовката й за новия сезон и олимпиадата е минала отлично, въпреки леките травми. „В момента се чувствам готова на 100 процента и най-добре подготвена от всички години досега. До игрите в Пьонгчанг ще участват в 6 старта за Световната купа.

Радо Янков бе категоричен, че се намира в нужната за началото на сезона форма. Според него докато за игрите в Сочи 2012 му е било трудно да вземе квота, сега вече обстановката е коренно различна и още от пролетта той вече има квота като четвърти на световното. „Радвам се, че и тази година ще може да се състезаваме пред родна публика и да зарадваме всички българи. Надявам се да съм здрав през сезона и да покажа потенциала си", заяви Янков. Той ще стартира преди игрите в Пьонгчанг на 11 старта за Европейската и Световната купа.

„Очаква ни един много сериозен и вълнуващ сезон. Нашите цели още от края на предния олимпийски цикъл са спечелване на максимален брой квоти за игрите в Пьонгчанг. Очакваме до 20 януари състезателите от БФСки да са покрили поне 10 квоти за олимпиадата, като шансове в сноуборд кроса има и бившия национал при алпийците Никола Чонгаров. На него му предстоят 6 старта, до края на срока за квотите. Пожелавам на всички много здраве и да реализират потенциала си", заяви Георги Бобев.

Освен Радослав Янков и звездата ни при дамите, Сани Жекова участие в Световната купа в Банско се очаква да вземат още талантливият Валентин Миладинов и Теодора Пенчева. Първите стартове на Радо и Теодора за Световната купа ще са на 14 декември в Кареза (Ит).

Президентът на БФСки Цеко Минев изказа специални благодарности за голямата подкрепа, която за поредна година получава федерацията от Министерството на младежта и спорта и основните спонсори Fibank, Мтел, "Ауди" и "Дженерали".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе