Извънредни новини

Меси: С Кристиано нямаме време да станем големи приятели

Меси: С Кристиано нямаме време да станем големи приятели

Лионел Меси даде голямо интервю за най-големия испански спортен вестник "Марка" послучай спечелването за четвърти път на Златната обувка на голмайстор в Европа.

Той прие журналистите от столичния вестник на базата на Барса. Аржентинецът не отклони нито един въпрос, разговаря охотно както за футбол, така и за личния си живот като съпруг и баща на две момчета.

В разговора Бълхата признава, че сега семейството му е голямата му страст. Това се разбира от начина, по който говори за съпругата си Антонела, за децата си и за това, какво означава за него бащинството.

Предлагаме ви интервюто:

- Спечелил сте 4 Златни обувки, какво си мислите, като ги гледате?

- Това е чудесно признание, но винаги казвам, че личните награди никога не са били главната ми цел. Бих искал да спечеля още една Шампионска лига и Ла Лига, ето това наистина са моите приоритети, но това не означава, че да имам Златната обувка вкъщи не е нещо красиво заради нейното значение и стойност.

- Как обяснявате трудностите на Аржентина за класирането си на световното и какво трябва сега да направите, за да се засили отборът и да има шансове да спечели титлата?

- За нас квалификациите бяха доста сложни. Преминахме ги с трима треньори и не е лесно да се адаптираш към тях. Всеки идва със своя собствена футболна философия и нови идеи. Последният бе Сампаоли, с когото изиграхме 4 квалификации и няколко контроли. Продължаваме с процеса по израстването си, но ако не броим това, самото класиране си беше много трудно. С всеки изминал ден силите във футбола се изравняват и затова става толкова сложно класирането.

- На световното през 2014 г. Аржентина загуби на финала от Германия. Пак ли Германия ще бъде отново големият ви съперник през 2018? Или ще бъдат други страни, като Испания или Португалия?

- Германия ще е един от фаворитите, както винаги. Има и други отбори, които също са сериозни кандидати като Бразилия, Испания или Франция. Към този момент показаха, че са много силни и отиват на мондиала в най-доброто си състояние.

- През 2014 г. играхте на полуфинала на световното в Бразилия срещу Холандия. Изненадва ли ви, че Холандия заедно с нейния голям футболист Робен, няма да са на следващото световно?

- Пак се връщам към коментара си за трудностите, които изпитват всички селекции, за да се класират за мондиала, както в Южна Америка, така и в Европа. Днес футболът е още по-изравнен и всеки малък отбор с малко повече ред може да те затрудни неимоверно много. Аут остана Холандия, а също Италия. Това са отбори, които от години участват в мондиалите и които никой не очакваше да отпаднат.

- Какво мислите за отпадането на Италия? Смятате ли, че италианският футбол губи своите позиции във футболния концерт?

- Вярно е, че италианският футбол през последните години не е както преди. Това е действителността. Не мисля, че това има нещо общо с отпадането от мондиала. Но италианският футбол се промени. Големи сили в калчото като Милан и Интер не са толкова силни, както преди 10 години. И това се отрази на италианския футбол. Опитват се лека-полека да наваксат изоставането си и най-вече тези два отбора да станат отново пак така силни на европейско ниво.

- Манчестър Сити ли е най-силният отбор, който всички ще искат да бият този сезон?

- Сити е един от най-силните отбори в момента, заедно с ПСЖ. Към момента това са двата отбора, които се показаха като най-стабилни. Но сезонът е много дълъг. Аз никога не отписвам Реал Мадрид заради това, което педставлява, и заради опита си, въпреки че в момента не постига очакваните от всички резултати. Нямам съмнения, че накрая те пак ще се борят за всички титли и купи, както всяка година. Също и Байерн. Това е друг от големите отбори, който накрая пак ще е на линия. Но е вярно, че в този момент Сити и ПСЖ са най-силни.

- Смятате ли, че кризата на Реал Мадрид е само в резултатите, или зад нея се крие нещо повече?

- Нещо временно е. Не за пръв път ми се случва да гледам Реал Мадрид в подобна ситуация в първенството. Накрая пак ще се борят за всички титли - заради отбора си и заради играчите, с които разполага. И защото винаги е бил такъв отбор.

- Отново ли Кристиано Роналдо ще бъде големият ви съперник за Златната топка или смятате, че и други играчи имат шансове за нея?

- Днес има много големи футболисти, които могат да претендират за спечелването на Златната топка. В последните години бяхме ние двамата, но сега има футболисти като Неймар, Мбапе или Луис Суарес, които също може да се борят за тази награда.

- Кристиано каза наскоро, че в бъдеще вие с него може да станете добри приятели - смятате ли, че това е възможно?

- Не зная дали ще станем. Приятелството е нещо, което се изгражда чрез времето, през което сте заедно и се познавате. Ние двамата нямаме връзка помежду си, и тъй като единствено се виждаме при връчването на наградите, това е единственият момент, в който разговаряме. И тогава всичко е наред, но после не се виждаме отново.

- Какво е останало от онова хлапе, което пристигна на 13 г. в Барселона, пълно с мечти?

- Мечтите и амбицията ми са същите. Очевидно е, че оттогава измина много време и се случиха много неща, както на терена, така и извън него.

- Как ви промени семейството, стабилността на връзката си в Антонела и раждането на децата ви?

- Става дума за много голяма промяна във всичко. Започваш да виждаш нещата другояче, по друг начин, и истината е, че да съм баща е най-хубавото нещо, което ми се е случило в живота. Да имам две деца и да чакам още едно е нещо фантастично. Първото бе за мен едно невероятно усещане, същото бе и при второто, така ще е със сигурност и при третото.

- Как минават дните ви заедно с двамата ви сина? Скоро ви видяхме на снимка как четете приказка на Тиаго.

- Ежедневието ми се върти най-вече около децата. Сутрин ги закарвам в училище и когато се връщам от тренировка практически отиваме да вземем обратно Тиаго. Когато той излезе от училището опитваме да прекараме времето до вечерята заедно с Антонела и Матео. Все нормални неща за едно семейство.

- Карат ли ви вкъщи да играете футбол с тях?

- Не ме карат много да играем футбол, но понякога се случва, включително и Матео, който е по-малкият. Тиаго вече ходи на тренировки, но не ме карат много да ритаме заедно.

- А когато пуснете топката към Матео, с кой крак ви я връща: с левия или с десния?

- С десния, и двамата са десняци.

- Когато се върнете вкъщи говорите ли за футбол с Антонела и със синовете си, или оставяте футбола пред входната врата на дома и изключвате напълно от него?

- Вкъщи говорим много малко за футбол. Трябва да се е случило нещо конкретно в клуба или в националния отбор, за да обсъждаме тези теми у дома.

- Какво ви питат синовете ви? Разбират ли кой е Лео Меси?

- Матео, естествено, все още не е наясно с това. Гледа ме много учудено, когато някой се приближава да иска снимки или автографи. Не го разбира. Тиаго вече започва да си дава сметка повече или по-малко, но не напълно. Обича да ходи на игрището и да гледа мачовете, но все още не разбира всичко. Дори вкъщи идва и ми казва Лео Меси, защото точно това чува от приятелчетата си, но все още не може да разбере всичко.

- Какво ще правите в бъдеще, ще станете ли треньор или повече ви подхожда да си живеете на спокойствие с партии голф?

- Не зная какво ще правя. Доста пъти сме разговаряли вкъщи как ще запълвам времето си след като приключа кариерата си на футболист, но досега нищо не съм решил твърдо. Винаги казвам, че не се виждам като треньор, не я чувствам тази професия. Може с течение на времето нещата да се променят, но в момента не се виждам като треньор. Не зная, остават ми още години като футболист и след това ще видим. С наближаването на края на кариерата ми нещата може да се прояснят.

- Ваш съотборник ми каза, че сте много як.

- Не тренирам нещо специално. Внимавам с храната от много години насам. Работя за подсилването на бедрените мускули и още някои неща, но не се застоявам много в залата.

- Обичате ли да готвите?

- Не, всъщност никога не съм го правил. Мога да сготвя нещо, но не ми се е случвало досега.

- Кажете ми нещо, което сте зачеркнали от менюто си с голямо съжаление.

- Шоколада. Той най-много ми липсва. Дори сега.

- Следобедният сън все така ли е нещо свещено за вас?

- Не, вече не, и истината е, че е много странно. Когато сме на режим с отбора, това е единственият ден, в който мога да си позволя сиеста. Сега вече нямам време, с децата следобедният сън за мен приключи.

- Гледате ли много мачове?

- Да, много ми харесва да гледам футбол. И често го правя.

- Следите ли по телевивизията специално някое от първенствата?

- Не, гледам всичко. Естествено, мачовете от испанската, от английската и от аржентинската лига, макар да ми е по-трудно заради часовата разлика. Гледам от всичко.

- И френското първенство?

- Да, разбира се. А сега даже малко повече.

- Лесно ли е да си Лео Меси?

- Аз съм нормален човек, който опитва да води семеен живот. Вярно е, че понякога ми се иска да мога да оставам незабележим и да водя нормален живот, без да мисля, че през цялото време някой ме гледа какво правя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе