Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кристалина поведе Голямото хоро в Брюксел

Кристалина поведе  Голямото хоро в Брюксел

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева поведе вчера голямо българско хоро, в което се включиха стотици жители и гости на Брюксел. Инициативата на Георгиева за най-дългото хоро се провежда за четвърта поредна година, а българските танци накараха дори председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да репетира усилено за акцията.

Хорото започна в 14 ч местно време на площад "Гран плас" в центъра на Брюксел. То бе в рамките на фестивала Balkan Trafik, в който се включиха десетки състави от всички балкански държави. Облечена в народна носия, Георгиева поведе хорото, заедно с танцьори от българския ансамбъл "Разложки мераци". На хорото се хванаха и танцьори от Албания, Турция и Румъния. "Организираме Голямото хоро заради емоцията, която изпитваме, когато сме заедно на хорото; за това, че показваме културата и красотата на България; и защото можем да се обединим, да се хванем за ръце и да бъдем заедно", каза Кристалина Георгиева. "С Голямото хоро показваме, че въпреки събитията, които раниха Брюксел, ние продължаваме да живеем, да обичаме, да работим и да танцуваме," обърна се тя към ентусиастите на площада.

Хорото спечели интереса и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също обяви, че ще танцува. Часове преди началото той пусна в социалните мрежи видеоклип, на който показва как се подготвя за танците - с усилени репетиции.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе