Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Контрабандисти са с план за сваляне на кабинета

Контрабандисти са с план за сваляне на кабинета

Стоя зад всички министри. Правителството, прокуратурата и службите са амбицирани да сложат ред в държавата, каза Бойко Борисов в предаването "Лице в лице"

Контрабандисти са въвлечени в план за сваляне на кабинета. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV премиерът Бойко Борисов. Над 700 въпроса очакваха министър-председателя в студиото. Борисов припомни, че преди всяка разследваща служба е работила сама за себе си, а в момента в едно звено са организирани ГДБОП, ДАНС, митничари, данъчни и наблюдаващи прокурори се събраха над 3 млрд. лв. повече от контрабанда в бюжета. 

Хора, които са засегнати от разследването на контрабанда и корупцията в страната стоят и зад протестите, които целят дестабилизация в страната, подчерта министър-председателят. И даде пример, че най-лесно засегнатите от закона плащали на по-малките партии да говорят срещу реформите на кабинета. А въпросните политически формации използвали антиправителствената риторика, за да блеснат. 

Най-важното е, че събрахме толкова пари в бюджета и продължаваме с по-бърз темп. На съвещанията в сряда първо докладват за митниците и данъците. Разликата между тази и миналата година е огромна.

"Контрабандистите са въвлечени във свалянето на кабинета – с протести. Те няма да излязат да кажат, че понеже някой спира контрабандата в захарните изделия или петрола, затова правят протест. Ще го направят в сфера, която най-малко очакваме. Например завчера гледах, че рокерите протестират за 20 лв. застраховка на година, а и в същото време, моторите им са за по 100 хил. лв. Облеклата, ботушите са за по 2000 хил. лв.", каза Борисов.

"Правителството, прокуратурата и службите са много амбицирани да сложат ред в държавата корупцията и да е малък проблем, впоследствие става голям. Наред с всички задачи, които имаме трябва и тази да се свърши – обществото и хората да знаят, че всеки, който се опита да пипа в държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан и дет се вика това, което ставаше последните 20 години не може да стане сега", отсече Борисов.

Той припомни и вчерашната Национална работна среща на ГЕРБ в НДК, когато предупреди много сериозно членовете на партията, че няма да има милост към никого, ако бъде уличен в корупционни схеми. "Ние трябва да дадем личен пример, защото голяма част от кметовете, областните управителите, народните представители и министри са от ГЕРБ или близки до ГЕРБ партии", каза Борисов.

Всички, които не очакваха да им се случат това на ДАИ видяха, че пощада няма", каза премиерът. И припомни проверките в Държавен фонд "Земеделие" и Държавна агенция за бежанците. "Никой не би посмял и не е посмявал до сега да бърка и да разследва във Фонд „Земеделие", защото първо са европейски пари и второ са огромни разплащанията там, но ние влязохме да проверим всеки един сигнал. Във Фонд „Земеделие" се прави основна проверка. Днес съм разговарял по телефона с шефа на ДАНС, който ми каза, че агенцията има доста добра информация за работа", каза още Борисов. "Аз не се интересувам от детайлите на операцията, мен ме интересува рамката – работи ли се и има ли битка с корупцията, ако има такава там. Ако Порожанов е виновен, естествено че веднага ще си понесе последствията", заяви премиерът.

Стоя зад всички министри

"Не знам някой по-кадърен да е имало като министър от Москов и да се е опитвал да направи по-смела реформа в здравеопазването. Нека мине производството. Убедени сме, че това, което Москов е направил с ваксините не е в ущърб на държавата. Като излезе прокуратурата с решение, тогава ще коментираме", заяви премиерът.

„Нека прокурорите си свършат разследването", допълни Борисов. И прекъсна темата за евентуални министерски оставки: "Стоя зад всички министри".
Борисов бе категоричен, че нито за миг не е стоял въпросът и за оставка на транспортния министър Ивайло Московски за скандалните схеми в ДАИ. "Министър Московски съдействаше непрекъснато да бъдат разкрити", каза Борисов.

Оценката за кабинета - много добър 4,50

Във връзка с изказване на бившия министър на финансите Симеон Дянков, който преди дни даде съвет да се закрие икономическото министерство и е писа оценка на Борисов между 3 и 4, премиерът заяви: „Дянков на мене да ми пише оценка е несериозно. Дянков ще ми пише оценка. С цялото ми уважение. Лукарски се опитва и мисля, че се старае да свърши добра работа. Няма да се закрива министерството. Запитан каква е оценката му за работата на правителството, Борисов отговори: Оценката за кабинета - много добър 4,50.

ДСБ не са никаква опозиция

Не броя ДСБ за опозиция, тъй като са част от РБ, които са в управляващата коалиция. В каква опозиция е минала?", попита премиерът."Защо не излязат от РБ? Има ли РБ подписано коалиционно споразумение с ГЕРБ? ДСБ са част са от РБ", коментира Борисов. „Но как ще са част от РБ, който е от управляващата коалиция и са в опозиция? Не ги броя за опозиция. Радан Кънев и Атанас Атанасов са си опозиция, те двамата си говорят. Всички останали депутати, министри са всеки ден при мен и работят", поясни министър-председателят.

„Гледал съм винаги моята си партия, моята си работа. Никога не съм се интересувал какво мислят останалите практики и какви тактики чертаят. Те искат да участват на президентските избори самостоятелно и това им е цялата политика да го правят", каза още Бойко Борисов. И продължи: "Когато искам да чуя Кънев се обаждам и го чувам;. Не ме интересува какво е казал Кънев, а какво ме питат вашите зрители". 

Трябват ни не доброволни отряди, а сигналите им

Армията и полицията полагат огромни усилия не са ни нужни такива отряди, имаме нужда от сигналите им, посочи Борисов. Във връзка с изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров, че гражданските отряди се появяват, когато държавата не е достатъчно силна и ефективна, премиерът съжали, че той се е съсредоточил само върху тази част от дейността на Гранична полиция, МВР и Армията. Борисов посочи още, че ако някой гражданин подаде сигнал, е добре дошъл.

По думите му, тези хора всеки ден задържат по 50-60 души и ги връщат обратно и вкарват в бежанските центрове. Борисов отчете, че това се случва в изключително тежка планинска местност. Според него хората се справят и работят прекрасно и даде пример със състоянието на границата по времето на комунизма, когато въпреки желязната завеса все пак хора са съумявали да преминат границата.

„Тогава цялата България беше опасана с кльон - ограда с ток на 7 км навътре в България, с изорана гранична бразда, с граничари с кучета", обясни той. Борисов посочи, че това съоръжение е премахнато и на границите ни с Гърция и Турция няма ограда, а тя е около 1000 км и ако трябва да ги наситим с присъствие на армия и граничари, ще излезе много пари.

Борисов заяви, че дори и нелегалните мигранти някъде да проникнат, след това са задържани във вътрешността на страната. По думите му, тези, които са в София или по-големите градове, ДАНС прави операции и задържа по 50, по 100, 120 човека, които веднага биват връщани в бежанските центрове или започват да ги връщат обратно. 

Аз искам руснаците да са ни партньори, но защитавам българския интерес

Ние не работим срещу Русия, аз искам те да са ни партньори, но защитавам българския интерес. Аз работя, взимам решения, на базата, на които за десетилетия после ще се промени профила на България. Не е важно да излезеш да се изсилиш еди кой си е много лош. Важно е да вземеш решенията, да устоиш, да не е страх и да имаш воля за това - руснаците ценят това, защото знаят, че аз работя за българския интерес. Българският интерес е, ако се добива газ икономиката му да расте, а хората да ползват евтино природно гориво. Ние ще положим огромни усилия за два пъти повечето туристи, които ще пратят у нас тази година. В същото време, ако искат да прекарат газ през България, когато нашия газов хъб стане – винаги съм казвал, че и техния газ е добре дошъл. Ние не работим срещу Русия. Аз искам руснаците да са ни партньори, но защитавам българския интерес, българския газ, българската икономика и българския народ да растат нагоре.

Ако открием газ и нефт в Черно море, поколения българи ще се чувстват добре 

Знаете, че милиарди евро плащаме за газ и нефт. Утре в Бургас, посрещаме кораба, с отиват да дупчат блок „Хан Аспарух" (в Черно море) за добив на газ и нефт. Години наред не е позволено това да се прави в България, докато Румъния го направи и в момента внася под 10% газ, а всичко останало е собствен.

Румъния има една малка част от „Хан Аспарух", голямата част е българска. Само таксата за този кораб е 220 хил. евро на ден. Когато ГЕРБ дойде на власт, пуска концесиите за проучване и добив, когато дойде друга – веднага ги затварят. Защото това е бизнес за 5 млрд. долара. Аз оставам всеки да тълкува, знам, че си заслужава всеки един риск, който поемам в случая. Ако и Господ е българин и излезе, че се открие (газ и нефт), поколения българи ще бъдат щастливи и ще се чувстват добре. 

Пеевски стана удобната дъвка за всеки

Запитан дали въпросът за огледалото и депутата от ДПС Делян Пеевски в Лондон е довел до спирането на обществени поръчки, Борисов заяви, че това не е така. „Специално за това си бях взел решение да ги спра преди въпроса", каза Борисов. „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят. Като искаш нещо лошо да кажеш, казваш Пеевски. Какво ще говорят после, не знам. Слушам им изказванията и се забавлявам, като чувам по конгреси, конференции и нашите партии какво говорят. Истински се забавлявам с тях, особено тези, които подкрепят, но не са във властта", добави Борисов.

Плевнелиев свърши много работа

ГЕРБ ще има своя кандидат-президентска двойка. Всеки,който ще иска да я подкрепи, е добре дошъл. Ще говорим това, коя ще е тя юни-юли. Да не се надяват, че на някой ще му сдадем властта, че няма да участваме. С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър, фантастично като президент, имаме да свършим още. Неслучайно казах нека да мине юни-юли, тогава ще говорим за нашата президентска двойка, защото искам той да си изкарва мандата в комфорт и спокойствие, а не като дойде примерно полския президент тука, журналистите да ни питат само кой ще е следващият.

Росен Плевнелиев свърши много работа. Аз съм изключително признателен и смятам, че той беше добър президент, много добър президент и продължавам да го има за най-голям приятел и очаквам в зависимост от решенията, които ще вземем юни-юли в партията, той и занапред да остане много близък. Нито съм давал жълт картон на някого, нито съм казвал, че ще подкрепя чужд кандидат президент на друга партия.

Не влизаме в дългова спирала

Не влизаме в дългова спирала. Но Гърция ще влезе отново в дългова спирала още юли месец. Точно Орешарски да казва, който вдигна дълга? Това са измишльотини. Ако ми намерите изказванията още преди четири години, тогава предупреждавах, че като дойдат 2014-15-16 година, започваме да изплащаме дълговете, които държавата е взела и да ги рефинансираме с нови. Така че откъде да ги вземем тези пари? Ние само благодарение на повечето приходи успяхме да оправим и магистралите, каза премиерът и посочи, че те не са пипани от 35 години. А сега казвам – 150 млн. за учителите, 20 млн. за Спешна помощ, 100 млн. за „Тракия" и за „Хемус", 130 млн. за тютюнопроизводителите. Нашите пари се виждат, къде отиват - над 220 млн. повече извън бюджета за пенсионерите - за Великден, за Коледа.

По средата на годината е взето решение и за децата с увреждания, защото и на мен ми се разплака сърцето като гледах майките. Всеки може да си припише заслугите, но за да влязат парите в сметките на тези хора, трябва аз с финансовия министър да сме ги намерили.

Не. Дългът ни е толкова нисък. Освен това, вие виждате фискалният резерв парите стоят там. Ние харчим от повечето приходи, от дълга само връщаме старите дългове и ги заменяме. Защото за съжаление, ако тръгнем в предишния мандат правихме обратното с Дянков, си спомняте. Ние свалихме на 0,48 % дефицита. За вашата зрителка от 0,48 до 2,5, което е в момента са близо 1.800 млрд. Ако отрежа и направя бюджета на 0,45 , какъвто беше при Дянков, трябва при всички министерства да съберем 1.800 млрд. Не само няма да има за уврежданията, не само няма да има за пенсионерите, няма да има за строителство. Нищо. Тогава другите икономисти и финансисти ще дойдат при вас и ще кажат: „Борисов съсипва потреблението. 

Трайков направи сделката за Булгартабак

На въпрос за „Булгартабак", Борисов заяви: „За „Булгатабак" се обърнете към „Ситибанк", тя консултира Агенцията за приватизация за сделката. Единственото ми условие беше сделката да е за над 200 млн. за двете фабрики. С над 200 млн. лв ще направим три фабрики, ако искаме. "Сити банк" е направила търговете. Министър Трайков направи тази сделка. Аз имам доверие на Трайков".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе