Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Колкото повече мигранти, толкова повече опасност от терор

Колкото повече мигранти, толкова повече опасност от терор

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан призова унгарците да отхвърлят квотите на ЕС за преразпределение на мигранти на референдума в неделя. Той използва страха от екстремистки нападения като инструмент за насърчаване на гласоподавателите да се включат в референдума, който не е сигурно дали ще достигне необходимата избирателна активност, за да бъде валиден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и bTV.

Орбан е начело на съпротивата в Европа срещу позицията на германския канцлер Ангела Меркел, че е дълг на страните членки на блока да приемат бежанци.

От миналия септември, когато стотици хиляди мигранти, бягащи от войни и бедност в Близкия изток, прекосиха Унгария на път за Западна Европа, Орбан запечата южната граница със Сърбия и Хърватия с ограда с бодлива тел и изпрати около 8000 войници и полицаи да я охраняват.

Социолози прогнозират, че около 80% от унгарските гласоподаватели ще отхвърлят квотите на референдума, но избирателната активност от 50%, необходима за обявяването на вота за валиден, вероятно няма да бъде достигната.

Активността на референдумите исторически е по-ниска от тази на парламентарните избори в Унгария. Референдумите за членство в ЕС (1993 г.) и НАТО (1997 г.) също паднаха под 50-процентовия праг.

"Ако има повече гласове "не", отколкото "да", това значи, че унгарците не приемат правилото, което бюрократите в Европейската комисия искат да ни наложат на сила", каза вчера Орбан в телевизионен ефир.

"Колкото повече мигранти, толкова по-голяма опасност от терор. Искаме да запазим Унгария безопасна, както е сега", каза Орбан.

Договореното миналата година споразумение за пренастаняване на мигранти в ЕС така и не започна да работи на пълни обороти, тъй като източните държави членки на блока не се поддадоха на политическия натиск да приемат бежанци, отбеляза Ройтерс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе